TRENDING
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
  • 22:13 » Un șofer a lăsat mașina pe o stradă care urma să fie asfaltată. Muncitorii au acoperit-o cu folie și au turnat ciment în jurul ei
  • 22:09 » Proprietarul Ferrari și-a cumpărat o mașină Dacia și îi place foarte mult: Avem și șofer la ea
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Cupola de aer cald înseamnă că un val de căldură persistent pe o suprafață mult mai mare decât în mod normal, a explicat Roxana Bojariu.

“Extinderea spațială și în timp a acestui episod cu temperaturi mari înseamnă realimentarea să continuă. De aici rezultă și persistența acestor munți de aer cald care țin atmosfera încinsă pe zona mare. Intervine și acest mecanism în formarea cupolei inclusiv modificarea în circulația atmosferică de acoperire întinsă și la o înălțime mai mare, nu doar cu manifestare la nivelul solului. De aci persistența și impactul deosebit pe care astfel de episoade îl pot avea”, a declarat Roxana Bojariu.

Climatologul a spus că astfel de perioade cu căldură extremă depășesc o săptămână, dar, “cu mici reveniri, ne-am putea aștepta la o perioadă de două săptămâni cu fluctuații și o revenire la temperaturi un pic mai scăzute săptămâna viitoare, pentru ca apoi să crească iar temperaturile”

“În România sperăm să nu atingem temperaturi atât de ridicate chiar dacă disconfortul termic va fi prezent mai ales în orașe. Mediul urban amplifică episoadele cu temperaturi ridicate, din cauza construcțiilor, a traficului intens. În orașe temperatura e mai ridicată decât în zonele rurale, este vorba de așa numită insulă de căldură a orașului, care se suprapune peste valul de căldură”, a explicat climatologul.

Bojariu a atras atenția că temperaturile ridicate vor afecta în special copiii, bătrânii, persoanele cu afecțiuni cardio-vasculare sau pulmonare, așa că acestea trebuie să fie atente să își ia măsuri de precauție. “Trebuie să fie foarte atente, pentru că organismul nu are posibilitatea de a-și recăpăta forțele. Peste zi ai stres termic, peste noapte ai iar stres termic. Efectul cumulativ este mare”, a spus Bojariu.

Climatologul a adăugat că în România ne putem aștepta la valuri de căldură care să fie frecvente în august. “Chiar de la începutul lunii august, după cum arată prognozele, vor fi temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit în această perioadă”, a atras atenția climatologul.

sursa: digi24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide