BREAKING NEWS
  • 0:00 » Piața globală de fuziuni și achiziții a scăzut cu 20% în prima jumătate a anului 2022, după recordul atins anul trecut
  • 23:58 » One United Properties cumpără un nou teren în Floreasca și dezvoltă un nou proiect rezidențial cu blocuri de mică înălțime/ Compania negociază pentru peste 20 de dezvoltări
  • 23:56 » 20 de ONG-uri cer Avocatului Poporului să evalueze constituționalitatea OUG-ului privind Cloud-ul guvernamental
  • 23:53 » CNCAV se desființează. Andrei Baciu: A fost o reală onoare, o mândrie adevărată. 67 de oameni au lucrat continuu pentru a vă vaccina în siguranță
  • 23:51 » Adela Cojan: Am fost țara din Europa cu cele mai mari controverse legate de vaccinul anti-COVID
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Hobby-urile sunt din categorii diverse. Cele sportive, de exemplu, cum sunt plimbările sau activitățile fizice moderate îi ajută pe oameni să reducă efectele oboselii. Activitățile plăcute, relaxante, desfășurate în timpul liber, ajută la scăderea tensiunii arteriale, scăderea indicelui de masa corporală și o sănătate fizică percepută mult mai bună. Activitățile recreative de grup au un impact pozitiv asupra depresiei și generează comportamente sociale pozitive.

Beneficiile hobby-urilor pentru sănătate

Ne permit o pauză

Hobby-urile oferă o porțiune de timp fără muncă și fără responsabilitate în programul zilei sau săptămânii. Acest lucru poate fi binevenit în special pentru oamenii care se simt copleșiți de tot ceea ce au de făcut și au nevoie să-și reîncarce bateriile făcând ceva ce le place.

Pentru oamenii cu multe responsabilități poate fi dificil să găsească timp sau să-și dea voie să ia o pauză de la un program încărcat și doar să stea și să se relaxeze. Cei care au o astfel de mentalitate se pot gândi că un hobby oferă o pauză cu un scop, un timp de făcut ceva productiv și constructiv. Hobby-urile oferă o pauză plăcută în timpul unei săptămâni aglomerate.

Ne ajută să avem o viață mai palpitantă

Deși stresul nu este benefic pentru organism, o doză de stres pozitiv, adică de activitate intensă, palpitantă, poate aduce chiar beneficii, pentru că ne menține entuziasmați și implicați. Dacă simți că ai un job repetitiv sau că nu mai ai poftă de viață și nici inspirație, hobby-urile îți pot da cantitate potrivită de provocare încât să simți că ai și sens și că te și distrezi.

Ne ajută să creăm și să menținem relații sociale

Multe hobby-uri presupun activități de grup: club de golf, cercuri de meșteșuguri, ateliere de teatru, cursuri de gătit, etc. Hobby-urile care te conectează cu ceilalți aduc în plus beneficiul socializării, care duce la ameliorarea stresului și dă sens vieții într-un mod distractiv. Persoanele cu care te distrezi pot deveni unii dintre cei mai buni prieteni ai tăi, așa că hobby-urile care te apropie de ceilalți merită din plin timpul tău.

Ne oferă experiențe pozitive

Psihologia pozitivă, o ramură relativ nouă a psihologiei, care studiază ceea ce determină percepția că viața merită trăită, a descoperit că activitățile care aduc relaxare și bucurie de moment sunt experiențe pozitive cu impact crescut asupra bunăstării. Deoarece hobby-urile generează rezultate plăcute, practicarea lor poate contribui la creșterea sentimentului general de bucurie și satisfacție asupra vieții.

Ne ajută să primim gratificații

Gratificațiile sunt activități importante care aduc sens și un plus de distracție în viață. Gratificațiile implică să avem de-a face cu o provocare care ne cere să ne folosim abilitățile și ne implică într-un flux, ceea ce ne aduce într-o stare aproape meditativă, în care pierdem noțiunea timpului și ne detașăm de factorii de stres ai vieții, implicându-ne total în ceea ce facem. Gratificațiile reduc stresul și conferă o stare de bine, iar hobby-urile sunt de regulă percepute ca gratificații.

Previn epuizarea

Hobby-urile aduc un sentiment de distracție și libertate în viață, care ajută la minimizarea impactului stresului cronic. Cei care se simt copleșiți la serviciu, de exemplu, vor vedea hobby-urile ca pe o evadare din stresul cotidian și ceva ce merită așteptat după o zi grea. Unele cercetări arată că un loc de muncă stresant contribuie semnificativ la burnout, iar hobby-urile oferă exact echilibrul de care este nevoie între serviciu și relaxare. Prcaticarea unui hobby reduce semnificativ oboseala și reacțiile somatice la stres și îmbunătățește somnul și odihna.

Ca să descoperi ceea ce îți place cu adevărat, este posibil să trebuiască să încerci mai multe activități înainte de a-ți alege hobby-ul. Dacă ești o fire activă, poți încerca un sport individual, unul de echipă sau dansurile de societate. Dacă îți plac mai mult activitățile intelectuale, poți încerca un curs de scriere, un club de lectură sau cursuri de teatru. Pentru cei atrași de experiențe, există cluburi de fotografie, cercuri de olărit sau meșteșuguri diverse. Cel mai bine este să încerci mai multe opțiuni ca să vezi cu care rezonezi mai bine. Cu cât explorezi mai mult, cu atât ai șanse mai mari să găsești un hobby pe care îl iubești și care să te ajute la reducerea stresului.

 

sursa: libertatea.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide