Violență, bullying grav și abuz sexual – acum mai mulți studenți de la Herlufsholm ies în evidență
De zeci de ani, Herlufsholm a fost cunoscută ca o școală de elită, dar viața din spatele fațadei strălucitoare a fost pentru mai mulți elevi marcată de ceva cu totul diferit. Școala aparține familiei Regale.
Peter își amintește încă zgomotul loviturii pe care a dat-o când un alt elev a fost ridicat dintr-o dată din pat într-o dimineață devreme.
Era imposibil de auzit.
Pentru că la internatul Herlufsholm locuiți în cămine.
Și se auzea când un grup de elevi din clasa a III-a, a intrat brusc în cămin și a pus un băiat la podea.
Peter știa foarte bine ce avea să se întâmple în continuare.
Secretele lui Herlufsholm
Un număr mare de foști elevi povestesc acum despre o cultură caracterizată de violență, abuz sexual și agresiune gravă. Și despre o școală care nu se descurcă suficient de bine.
Lacrimi în ochi
TV 2 a vorbit cu aproximativ 50 de foști elevi la Herlufsholm.
Unii spun despre un comportament violent și abuziv în rândul elevilor de clasa a III-a a școlii. Acest lucru a dus adesea la bătăi pentru noii elevi.
Kristoffer este unul dintre cei care iese în evidență.
A început clasa I la Herlufsholm în 2018 și este bun prieten cu Peter.
Un alt elev explică că sunt mulți foști elevi în poziții de rang înalt în afaceri.
Când au terminat, a fost atât de bătut….
Un fost elev care a fost la școală în ultimii cinci ani povestește cum un grup de elevi de clasa a III-a l-a expus pe el și un grup de prieteni din clasa a IX-a la un joc numit „Cine vrea să fie milionar?”.
Dacă nu ai putut răspunde corect, ai fost pus jos.
Face tot ce poate pentru a tacea
Mai mulți foști elevi povestesc – independent unul de celălalt – despre abuzul sexual în rândul elevilor de la Herlufsholm.
Elevul, care a fost martor la violențe în timpul piesei „Cine vrea să fie milionar?”, a fost și martor ocular la un atac sexual care a fost împotriva altui băiat.
Un alt tânăr, și fost elev, povestește despre un atac pe care el însuși a suferit. S-a întâmplat în anii 2010 când era adolescent.
Intervenția trebuie făcută din exterior
Cercetătoarea despre bullying Helle Rabøll Hansen este doctorand. și avocat și a văzut poveștile foștilor elevi.
Ea a cercetat hărțuirea atât în școala primară, cât și în gimnaziu – și a primit ea însăși întrebări de la foști elevi despre, printre altele, hărțuirea gravă la Herlufsholm.
Extrem de nesigur
Avocatul Mads Pramming este specializat în cazurile în care copiii au fost expuși la violență fizică, mentală sau sexuală.
A văzut și poveștile foștilor elevi și, la fel ca Helle Rabøll Hansen, este zguduit de povești.
El descrie ceea ce a văzut ca fiind foarte grav:
– Este violență și este abuz sexual asupra copiilor. Este destul de evident că dacă școala ar fi făcut ceea ce trebuia să facă, acest lucru nu s-ar fi întâmplat, spune el.
Directorul Dorește o cultură pozitivă a elevilor
Mikkel Kjellberg este director la Herlufsholm din 2019 – dar este asociat cu conducerea școlii de 18 ani.
El explică că se pot întâmpla lucruri care nu ar trebui să se întâmple atunci când ai mulți tineri împreună.
Avocat: – Absolut grotesc
Avocatul Mads Pramming este surprins că școala se pare că nu a raportat atacul.
– Este complet grotesc. Violență împotriva unui băiat nevinovat și fericit care stă pe ringul de dans. Sună nebunesc. Și acesta este un alt exemplu al faptului că măcar sunt niște adulți care știu ceva când chiar vorbești despre un raport de poliție. Deci de ce să nu o faci? spune el.
Potrivit lui Peter și al altor foști elevi, mai mulți profesori și conducerea de la Herlufsholm știu despre cultura violentă din școală.
Directorul răspunde criticilor
Rectorul de la Herlufsholm Mikkel Kjellberg este legat de atacul pe care l-a experimentat Peter.
Este întrebat dacă folosirea iertării ca opțiune este modalitatea corectă de a aborda un episod de violență sau dacă autoritățile ar trebui implicate?
El nu va comenta cazul individual, dar spune:
– Vor exista situații în care autoritățile trebuie să fie implicate, chiar și atunci când s-a întâmplat ceva violent. Pot exista și situații în care nu este necesară implicarea autorităților.
Herlufsholm printre cele 10 la sută cele mai proaste
Școlile private precum Herlufsholm sunt supuse inspecțiilor anuale de către Agenția Daneză pentru Calitate și Educație (STUK).
După inspecția din 2020, STUK s-a întors la Herlufsholm cu o critică și observații cu privire la o serie de aspecte care au fost considerate problematice.
STUK credea, de exemplu, că școala ar trebui să reevalueze regulile conform cărora doar elevii de clasa a III-a pot purta pantaloni albi și fuste albe.
„Ca să nu descurajeze o egalitate respectuoasă între studenții mai tineri și cei mai mari”, scriu ei.
Editor Simona Dobrican in colaborare cu I.N.
Input your search keywords and press Enter.