TRENDING

21:37 » Legătura dintre telefoanele mobile și cancerul cerebral. Ce spune o nouă evaluare a Organizației Mondiale a Sănătății

21:35 » „Ora cu și pentru animale”. Un județ propune un opțional unic în școlile din România

21:33 » Analiză: Trump plantează deja „semințele haosului și dezbinăriii”, în cazul în care ar pierde alegerile în fața Kamalei Harris

11:27 » O japoneză și-a cumpărat trei case și o cafenea pentru pisici după ce a dat pe mâncare echivalentul a 6 lei pe zi

11:25 » Locuri unde poți vizita cele mai frumoase cascade din România

Daca ti-a placut, distribuie acum!

Directorul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a fost reținut pentru luare de mită

Directorul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) din cadrul Ministerului Transporturilor, Daniel Manole, a fost reținut de procurări Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. El va fi revocat joi din funcții, au anunțat reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunilor penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de marți, a lui Daniel Manole, director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) din cadrul Ministrului Transporturilor, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționează publicul obținut pentru sine sau pentru altul fără folosirea și luarea de mită, dar și a trei administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora sa reținut comiterea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și spălare a banilor.

De asemenea, anchetatorii precizează că în dosar a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunilor penale și față de un alt om de afaceri, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, notează Agerpres.

Procurorii anticorupție notează în ordonanțe că, în perioada septembrie-noiembrie 2020, Daniel Manole, în calitatea menționată, împreună cu celelalte persoane, ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziție, cu fraudarea legislației primare în materie, de către instituții pe care o conducea, a unui număr de patru nave (trei de salvare și o de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

“Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prezentate clauze defavorabile achizitorului, în sensul că ARSVOM este obligat să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din acest lucru lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală. De menționat este ceea ce societatea câștigătoare a licitației doar ‘ar fi mimat’ construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la societatea comercială din Estonia. Pentru contribuția sa, Daniel Manole ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de ARSVOM către societate care a livrat navele “, arată anchetatorii.

DNA informează că Daniel Manole și doi dintre oamenii de afaceri urmează să fie prezenți Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar pentru restul sa cerut arest la domiciliu.

Directorul ARSVOM, revocat din funcții

Directorul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole, va fi revocat joi din funcții, cu anunțuri reprezentative ale Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), după ce acesta este fost reținut de procuratori Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar în care este acuzat de luare de mită.

Potrivit sursei citate, referitor la punerea sub acuzare a directorului ARSVOM, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, salută demersurile făcute de DNA pentru investigarea faptului de corupție.

“De la începutul mandatului, am spus că e nevoie de toate instituțiile statului pentru a face curățenie”, a afirmat Drulă.

MTI precizează că achiziții de navă ale ARSVOM, la care se face referire în comunicat DNA, au fost încheiate în anii trecuți.

“De asemenea, directorul general al ARSVOM a fost numit în funcții în anul 2020. Acesta urmează a fi revocat mâine din funcția deținută”, spune sursa citată.

În același timp, MTI precizează că este în fața finală un raport la Corpul de Control la aceeași instituție, iar conținutul raportului va fi pus la dispoziția procurorilor, într-un demers care se înscrie în cooperarea cu instituțiile din sistemul judiciar.

sursa digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide