BREAKING NEWS
  • 15:09 » Topul orașelor lumii: Bucureștiul, în urma Sofiei la calitatea vieții. Timișoara și Cluj, peste Capitală
  • 15:08 » Previziunile lui Bill Gates despre încălzirea globală și schimbările climatice: cine va rezolva problemele, de fapt
  • 15:05 » Viitorul digital al învățământului superior: universitățile au acționat bine în pandemie, dar pentru programe online sustenabile au nevoie de mult mai multe resurse tehnice, educaționale și financiare – raport al Comisiei Europene
  • 15:01 » Banca Transilvania și lecția de istorie: cum ajungi ”finanțatorul principal” al României
  • 14:57 » Ministrul Finanțelor propune modificări ale Codului Fiscal: Firmele care își văd onest de afaceri vor fi sprijinite
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Criză majoră de sirop de arțar în Canada. Canadienii apelează la rezervele de urgență

Criza lanțului de aprovizionare continuă să afecteze întreaga lume: magazinele de jucării din SUA au rămas goale, producătorii de cafea din Brazilia sunt pe punctul de a da faliment, iar depozitele de sirop de arțar ale Canadei se golesc, scrie BBC.

Organizația Producătorilor de Sirop de Arțar din Quebec (PSAQ), așa numitul OPEC al siropului de arțar, a pus în circulație 22 de milioane de kilograme, aproape jumătate din rezervele totale de care dispune Canada. Cei de la PSAQ au dat vina pentru lipsa siropului pe o recoltă slabă și o cerere foarte mare din partea consumatorilor.

Este pentru prima oară în ultimii trei ani când Canada apelează la rezervele de urgență. „De asta am făcut rezerve, ca să nu ne lipsească niciodată siropul de arțar. Și nu ne va lipsi”, a spus un reprezentat al PSAQ pentru radioul public american.

Quebec, regiunea francofonă a Canadei, produce aproape trei sferturi din siropul de arțar din toată lumea.

În 2021, au fost produse 183 de milioane de kilograme de sirop de arțar, iar 60 dintre acestea au provenit din pădurile de arțar din Quebec. Șapte milioane de noi arbori de arțar vor suplimenta rezervele Canadei în 2022.

Siropul de arțar este atât de râvnit, încât a fost ținta unui jaf de proporții colosale

Seva de arțar este recoltată direct din arborele de arțar și este fiartă pentru a obține concentratul care poartă numele de sirop de arțar.

Producția de sirop de arțar este o muncă asiduă care depinde mult de starea vremii. Seva arborilor se poate recolta doar când temperaturile de pe timpul zilei sunt peste 0 grade Celsius, dar sub limita înghețului pe timp de noapte. Din cauza unui sezon de recoltare mai scurt și mai cald, proviziile de anul acesta au scăzut cu aproape un sfert din valorile de anul trecut.

În același timp, cererea globală pentru siropul de arțar s-a mărit cu 36%, potrivit PSAQ.

Setea pentru „aurul lichid” al Canadei a dus în trecut la un jaf de proporții: în 2012, hoții au reușit să fure aproape 3.000 de tone de sirop de arțar, în valoare totală de 18 milioane de dolari. Polițiștii au reușit să recupereze doar două treimi din cantitatea de sirop furată.

Sursa: digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide