TRENDING
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
  • 22:13 » Un șofer a lăsat mașina pe o stradă care urma să fie asfaltată. Muncitorii au acoperit-o cu folie și au turnat ciment în jurul ei
  • 22:09 » Proprietarul Ferrari și-a cumpărat o mașină Dacia și îi place foarte mult: Avem și șofer la ea
Daca ti-a placut, distribuie acum!

E oficial: noul Regulament de organizare a scolilor a intrat in vigoare ! 10 modificari de lege importante pentru elevi si profesori

Potrivit noului regulament, masura exmatricularii elevilor va fi posibila doar pentru invatamantul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

De asemenea, o alta reglementare importanta prevazuta in noul regulament scolar se refera la introducerea catalogului electronic in scoli-pilot, pentru inceput.
Comparativ cu fostul Regulament-cadru, in vigoare pana la data de 31 august 2022, elementele de noutate incluse in noul act normativ constau in:
1. Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului scolar.
2. Reglementarea utilizarii catalogului electronic, pentru inceput, in unitati-pilot.
3. Numarul de calificative/note acordate anual fiecarui elev, la fiecare disciplina de studiu, este stabilit de catre cadrul didactic, in functie de numarul unitatilor de invatare si de numarul saptamanal de ore prevazut in planul-cadru. La fiecare disciplina numarul de calificative/note acordate anual este cu cel putin trei mai mare decat numarul de ore alocat saptamanal disciplinei in planul-cadru de invatamant.
4. Modul de incheiere a situatiilor scolare: la fiecare disciplina se incheie anual o singura medie, calculata ca medie aritmetica din numarul de note acordate pe parcursul anului scolar.
5. Includerea unor reglementari privind nivelul anteprescolar (crese).
6. Compatibilizarea modului de organizare si functionare a consiliilor de administratie din unitatile de invatamant preuniversitar cu legislatia primara.
7. Cresterea relevantei formarii continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic si formare in cariera didactica la nivelul fiecarei unitati de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica, precizandu-se atributiile specifice.
8. Precizari privind realizarea transferurilor elevilor.
9. Eliminarea dispozitiilor referitoare la exmatricularea elevilor, avand in vedere faptul ca dreptul la educatie este de ordin constitutional. Prin urmare, masura exmatricularii va fi posibila numai pentru invatamantul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.
10. Eliminarea oricarei dispozitii/trimiteri care da posibilitatea colectarii de fonduri banesti de la parintii elevilor.
Sursa: portalinvatamant.ro

Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide