TRENDING

8:07 » Vine iarna: cod galben de ninsori și viscol în cinci județe, precipitații în toată țara. Prognoza este valabilă până luni!

21:37 » Legătura dintre telefoanele mobile și cancerul cerebral. Ce spune o nouă evaluare a Organizației Mondiale a Sănătății

21:35 » „Ora cu și pentru animale”. Un județ propune un opțional unic în școlile din România

21:33 » Analiză: Trump plantează deja „semințele haosului și dezbinăriii”, în cazul în care ar pierde alegerile în fața Kamalei Harris

11:27 » O japoneză și-a cumpărat trei case și o cafenea pentru pisici după ce a dat pe mâncare echivalentul a 6 lei pe zi

Daca ti-a placut, distribuie acum!

Dosarul germanului acuzat că a adus în România deşeuri periculoase pentru a le elimina ilegal la Medgidia, ajunge la Curtea Constituțională

Un cetățean german, care și-a luat demult tălpășița și a dispărut din țara noastră, recurge la fel de fel de metode pentru a scăpa de justiția din România! El este acuzat că a importat sute de tone de deșeuri din Germania, pentru a le elimina în România, şi face ce face și mai găsește câte o portiță, măcar pentru a tergiversa puțin acest proces penal.

Așa cum am mai arătat și în alte articole publicate în ”Focus Press”,  Dambeck Markus, care deține două societăți, una în România și una în Germania, dar care poartă același nume, este acuzat că a introdus în țară sute de tone de gunoaie considerate periculoase, în scopul de a le elimina la Medgidia, în mod ilegal, sărind peste unele proceduri și falsificând documente de proveniență, asta pentru a disimula proveniența deșeurilor respective.

La ultimul termen, din luna aprilie, acesta a solicitat sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Curţii Constituţionale a României şi Înaltei Curți de Casație și Justiție. Printre altele, individul a invocat chiar neconstituționalitatea unor articole din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.92/2021 privind ”Regimul deșeurilor”. Astfel, el a cerut ca dosarul să ajungă la Curtea Constituțională pentru judecarea acestor excepții de neconstituționalitate.

La ultimul termen de judecată, care a avut loc joi, 12 mai, judecătorii au admis această solicitare:

Respinge cererea formulată de inculpaţii Dambeck Markus şi SC RIGK SRL, privind sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Respinge ca neîntemeiate cererile apelanţilor inculpaţi de sesizare a C.J.U.E. în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare în interpretarea Regulamentului (CE) nr.1013/2006. Respinge solicitarea privind reaudierea martorilor Ştefănescu Nicoleta şi Aydeniz Mahmut. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţiile de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG nr.92/2021 (privind regimul deșeurilor – n.r.) şi a prevederilor art. 66 alin.2 lit.d din OUG nr.92/2021, ridicate de inculpaţii Dambeck Markus şi SC RIGK SRL. Definitivă. Pronunţată astăzi 12.05.2022, prin punerea la dispoziţia părţilor şi procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în încheierea de ședință.

De precizat că dosarul se află în faza de apel, după ce, la finalul cercetării judecătorești, instanța de fond l-a condamnat pe acesta la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de export sau import de deșeuri, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 6 octombrie.

Activitatea infracțională

Potrivit procurorilor, prin intermediul celor două societăți pe care le deține,  Dambeck Markus  a introdusîn România au ajuns 204 tone de deșeuri, constând în ambalaje și alte materiale plastice, pe care importatorul le-a depozitat pe raza județului Ilfov, dar pentru care a schimbat toate documentele, astfel încât să apară ca fiind provenite din țara noastră.

Astfel, în perioada octombrie 2018 – martie 2019, Rigk SRL, administrată de afaceristul german, a importat de la  RIGK GmbH, din Germania, cantitatea de 204 tone deşeuri, constând în 58 de baloţi de ambalaje de mase plastice. În 2019, Garda Națională de Mediu a reclamat că societatea nu elimina deșeurile respective într-o instalație proprie, aparținând Rigk SRL, destinată acestui scop, așa cum prevede legea, ci era valorificată și eliminată în instalația societății EcoFriend Recycling SRL din Medgidia.

La data controlului, reprezentanții societății procesatoare nu au putut prezenta certificatele de valorificare aferente deșeurilor respective, stabilindu-se, ulterior, că transferul deșeurilor a fost făcut în mod ilegal, iar prelucrarea deșeurilor ar fi trebuit făcută chiar de firma importatoare, în instalația proprie. Mai exact, vorbim de un transfer de deșeuri folosind acte de proveniență germane până la sediul societății din județul Ilfov – comuna Bragadiru, după care documentația a fost înlocuită, ca și cum deșeurile ar fi internaționale, fiind încălcate legile naționale.

Directorul executiv al SC EcoFriend Recycling SRL Medgidia, audiat ca martor, a atestat că niciodată deșeurile primite la unitatea de procesare pe care o conduce nu au avut document de proveniență Germania, ci exclusiv România, ceea ce înseamnă că inculpații au schimbat setul de documente ale deșeurilor aduse în țară ca și cum acestea ar proveni de pe teritoriul României și nu din Germania.

În vara anului trecut, procurorii au cerut trimiterea în judecată a cetățeanului german Dambeck Markus, respectiv a societății administrate de acesta, SC Rigk SRL, pentru infracțiuni precum importul sau exportul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale, Garda Națională de Mediu fiind parte vătămată în proces.

Sursa focuspress.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide