BREAKING NEWS
  • 13:33 » Mamă și fiică, acuzate că efectuau intervenții de estetică medicală fără a avea studii
  • 13:29 » OMS: Următoarea variantă va fi cu mult mai contagioasă decât Omicron, întrebarea este dacă va fi mai mortală
  • 12:14 » Wijnaldum şi-a făcut bagajele şi e gata de o reîntoarcere în Premier League
  • 12:09 » Barcelona, transfer pe finalul perioadei de mercato! S-a înțeles cu starul lui AC Milan
  • 12:06 » Pe ce jucători se va baza Edi Iordănescu la echipa națională: ”Nu voi bate la uși închise!”
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Este o specie foarte comună și răspândită de ciuperci comestibile saprofite. Poate fi întâlnită în România, Basarabia și nordul Bucovinei oriunde în pădurile de foioase și conifere, pe pajiști, în tufișuri, în locuri cu iarbă, chiar și pe marginea drumurilor, de preferință pe soluri calcaroase și silicioase, mai ales după o ploaie puternică de vară. Perioada de apariție este din iunie până în octombrie.

Pălăria are un diametru de 12-30 (40) cm, este la început aproape rotundă cu marginile răsucite spre interior, având la maturitate aspectul unei umbrele deschise, fiind în mijloc cocoșată, la margine întinsă și de culoare gri-maro.

Piciorul poate avea o lungime de 20, chiar până la 40 cm, având un diametru de numai 1,3-2 cm, fiind cilindric, găunos, fibros și dur. Carnea este fragedă și foarte slab elastică, în pălărie moale, în picior fibroasă și tare, fiind de culoare albă care se schimbă la aer.

Printre diferențele față de pălăria șarpelui se numără dimensiunile sale mai mici, pulpa sa înțepătoare (fructată) și care se înroșește la tăiere, lipsa modelelor pe stip și suprafața foarte zbârcită a capacului.

 

 

Sursa: Libertatea.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide