BREAKING NEWS
  • 14:26 » Satul din România unde oamenii plătesc de 7 ori mai mult pentru apa folosită: „O plătesc, dar n-am consumat-o”
  • 14:20 » Ce e pe cale să facă România și de ce 2022 va fi la fel de importat ca 2007, anul intrării în UECe e pe cale să facă România și de ce 2022 va fi la fel de importat ca 2007, anul intrării în UE
  • 14:16 » UE ia în calcul crearea unei diplome universitare europene, recunoscută automat în toate ţările membre
  • 14:14 » A început ședința CSAT despre Rusia. Este analizează situația de securitate din Zona Mării Negre și de pe Flancul Estic
  • 14:11 » Rata de incidență crește rapid în toate județele. Cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19
Daca ti-a placut, distribuie acum!

DOZA DE ISTORIE: 26 septembrie – Începutul asediului făcut de oastea polonă asupra cetății Sucevei

La data de 26 septembrie 1497 a început asediul oștirii poloneze conduse de regele Ioan Albert, asupra cetății Suceava, capitala Moldovei. Cetatea a fost asediată timp de 21 de zile de către oștile poloneze, dar nu a fost cucerită, iar rezistența ei a obligat armatele polone să renunțe la asediu și să ia drumul întoarcerii.

Cetatea Sucevei a fost atestată documentar pentru prima dată la 11 februarie 1388 într-un hrisov domnesc și ridicată în vremea domniei lui Petru al II-lea Mușat, fiind apoi fortificată de către Alexandru cel Bun, suferind în final numeroase modificări odată cu preluarea conducerii Moldovei de către marele voievod Ștefan cel Mare. Astfel, sistemul defensiv construit de Ștefan, făcea imposibilă pătrunderea în cetate fără acceptul celor din interior.

Cetatea avea la început un plan rectangular și ziduri groase de circa 1,50 metri, ce erau întărite din loc în loc cu turnuri de apărare de formă pătrată, iar intrarea se făcea pe latura de sud, printr-o poartă ce avea formă de un arc semicircular. Însă răspândirea la mijlocul secolului al XV-lea a unei noi tehnici de luptă,dar mai ales folosirea intensă a artileriei, a impus creșterea capacității de rezistență a cetății Sucevei. Astfel, după asediul turcesc din anul 1462, Ștefan cel Mare construiește un nou și impunător pod de acces în cetate, precum și noi ziduri de incintă, fapt , ce a dus mărirea rezistenței zidurilor exterioare, ziduri cărora li s-au dublat grosimea inițială.

În vara anului 1476, însuși marele sultan Mahomed al II-lea a asediat cetatea, dar fără a avea succes. De altfel, această cetate nu a fost niciodată cucerită prin forța armelor, chiar dacă a fost supusă la mari și nenumărate asedii, iar singura armată care a trecut porțile acestei cetății, a fost armata condusă de Mihai Viteazul în anul 1600, când marele voievod a realizat unirea celor două principate.

Referitor la asediul cetății Sucevei din septembrie 1497, trebuie amintit că după ce oastea poloneză asediază cetatea timp de trei săptămâni, regele Ioan Albert este nevoit să renunțe și să se întoarcă în țară. Însă pe drumul de întoarcere, oastea moldoveană condusă de Ștefan cel Mare, atacă armata polonă, iar în lupta de la Codrii Cosminului, marele nostru voievod obține o mare și importantă victorie.

Sursa: Facebook – lectia de istorie


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide