TRENDING
  • 12:33 » Avarie majoră la CET București Vest și CET Grozăvești. Mii de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă
  • 12:31 » Un bărbat a plătit 13.000 de euro pe un utilaj pe care nu l-a mai primit. “Chilipirul” era de fapt o escrocherie anchetată în Germania
  • 12:28 » Directorul Poştei, anunț despre plata pensiilor. „Dacă primim banii vineri, le ducem mai repede”
  • 11:52 » Accident grav în București. Un tramvai a lovit o ambulanță care ducea un pacient la spital
  • 11:49 » O femeie din Arad a fost prinsă în flagrant în timp ce lua 5.000 de euro mită de la o altă femeie, pentru a-i elibera soțul din arest
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Cum se ia licența la Chișinău » Șeful Școlii de Antrenori din Republica Moldova dezvăluie: „Legislația îmi permite să fac asta, în România nu se poate”

Marius Croitoru

Invitat în emisiunea GSP Live, Dănuț Oprea, șeful Școlii de Antrenori din cadrul Federației Moldovenești de Fotbal, a dezvăluit de ce antrenorii români preferă să vină la Chișinău pentru a lua licența de antrenor.

„Este o ideea falsă, cel puțin de doi ani de zile, de când am preluat această funcție. În Moldova, la un moment dat, acum câțiva ani se făceau 11 clase. Apoi, oamenii se duceau și dădeau la facultate. Așa era legislația.

Noi am hotărât la acel moment să nu punem bețe în roate acestei categorii de oameni, care nu aveau nicio vină că veneau cu facultatea și fără diplomă de Bacalaureat. 

Tot ce se face se face pe sistem de competență, chiar dacă se fac anumite derogări, pentru că UEFA permite acest lucru conform convenției antrenorilor pe care o semnează toate asociațiile, dă dreptul să dai derogări anumitor jucători cu performanțe. 

Pentru că, dacă fotbalistul a jucat până la 35-36 de ani, el nu va putea obține Licența Pro decât în mod fraudulos. Licența C durează 6 luni, apoi 6 luni de practică. După aceste 6 luni te înscrii la B, care durează 8-9 luni. După aceea, pentru A îți mai trebuie un an.

Deci 3 ani în total. Intri la Licența A un an jumătate, 4 ani jumătate în total, apoi iat trebuie să ai un an de practică ca să te poți duce la PRO, care ține doi ani. Deci sunt 7 ani în care stai cu coatele pe bănci ca să obții această licență. Fiecare asociație își face derogările pe care le consideră de cuviință”, a spus Oprea.

Dănuț Oprea, despre diferențele dintre Moldova și România

Acesta a mai vorbit despre diferențele dintre cele două școli de antrenori, influențate de legislațiile din cele două țări.

„Și în România acum câțiva ani s-a făcut licență B+A. Nu vreau să compar lucrurile pentru că în România este o legislație, în Moldova este alta. Mie, de exemplu, legislația îmi permite ca după sfârșitul Licenței B să ofer carnet de antrenor, în România nu se poate. 

A fost o declarație că Marius Croitoru trebuie să suplimenteze orele pentru licență. Este o confuzie totală, Croitoru deține Licența A cu felicitări. La carnet, dacă cineva nu vrea să-l recunoască în România, acesta va mai merge să facă încă 5-7 ore la Institutul de Formare și Perfecționare a Antrenorului și îi va fi recunoscut și carnetul.

Orice antrenor care vine și nu lipsește de la cursuri poate să antreneze în oricare dintre asociațiile afiliate UEFA. Toată lumea întreabă: «E mai ieftin la Chișinău?» Ei bine, nu, este foarte scump.

La Licența C – 350 de euro, Licența B – 1.300 euro, Licența A – 1.800 euro, pentru A elite – 2.200 de euro și pentru Licența PRO – 5.500 euro”, a declarat Dănuț Oprea pentru GSP.Live.

sursa:gsp.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide