BREAKING NEWS
  • 0:00 » Piața globală de fuziuni și achiziții a scăzut cu 20% în prima jumătate a anului 2022, după recordul atins anul trecut
  • 23:58 » One United Properties cumpără un nou teren în Floreasca și dezvoltă un nou proiect rezidențial cu blocuri de mică înălțime/ Compania negociază pentru peste 20 de dezvoltări
  • 23:56 » 20 de ONG-uri cer Avocatului Poporului să evalueze constituționalitatea OUG-ului privind Cloud-ul guvernamental
  • 23:53 » CNCAV se desființează. Andrei Baciu: A fost o reală onoare, o mândrie adevărată. 67 de oameni au lucrat continuu pentru a vă vaccina în siguranță
  • 23:51 » Adela Cojan: Am fost țara din Europa cu cele mai mari controverse legate de vaccinul anti-COVID
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Economist: Preţul energiei va rămâne ridicat câţiva ani de acum înainte, apoi va urma un trend descrescător

Preţul energiei va rămâne ridicat câţiva ani de acum înainte, apoi va urma un trend descrescător, în urma investiţiilor care se vor face, a afirmat, miercuri, macroeconomistul Laurian Lungu, în cadrul evenimentului „Politici Europene şi Business în Noua Economie”, organizat de EM360 şi România Durabilă, transmite Agerpres.

„Imaginea pe care o au unii birocraţi despre unde ar trebui să se îndrepte economia contrastează cu realitatea. În Europa au apărut acum aspecte legate de costul de viaţă, care au mai fost prin anii 70-80, şi aceste tipuri de constrângeri care vor forţa aplicarea unor politici în anii care vor urma. Practic creşterea costului de viaţă este un şoc foarte mare, fie că vorbim de creşterea preţurilor la alimente sau energie”, a spus Lungu.

UE a tratat acest tip de şoc ca fiind temporar, susţine el.

„Probabil vom vedea în câţiva ani că preţurile la energie vor scădea, în urma investiţiilor care se vor face, dar cel puţin o perioadă mare, vorbim de câţiva ani, preţurile vor fi ridicate, ceea ce va afecta costul de viaţă”, a completat specialistul în macroeconomie.

Pe de altă parte, oamenii, în această situaţie, vor salarii mai mari şi de aici această spirală, care va genera un boom inflaţionist.

„Vedem ţări, precum Germania, care şi-au reactivat producţia de energie pe cărbune. Noi mergem acum din inerţie, dar avem nevoie de un leadership puternic care să înţeleagă constrângerile pe termen scurt şi pe termen lung”, a mai spus el.

La rândul său, Gabriel Vlăduţ, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a afirmat în cadrul aceluiaşi eveniment că, din păcate, ţara noastră rămâne la coada celor mai multe clasamente europene.

„Tare mi-e teamă, văzând cum arată PNRR şi ce se face în programele operaţionale, că vom fi departe de a atrage fondurile alocate României şi mai ales că fondurile acestea vor lucra în favoarea dezvoltării şi sustenabilităţii în România”, a declarat reprezentantul IMM-urilor.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte inovarea, nu suntem nici măcar la media UE.

„Noi declarăm că inovarea este importantă pentru ţară, dar nici măcar nu ne uităm la ea. Cu părere de rău, nu am văzut o strategie de formare până acum în România, unde mediu de afaceri este beficiarul acestei formări”, a arătat Vlăduţ.

EM360 Group şi România Durabilă au organizat miercuri evenimentul online „Politici Europene şi Business în Noua Economie”. Noua Economie este un demers iniţiat de EM360 şi România Durabilă care susţine un dialog permanent între Executiv şi mediul de afaceri. Printre partenerii media se află şi AGERPRES.

Sursa foto: Parlamentul European

Sursa: Economedia.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide