BREAKING NEWS
  • 23:57 » Moldova va achita la timp avansul către Gazprom pentru gazele din ianuarie, asigură Guvernul
  • 23:53 » Proteze PRINTATE 3D. Un proiect PREMIAT al Universității Tehnice din Cluj, în sprijinul persoanelor cu nevoi SPECIALE
  • 23:45 » FOTO: Incendiu cu final TRAGIC într-o localitate din județul Mureș
  • 23:42 » Parlamentari ruşi îi cer lui Putin să recunoască independenţa regiunilor din estul Ucrainei
  • 23:40 » Comisia Europeană va reţine din fondurile alocate Poloniei, în contul amenzii pentru mina de la Turow
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Numele Adria – probabil a fost derivat din termenul ilirian, „adur” care se referă la „apă” sau „mare” sau referindu-se la orașul antic Adria, situat la gura râului Po.

Adriatica are o lungime de aproximativ 800 km, o lățime medie de 100 mile, o adâncime maximă de 1.324 metri și o suprafață de 131.050 km pătrați. Marea Adriatică a avut o mare importanță în dezvoltarea istorică a Europei mediteraneene și prezintă un interes științific considerabil în sine. Studiul modern al Adriaticii a fost efectuat în principal sub auspiciile mai multor institute științifice italiene și balcanice.

Este înconjurată de lanțurile muntoase Apenini, Alpi, Dinaride și Helenide.

Marea Adriatică este împărțită geografic în trei bazine, și anume, Adriatica de Nord, Adriatica Mijlocie și Adriatica de Sud. Partea de nord este mai puțin adâncă, iar partea de sud este mult mai adâncă. Linia de coastă italiană a Mării Adriatice nu are insule și este relativ dreaptă și continuă, în timp ce coasta de est a Croației are aproximativ 1.300 de insule mari și mici, recife și este cea mai diversificată. Linia de coastă vestică este, totuși, mult mai largă din cauza acumulării sedimentare.

 

Sursa: Libertatea.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide