TRENDING
  • 22:54 » Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc. Duminică, 25 februarie 2024, Tragerile Speciale de Dragobete cu fonduri suplimentate
  • 22:52 » Tanczos Barna i-a dat lui Ciolacu manuale despre istoria Ținutului Secuiesc. „Secuii și-au pierdut autonomia aici, la Siculeni”
  • 22:49 » Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Chiar dacă acest lucru e foarte puțin probabil, a fi pregătit este obligatoriu
  • 22:45 » A murit criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu
  • 22:42 » Două românce care locuiau în blocul din Valencia distrus de incendiu sunt de negăsit (administrator imobil). Reacția MAE.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Dolina uriașă cu o pădure în interior găsită în China

Specii necunoscute științei s-ar putea ascunde în această gaură căscată.

O echipă de oameni de știință chinezi a descoperit o nouă dolină uriașă cu o pădure la fund.

Dolina are o adâncime de 630 de picioare (192 de metri), potrivit agenției de știri Xinhua, suficient de adâncă pentru a înghiți doar Arcul Gateway din St. Louis. O echipă de speologi și speologi au intrat în rapel în dolină vineri (6 mai), descoperind că există trei intrări în peșteră în prăpastie, precum și copaci vechi de 131 de picioare (40 m) înălțimi, întinzându-și ramurile spre lumina soarelui care se filtrează prin intrarea dolinei.

„Aceasta este o veste grozavă”, a spus George Veni, directorul executiv al Institutului Național de Cercetare a Peșterilor și Carstului (NCKRI) din SUA și un expert internațional în peșteri. Veni nu a fost implicat în explorarea peșterii, dar organizația care a fost, Institutul de Geologie Carstică din China Geological Survey, este institutul soră al NCKRI.

Un sit pentru doline

Descoperirea nu este o surpriză, a spus Veni pentru Live Science, deoarece sudul Chinei găzduiește topografie carstică, un peisaj predispus la doline dramatice și peșteri de altă lume. Peisajele carstice sunt formate în primul rând prin dizolvarea rocii de bază, a spus Veni. Apa de ploaie, care este ușor acidă, preia dioxidul de carbon pe măsură ce trece prin sol, devenind mai acidă. Apoi se prelinge, se repezi și curge prin crăpăturile din roca de bază, lărgindu-le încet în tuneluri și goluri. În timp, dacă o cameră peșteră devine suficient de mare, tavanul se poate prăbuși treptat, deschizând doline uriașe.

„Din cauza diferențelor locale de geologie, climă și alți factori, felul în care carstul apare la suprafață poate fi dramatic diferit”, a spus el. „Așadar, în China, aveți acest carst incredibil de spectaculos din punct de vedere vizual, cu doline enorme și intrări uriașe în peșteri și așa mai departe. În alte părți ale lumii, ieși pe carst și chiar nu observi nimic. un metru sau doi în diametru. Intrările în peșteră ar putea fi foarte mici, așa că trebuie să vă strecurați în ele.”

De fapt, 25% din Statele Unite sunt carstice sau pseudocarstice, care prezintă peșteri sculptate de alți factori decât dizolvarea, cum ar fi vulcanici sau vântul, a spus Veni. Aproximativ 20% din suprafața pământului este formată din unul dintre aceste două peisaje bogate în peșteri.

Noua descoperire a avut loc în regiunea autonomă Guangxi Zhuang, lângă satul Ping’e din judeţul Leye, potrivit Xinhua. Guangxi este cunoscut pentru fabuloasele sale formațiuni carstice, care variază de la doline la stâlpi de stâncă la poduri naturale și au câștigat regiunii desemnarea patrimoniului mondial UNESCO.

De ce contează dolinele

Interiorul dolinei are 1.004 picioare (306 m) lungime și 492 picioare (150 m) lățime, a declarat Zhang Yuanhai, inginer senior la Institutul de Geologie Carstică, pentru Xinhua. Cuvântul mandarin pentru astfel de doline enorme este „tiankeng” sau „groapă cerească”, iar fundul dolinei părea într-adevăr ca o altă lume. Chen Lixin, care a condus echipa de expediție în peșteră, a declarat pentru Xinhua că tufișul dens de pe podeaua dolinei era la fel de înalt ca umerii unei persoane. Peșterile și dolinele carstice pot oferi o oază pentru viață, a spus Veni.

„Nu aș fi surprins să știu că există specii găsite în aceste peșteri care nu au fost niciodată raportate sau descrise de știință până acum”, a spus Lixin.

Într-o peșteră din vestul Texasului, a spus Veni, ferigi tropicale cresc din abundență; sporii ferigilor au fost aparent duși la locul adăpostit de liliecii care migrează în America de Sud și Centrală.

Nu numai că dolinele și peșterile oferă refugiu pentru viață, ci sunt și o conductă către acvifere sau depozite adânci de apă subterană. Acviferele carstice oferă singura sau sursă primară de apă pentru 700 de milioane de oameni din întreaga lume, a spus Veni. Dar sunt ușor de accesat și drenat – sau poluate.

„Acviferele carstice sunt singurele tipuri de acvifere pe care le puteți polua cu deșeuri solide”, a spus Veni. „Am scos baterii de mașini și caroserii și butoaie de Dumnezeu-știe-ce și sticle de Dumnezeu-știe-ce din fluxul activ al peșterii”.

Noua descoperire aduce numărul de doline din județul Leye la 30, potrivit Xinhua. Aceiași cercetători au descoperit anterior zeci de doline în provincia Shaanxi din nord-vestul Chinei și un grup de doline interconectate în Guangxi, a raportat China Daily.

Sursa livescience.com


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide