TRENDING
  • 22:54 » Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc. Duminică, 25 februarie 2024, Tragerile Speciale de Dragobete cu fonduri suplimentate
  • 22:52 » Tanczos Barna i-a dat lui Ciolacu manuale despre istoria Ținutului Secuiesc. „Secuii și-au pierdut autonomia aici, la Siculeni”
  • 22:49 » Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Chiar dacă acest lucru e foarte puțin probabil, a fi pregătit este obligatoriu
  • 22:45 » A murit criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu
  • 22:42 » Două românce care locuiau în blocul din Valencia distrus de incendiu sunt de negăsit (administrator imobil). Reacția MAE.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Cercetările au descoperit că bebelușii cu vârsta de 23 de luni și mai mici se joacă spontan cu orice obiect din mediul lor de acasă, ceea ce îi ajută la stimularea înțelegerii lor despre ei înșiși și despre mediul lor. Bebelușii oscilează între jucării și obiecte de uz casnic și petrec timp aproximativ egal asupra fiecărui obiect.

Jocul cu obiecte uzuale din gospodărie este extrem de benefic  pentru bebeluși, deoarece ei învață despre mediul lor natural și astfel se adaptează mai ușor la el.

Aceste descoperiri nu înseamnă că părinții  trebuie să schimbe toate jucăriile bebelușului cu cutii de carton. Există modalități practice de a valorifica obiectele de uz casnic pentru a sprijini dezvoltarea bebelușilor și a le încuraja curiozitatea. Această joacă condusă de copii se numește joc liber sau joc spontan.

Ce este jocul liber și de ce este important?

Jocul liber este un termen care descrie jocul nestructurat, care se desfășoară în afara jucăriilor preselectate. Practic, înseamnă că copilul decide cu ce vrea să se joace și pentru cât timp. Timpul pe ecran sau orice activitate condusă de adulți nu este clasificată drept joc liber. Este recomandat ca preșcolarii să beneficieze de o formă de joacă nestructurată timp de cel puțin o oră în fiecare zi.

Pentru copiii mai mari, jocul liber este o oportunitate de a-și folosi imaginația și a-și dezvolta creativitatea. Pentru bebeluși, este un pas vital către înțelegerea modului în care funcționează corpul lor și lucrurile din jur.

Jocul liber este important pentru creșterea și dezvoltarea copiilor mici, le permite să-și definească interesele, să-și folosească imaginația, să exploreze cu simțurile și să-și construiască autonomia.

Unii părinți cad în capcana de a lupta cu instinctul natural al bebelușului de a explora o mulțime de obiecte diferite în scurte explozii de interes. Ei cred că trebuie să-și învețe copilul cum să se concentreze, și impun bebelușilor și copiilor mici aceleași așteptări pe care le avem de la școlari – să stea nemișcați, să asculte o poveste, să treacă la următoarea activitate în următoarele douăzeci de minute.

 

sursa: libertatea.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide