TRENDING
  • 22:54 » Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc. Duminică, 25 februarie 2024, Tragerile Speciale de Dragobete cu fonduri suplimentate
  • 22:52 » Tanczos Barna i-a dat lui Ciolacu manuale despre istoria Ținutului Secuiesc. „Secuii și-au pierdut autonomia aici, la Siculeni”
  • 22:49 » Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Chiar dacă acest lucru e foarte puțin probabil, a fi pregătit este obligatoriu
  • 22:45 » A murit criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu
  • 22:42 » Două românce care locuiau în blocul din Valencia distrus de incendiu sunt de negăsit (administrator imobil). Reacția MAE.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Cu vinete, fasole sau ciuperci, zacusca este mâncarea salvatoare a multora dintre cei care țin postul Sfintelor Paști. Un amănunt prea puțin cunoscut, însă, răstoarnă cam tot ce știau credincioșii despre acest preparat.

Deși e gătită cu legume, zacusca nu poate fi mâncată în timpul săptămânii de către cei care țin post, ci doar sâmbăta și duminica. Asta, deoarece conține un ingredient pentru care există dezlegare doar în anumite zile.

Suntem în Postul Paștelui, iar românii caută alternative la produsele animale. Le este însă destul de greu să găsească alimente care să le îndeplinească nevoile, atât gustative cât și nutriționale.

Zacusca este unul dintre alimentele salvatoare în perioada postului

Soții Ioana și Dobre, din Vadu Pașii (Buzău), habar nu aveau că zacusca nu trebui consumată în post. Sau cel puțin nu tot timpul. Și asta, deoarece conține ulei, iar dezlegarea la acest ingredient este doar în anumite zile.

„Nu mai mâncăm zacuscă, lichidăm! Păi cu ce să prăjim, cu ce să facem? Ulei nu, untură nu, carnea nu”, spun cei doi bătrâni.

Gospodinele sunt de-a dreptul revoltate pentru că, spun ele, dacă ar face zacuscă fără ulei, nu ar mai avea gust.

„Punem roșii, dacă vrei pui ciuperci, pui ghebe, bulion. Și ulei, normal, că trebuie să le călești. Nu știu de ce nu e de post, pentru că pui ulei, nu altceva.  Fără ulei practic nu are gust. Nici nu poți să o gătești”, declară o localnică din Vadu Pașii.

Rânduiala printre credincioși nu e deloc în acord cu ceea ce spun preoții. Conform cutumelor bisericești, în perioada postului Sfintelor Paști, untdelemnul nu poate fi consumat în orice zi. Nimeni nu s-ar fi așteptat ca până și zacusca să fie pe lista alimentelor interzise.

„Am vinete la congelator și mi le fac eu. Fac pe loc zacusca. Preoții zic că nu e de post, dar murim, mamă, ce să mâncăm altceva! Dar popii ce mănâncă? Uleiul e de floarea soarelui, e de plante, nu e cum e untura, de porc”, ne spune o bătrână.

În postul Sfintelor Paști se face dezlegare la untdelemn, la vin și, mai rar, la pește, potrivit creștinortodox.ro.

sursa: adevarul.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide