TRENDING

8:07 » Vine iarna: cod galben de ninsori și viscol în cinci județe, precipitații în toată țara. Prognoza este valabilă până luni!

21:37 » Legătura dintre telefoanele mobile și cancerul cerebral. Ce spune o nouă evaluare a Organizației Mondiale a Sănătății

21:35 » „Ora cu și pentru animale”. Un județ propune un opțional unic în școlile din România

21:33 » Analiză: Trump plantează deja „semințele haosului și dezbinăriii”, în cazul în care ar pierde alegerile în fața Kamalei Harris

11:27 » O japoneză și-a cumpărat trei case și o cafenea pentru pisici după ce a dat pe mâncare echivalentul a 6 lei pe zi

Daca ti-a placut, distribuie acum!

Anton Rog: „Este o infrastructură tehnologică formată din servicii hardware și software, care poate fi privit din diverse unghiuri. Cetățeanul se poate uita la cloud din punct de vedere al serviciilor care pot să îi facă viața mai ușoară. (…) Din punct de vedere al unei companii, nu putem să discutăm despre un cloud guvernamental solid fără să avem registrul comerțului parte din cloud. Pentru că toată activitatea economică este legată de deschiderea unei companii, închiderea unei companii, schimbarea obiectului de activitate.

Cloud-ul presupune și interoperabilitate. Când toate aceste instituții ale guvernului României vor fi prezente în cloud, atunci schimbul de date între ele se poate face prin mecansime automatizate, controlate din punct de vedere al accesului și auditate. Auditarea se poate face de un organism extern. (…) Rolul cloud-ului este să asigure interoperabilitate și să scutească companiile, cetățeanul, într-un timp nu foarte lung, de plimbările pe la acele ghișee. Dacă eu trebuie să merg la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și trebuie să pun o copie după buletin, să nu o mai pun, să și-o tragă automat de la evidența populației.”

De ce e controversat?

Anton Rog: „Pentru că nu toată lumea în România e bine intenționată, pentru că anumiți oameni au anumite interese de business și cred că prin apariția cloud-ului intereselor lor le sunt fundamental amenințate, nu vor declara asta public, dar în spatele unei înverșunări putem să găsim și astfel de motivație. Sunt dezvoltatori de software care vând deja aplicații, niște clouduri mai mici, către niște instituții publice și există teamă că ADR va dezvolta acele aplicații din banii din PNRR și nu mai poat să vând serviciile respective, care aduc acum un venit bun. Pentru acest motiv, instituțiile care au drept de inițiativă, ministerul, a venit cu o propunere care spune că în zona de servicii, toți dezvoltatorii de software, după un proces de avizare, acele servicii pot fi publicate gratis în zona de cloud guvernamental pentru a putea fi consumate în continuare.”

Cum va funcționa?

Anton Rog: „Cloud-ul are trei nivele: nivelul de infrastructură în care eu îmi pot închiria niște servere virtuale pe care îmi pun eu ce sistem de operare vreau și baze de date, sisteme de aplicații, nivelul de mijloc de platformă în care primesc cu tot cu sistem de operare și poate cu un sistem de bază de date, cu un sistem de aplicații și nivelul de sus de aplicații, unde sunt toate aplicațiile de care am nevoie. Pentru primele două nivele securitatea de bază este asigurată de STS. Pentru zona de servicii, adica zona de aplicații, securitatea e asigurată integral de SRI prin centrul Cyberint. În cloud vor exista mecanisme de securitate, auditabile.”

Directorul Cyberint s-a referit și la reticența unor instituții de a se alătura proiectului. Anton Rog spune că unele dintre acestea au deja asigurată securitatea cibernetică tocmai de centrul Cyberint.

„Dintre cele 22 de instituții care au spus că nu e momentul să vină în cloud, șapte dintre ele sunt prezente în sistemul nostru ȚIȚEICA. Astfel că argumentul că serviciul asigură securitatea cloudului nu vrem să venim, nu e real. Dacă ar fi avut o teamă în ultimii 7 ani de când le oferim servicii de securitatea cibernetică, nu rămâneau. (…) SRI va colecta numai evenimente de securitate cibernetică, așa cum o face de șapte ani. În șapte ani, SRI nu a avut o plângere că ar fi accesat un mail de la oricare dintre aceste instituții”, a mai declarat acesta.

sursa: digi24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide