TRENDING
  • 20:44 » Impact violent pe Valea Dâmboviței! O persoană a fost transportată la spital
  • 20:43 » Crește numărul șoferilor prinși drogați la volan în Dâmbovița! Doi tineri s-au ales cu dosare penale
  • 20:42 » Scene incredibile petrecute pe un bulevard din Târgoviște! Un prahovean a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor și a încercat să se ascundă în curtea unui localnic
  • 20:42 » Cât a ajuns să coste să repari o bară de la maşină în service-urile din România. După poliţele RCA, ar putea urma o nouă plafonare
  • 20:38 » Lovitură pentru românii care vor să plece în vacanţă. Cu cât se vor scumpi biletele de avion din vară
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Ajută-l să restrângă punctele de interes

Adolescentul poate avea dificultăți să restrângă gama de activități pe care vrea să le facă în viitor. Perspectiva necunoscutului este în egală măsură descurajantă și palpitantă.  Din această cauză, unii adolescenți aplică la numeroase locuri de muncă diferite, programe, stagii, burse, colegii, orice prind. Părinții îi pot ajuta să se concentreze asupra unui număr mai mic de opțiuni.

Setează un prag pentru eșec

Este bine să știi când să intervii și când să-ți lași copilul să facă propriile alegeri, chiar dacă asta va duce la eșec. Orice succes are nevoie înainte de un eșec. Nu este plăcut, dar este o experiență pozitivă până la urmă pentru că înveți din ea. Pentru a-ți ajuta adolescentul să-și planifice viitorul, începe prin a te gândi la ce este pragul de eșec pentru tine și dacă ai unul. Dacă te simți confortabil cu un potențial eșec în urma încercării, atunci lasă-l să încerce. Dacă crezi însă că este un cost prea mare asociat cu această greșeală, este posibil să fi atins acel prag.

Acceptă că vor fi necunoscute și fii flexibil

Necunoscutul este parte din ecuație atunci când ești părinte de adolescent. Planificarea este cu atât mai stresantă cu cât ești rigid în ceea ce privește rezultatele și drumul. Există și perioade de pauză productive, mai ales în lumina ultimilor ani afectați de pandemie. Să permiți adolescentului să își ia un timp pentru a descoperi care îi sunt pasiunile, aspirațiile și obiectivele poate fi foarte benefic.

Dacă o perioadă de pauză între liceu și facultate nu este potrivită pentru situația voastră, atunci ia în calcul măcar să îi permiți să-și schimbe specializarea dacă nu se regăsește în prima alegere.

Flexibilitatea și toleranța din partea părinților ridică din presiunea de pe umerii adolescenților, care și așa sunt destul de stresați și nehotărâți. Dacă îi oferi libertatea de a aștepta sau de a se răzgândi, sunt șanse mult mai mari să devină mult mai hotărât și mai stăpân pe el și deciziile lui.

Părinții ar trebui să-și încurajeze copilul să încerce lucruri diferite, chiar și lucruri care se află în afara zonei lui de confort. Aceste lucruri ar trebui să fie din sfera de interes a copilului și să nu vrea să le experimenteze doar pentru că așa fac toți ceilalți.

Experții recomandă aplicarea regulii celor trei. Pune-l pe adolescentul tău să încerce ceva de trei ori, apoi purtați o discuție deschisă despre asta. Dacă nu i-a plăcut, nu-l forța să continue, ci discutați despre motivele pentru care nu i-a plăcut. Poate pentru că nu era bun la acea activitate sau chiar activitatea în sine?

Este important ca părinții să învețe copiii și adolescenții să fie flexibili în gândire. Acele eșecuri sau lucruri care nu corespund așteptărilor noastre sunt cele care ne fac mai puternici și conduc la creșterea personală și profesională.

 

sursa: libertatea.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide