TRENDING

22:30 » Care este miza banilor în scandalul retragerii lui Lasconi și în puciul din USR

22:21 » Horoscop 10 Aprilie 2025: O zi plină de oportunități pentru unele zodii. Vezi ce-ți rezervă astrele!

22:50 » Povestea femeii de 100 de ani care încă lucrează ca barista. „Aici e viața mea. E ca un medicament”

22:45 » „Și-a creat un avantaj maxim”. Peste 50 de țări l-au contactat pe Trump pentru discuții comerciale după ce a impus tarife vamale

13:07 » “Bancnotele care ascund capcane: Detalii la care trebuie să fiți atenți!”

Daca ti-a placut, distribuie acum!

Elevilor nu le este benefică această ”vacanță”, o soluție putea fi revenirea la școala online, spune profesoara Loredana Prunean, care a continuat să facă lecții online și în vacanță, benevol, cu elevii săi: Am simțit că au nevoie de susținere, de ajutor și de încurajare

„Copiii au nevoie de modele și de aceea o atitudine corectă, un sistem de valori, principiile în care credem sunt cele care-l vor forma ca adolescent și îl vor pregăti pentru viață. I-am provocat pe elevi la întâlnirile online pentru a nu crea sincope în ritmul studiului. În plus, a fost și o reacție afectivă față de îngrijorarea elevilor din clasele terminale. Am simțit că au nevoie de susținere, de ajutor și de încurajare”, a spus pentru Edupedu.ro, Loredana Prunean, profesoară de Limba Română la Colegiul de Muzică Sigismund Toduţă din județul Cluj, care a decis să se întâlnească online cu elevii pentru a continua predarea și învățarea.

Cadrul didactic a mărturisit că nu este prima vacanță în care se întâlnește online cu elevii: „Nu este prima vacanță în care continuăm să exersăm. Elevii mei se așteptau la o asemenea propunere. Participarea nu este obligatorie, nu li se impun aceste întâlniri. Pentru mine, prezența lor este adevăratul răspuns, indiferent de ceea ce mi-au spus în clasă. Bineînțeles că am cerut și acordul părinților. Dânșii au fost mai încântați decât copiii.”

Aceasta a precizat că un atuu al predării online este legat de accesul la informație: „Suntem foarte aproape de tot ceea ce înseamnă informație. La limba română, majoritatea textelor sunt și în format PDF și atunci toți copiii au acces la textul literar. Poți oferi mai multă și mai variată informație, la filmulețe, audio, video, lucruri de care în sala de clasă uneori suntem privați”.

Pe de altă parte, cei dezavantajați au fost elevii care nu au avut conexiune la internet, dar și elevii care își pierdeau repede atenția: „Au fost dezavantajați cei care nu au avut acces la internet. Acolo unde internetul a funcționat și au existau și dispositive adecvate, am sesizat un deficit de atenție/ de concentrare din partea elevilor. În timpul predării prea mulți se îndeletniceau și cu altele, în general se jucau. Astfel, s-a ajuns la prea multe lacune, care le-au creeat o stare de teamă și de tensiune atunci când au revenit în bănci”.

„Trebuie făcute multe sacrificii personale, pentru a te bucura de reușită, de succes. Dar dacă ești dispus să lași în fiecare copil o parte din tine, atunci meseria aceasta îți va aduce multă împlinire. Trebuie să te dăruiești, să îndrumi, să ocrotești, să povățuiești, să-i înțelegi, să ai puterea de a accepta nu doar reușita, ci și eșecul”, a spus Loredana Prunean.

Cadrul didactic a povestit și despre rolul părinților, deoarece sunt anumite lucruri pe care doar de la părinți le poți afla: „Rolul părinților în procesul educativ nu poate fi neglijat. E nevoie de colaborare și susținere reciprocă și chiar de toleranță față de un punct de vedere diferit. Sunt aspecte pe care elevul nu ți le transmite, dar dialogul cu familia ajută la o mai bună cunoaștere a acestuia.”

În privința imaginii pe care o are cadrul didactic în societate, profesoara a subliniat următoarele: „Din păcate, civilizația aceasta a spectacolului în care trăim, se hrănește din triumful scandalului, al mediocrității, al falșilor idoli. Cultura nu mai reprezintă o călăuză, o condiție sine-qua-non a devenirii de aceea noi, părinți, profesori, avem obligația morală față de copiii noștri să o susținem cu toată tăria și să-i convingem de nevoia superiorității minții și a moralității, biletele care ne dau șansa libertății noastre.”, a subliniat profesoara.

Interviul complet, Loredana Prunean

Edupedu.ro: Cum afectează această vacanță forțată învățarea elevilor?

Loredana Prunean: După anul școlar trecut, un an dificil, cu multe provocări, anunțul începerii școlii ”cu prezența fizică a întregului colectiv al clasei” a adus bucurie, optimism și multe promisiuni. Am început firav, deoarece trebuiau umplute multe ”goluri”, iar sistemul concentric de predare din școala românească nu-ți permite să construiești pe vid. Elanul și entuziasmul ne însuflețeau pe toți. Treptat s-a instaurat o stare de agitație, de tensiune, iar vestea vacanței a stârnit reacții diverse. Unii s-au bucurat… Dar orice sincopă în învățare duce la o pierdere a cunoștințelor acumulate, la ieșirea din ritmul ”educațional”. Elevilor nu le este benefică această soluție numită ”vacanță”, o soluție putea fi revenirea la școala online.

Edupedu.ro: Chiar dacă este vacanță, știu că dumneavoastră ați continuat să vă întâlniți online cu elevii. De ce ați decis acest lucru?

Loredana Prunean: I-am provocat pe elevi la întâlnirile online pentru a nu crea sincope în ritmul studiului. Aparțin acelei generații care crede că practica, exercițiul , repetiția ne ajută să nu uităm. În plus, a fost și o reacție afectivă față de îngrijorarea elevilor din clasele terminale. Am simțit că au nevoie de susținere, de ajutor și de încurajare.

Edupedu.ro: În momentul acesta, cu ce clase continuați orele online?

Loredana Prunean: Mă întâlnesc frecvent cu elevii din clasele terminale, dar le-am propus întâlniri și altor clase. Vreau să accentuez faptul că asemenea întâlniri organizează majoritatea cadrelor didactice care au clase terminale și predau materii de examen.

Edupedu.ro: Copiii cum au reacționat când au aflat că vor face lecții online în această perioadă?

Loredana Prunean: Nu este prima vacanță în care continuăm să exersăm. Elevii mei se așteptau la o asemene propunere. Participarea nu este obligatorie , nu li se impun aceste întâlniri. Pentru mine, prezența lor este adevăratul răspuns, indiferent de ceea ce mi-au spus în clasă. Bineînțeles că am cerut și acordul părinților. Dânșii au fost mai încântați decât copiii. Pentru reușita elevilor mei accept aceste costuri personale și totul are sens văzându-i că trăiesc bucuria izbânzii (chiar dacă acum o măsurăm numai în rezolvarea corectă a unui exercițiu). Disponibilitatea lor de a lucra suplimentar, îmi dă curajul să afirm că ei văd în aceste întâlniri o oportunitate întru reușita/ succesul lor.

Edupedu.ro: Pe ce platformă faceți orele online? Cum vi se pare?

Loredana Prunean: Pe classroom și pe meet, platforme care și-au îmbunătățit, și-au adaptat mereu serviciile.

Edupedu.ro: Ce sincope ați avut în predarea online?

Loredana Prunean: Școala online a schimbat conceptual de predare, ne-a forțat să ne îmbunătățim predarea, deoarece orele online necesitau o planificare temeinică a conținuturilor și diversitatea materialelor prezentate. (Prelegerea nu oferă succesul învățării în mediul online). Au fost sincope și la nivelul conținuturilor, dar cel mai mult m-a deranjat neputința de a crea o atmosferă asemănătoare cu cea din sala de clasă. Mi-au lipsit reacțiile emoționale ale elevilor, atât de importante, deoarece ne raportăm sau chiar ne adaptăm predarea la acestea. Nu aveam controlul asupra clasei și, implicit, nici asupra învățării, de aceea rezultatele școlare precedente nu sunt concludente, nu reflectă nivelul real de cunoștințe ale elevilor.

Edupedu.ro: Care sunt atuurile predării online?

Loredana Prunean: Suntem foarte aproape de tot ceea ce înseamnă informație. La limba română, majoritatea textelor sunt și în format PDF și atunci toți copiii au acces la textul literar. Poți oferi mai multă și mai variată informație, la filmulețe, audio, video, lucruri de care în sala de clasă uneori suntem privați.

Edupedu.ro: Care sunt dezavantajele predării online pentru elevi?

Loredana Prunean: Au fost dezavantajați cei care nu au avut acces la internet. Acolo unde internetul a funcționat și au existau și dispozitive adecvate, am sesizat un deficit de atenție/ de concentrare din partea elevilor. În timpul predării prea mulți se îndeletniceau și cu altele, în general se jucau. Astfel, s-a ajuns la prea multe lacune, care le-au creat o stare de teamă și de tensiune atunci când au revenit în bănci, la sfârșitul anului școlar. Notarea i-a dezavantajat pe elevii onești, pe cei care nu au încercat să copieze și au avut medii destul de apropiate de elevii care, în general, erau la coada clasamentului. Elevii din clasele terminale s-au simțit abandonați, debusolați, dezavantajați, nevoiți, în prea multe cazuri, șă-și schimbe parcursul educațional. Un alt dezavantaj vizează latura afectivă și socializarea, aspecte de care au fost privați în online.

Edupedu.ro: Cum credeți că au fost percepute aceste schimbări pentru elevi?

Loredana Prunean: Pentru majoritatea copiilor, trecerea la învățământul online a fost însoțită de o stare de confort, confortul de acasă, care treptat s-a transformat în rutină, în plictis, dorindu-și să se reîntoarcă la școală, dar să nu fie evaluați (erau conștienți de nivelul precar de pregătire, și-au recunoscut dezinteresul, lipsa de exercițiu, de muncă individuală.). S-au adaptat cu foarte mare ușurință platformelor educaționale. Cred că mai greu ne-am adaptat noi, cadrele didactice, la aspectele acestea legate de tehnologie și predare.

Edupedu.ro: Pe ce ar trebui să se bazeze relația dintre cadru didactic și elevi?

Loredana Prunean: Încrederea și respectul reciproc fundamentează relația profesor-elev. Nu trebuie să ne îngrijim doar de conținuturi și de metode. Copiii au nevoie de modele și de aceea o atitudine corectă, un sistem de valori, principiile în care credem sunt cele care-l vor forma ca adolescent și îl vor pregăti pentru viață. Dascălul nu va transmite niciodată doar cunoștințe, ci va dezvolta educabilului competențe și metacomptențe, adică sisteme proprii de valori, autonomie, puterea de a înțelege lumea din jurul său, autodisciplina, capacitatea de a identifica oportunități.

Edupedu.ro: Care sunt principalele dificultăți ale elevilor și cum reușiți să le gestionați?

Loredana Prunean: În online, elevii se confruntă cu tot felul de alte provocări, fapt pentru care devin neatenți. Provocarea la discuție poate fi o rezolvare a acestei situații sau prezentarea unor materiale audio-video captivante, de noutate, din sfera lor de interes.

Edupedu.ro: Cum ar trebui să fie un cadru didactic, care sunt atributele acestuia? Care este rolul cadrului didactic?

Loredana Prunean: Dascălul este lampagiul (personaj din Micul prinț), cel care aprinde stele, cel dispus să se sacrifice, cel ce poartă de grijă, cel ce reușește să treacă peste disprețul ”regelui, al vanitosului, al bețivului si al omului de afaceri”.

A-l îngriji pe cel de lângă tine înseamnă a-l ajuta să crească, să devină, să ajungă ”împărat”. Aici fac o paralelă cu basmul, texte literare ignorate, considerate superficiale sau ”pentru copii”. Basmele oglindesc esența vieții. Majoritatea protagoniștilor din basme-și parcurg o călătorie inițiatică, la finalul căreia ajung împărați. Ce înseamnă să devii împărat? Înseamnă să fii stăpân al propriei vieți, dar să poți să-i ajuți și pe cei din jurul tău.  Această împlinire le-o doresc elevilor mei, să reușească să devină împărați, stăpâni ai vieții lor și să reușească să-i ajute și pe cei din jurul lor, dar pentru a ajunge aici e nevoie să treacă prin multe probe, încercări. Chiar situația de astăzi a învățământului, cu vacanțele impuse, poate fi percepută ca o probă a devenirii învățământului. Ca să trecem aceste probe nu e nevoie neapărat de forță, de revoltă, ci e nevoie de implicare, de acceptare, de disponibilitatea de a găsi soluții, de bunătate, de altruism. Niciodată, adevărații învingători nu sunt cei care obțin ceva cu forța, ci cu puterea minții, prin bunătate, prin respect, prin corectitudine și doar așa vom reuși să-i ajutăm pe copii să devină împărați ai propriei existențe.

Edupedu.ro: Ce metode folosiți în predare și cum sunt ele apreciate de către elevi?

Loredana Prunean: Metodele de predare sunt mult teoretizate. Pentru a fi eficiente trebuie adaptate specificului fiecărei clase. Bineînțeles primează metodele activ-participative, în centrul cărora se află elevul și urmăresc dezvolatrea aptitudinilor, implicare, urmăresc însușirea unor tehnici de muncă independentă, de autoinstruire. De exemplu, lectura suplimentară poate fi verificată printr-o prezentare a cărții, printr-un joc de rol, prin scrierea unui articol sau a unei recenzii, printr-un discurs motivational susținut în fața clasei.

Edupedu.ro: Această tehnică funcționează mult mai bine în cazul recomandărilor de lectură, dacă vine de la colegii de clasă?

Loredana Prunean: Da, am mers adesea pe următorul scenariu: colegi din clasele mai mari, care au citit anumite cărți, au venit și au prezentat celor mai mici carțile respective. Nu doar prezentarea i-a motivat să citească, ci și faptul că ar putea și ei ajunge în ipostaza de a prezenta altora cartea citită.

Edupedu.ro: Ce sfaturi aveți pentru cei care își doresc să devină cadre didactice?

Loredana Prunean: A fi dascăl nu este o meserie, este o vocație. Trebuie făcute multe sacrificii personale, pentru a te bucura de reușită, de succes. Dar dacă ești dispus să lași în fiecare copil o parte din tine, atunci meseria aceasta îți va aduce multă împlinire. Trebuie să te dăruiești, să îndrumi, să ocrotești, să povățuiești, să-i înțelegi, să ai puterea de a accepta nu doar reușita, ci și eșecul. Dascălul sădește în sufletele copiilor nevoia superiorității minții, a moralității și îl îndepărtează de superficialitate, de banalitate, de mediocritate. În același timp trebuie să păstrăm mereu în noi o fărâmă din ceea ce înseamnă a fi copil (o fărâmă de naivitate, plăcerea jocului, curiozitatea)

Edupedu.ro: Ce-i lipsește sistemului nostru de educație?

Loredana Prunean: Coerența, consecvența și profesionalismul și aceste lipsuri provoacă neîncrederea în sistemul educativ.

Edupedu.ro: Cum ar putea să fie acestea remediate?

Loredana Prunean: În general, tindem să arătăm cu degetul atunci când vorbim de nereușite, înspre alții. Ne uităm înspre partea politică, înspre partea administrativă, dar trebuie să avem curajul de a întoarce degetul înspre noi. Noi înseamnă dascăli, părinți, elevi și să ne facem o autoevaluare onestă a participării în actul educativ. Cred că rezolvarea stă în implicare.

Edupedu.ro: Care este mesajul pentru autorități?

Loredana Prunean: Să nu uite că și ei reprezintă un exemplu pentru copii.

Edupedu.ro: Ce presupune activitatea unui cadru didactic?

Loredana Prunean:  Dăruire, ingeniozitate, este multă căutare în spatele acelui moment în care te afli în fața clasei.

Edupedu.ro: Care sunt satisfacțiile unui cadru didactic?

Loredana Prunean: Uneori satisfacția cadrului didactic este data de reușita elevilor și când spun reușită, nu mă gândesc doar la elevii care obțin note de 10. Nu. Reușită poate să însemne și o notă mult mai mica. Bucuria o găsești și într-o îmbrățișare din partea elevului, într-un cuvânt de mulțumire, într-o privire sau atunci când mă sună copiii și îmi spun „doamna profesoară, mă plimb prin Cișmigiu și mi-am amintit de lectura cărții lui Grigore Băjenaru…”. Te simți copleșit de bucurie când elevul îți apreciază sau îți urmează îndemnurile sau când te anunță (după 12 ani de liceu vocațional): ”M-am hotărât să dau la Litere, ce mă sfătuiți?”.

Edupedu.ro: Care este relația cu părinții și cat de mult contează să aveți o comunicare deschisă cu ei?

Loredana Prunean: Rolul părinților în procesul educativ nu poate fi neglijat. E nevoie de  colaborare și susținere reciprocă și chiar de toleranță față de un punct de vedere diferit. Sunt aspecte pe care elevul nu ți le transmite, dar dialogul cu familia ajută la o mai bună cunoaștere a acestuia.

Edupedu.ro: Care este imaginea actuală a cadrului didactic în societate?

Loredana Prunean: Nu cred că este o imagine pozitivă. Din păcate, civilizația aceasta a spectacolului în care trăim, se hrănește din triumful scandalului, al mediocrității, al falșilor idoli. Cultura nu mai reprezintă o călăuză, o condiție sine-qua-non a devenirii de aceea noi, părinți, profesori, avem obligația morală față de copiii noștri să o susținem cu toată tăria și să-i convingem de nevoia superiorității minții și a moralității, biletele care ne dau șansa libertății noastre.

Amintim că decizia modului în care se va relua școala de pe 8 noiembrie încolo ar putea fi luată descentralizat de către fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de incidența de infectare cu coronavirus din localitate, fiindcă sunt zone unde aceasta este foarte scăzută și orele ar putea fi reluate cu prezență fizică, dar și localități unde rata de infectare este încă foarte ridicată și probabil că școala se va relua inițial online, a explicat marți ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la ProTv.

Redeschiderea cu prezență fizică a școlilor ar putea să fie condiționată și de rata de vaccinare a angajaților din fiecare școală în parte, a mai spus Cîmpeanu. Noile criterii vor fi anunțate vineri, 5 noiembrie.

Consiliul Național al Elevilor susține descentralizarea măsurilor de deschidere a școlilor, așa încât să rămână “la latitudinea fiecărui consiliu de administrație modalitatea în care vor continua cursurile, ținând seama de capacitatea de testare, incidența de la nivel local, rata vaccinală.

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți solicită că școlile să fie închise imediat la o rată de 6 la mie în localitate și să poată decide singure trecerea în online, cu prioritizarea prezenței fizice a anilor terminali.

SURSA: Edupedu.ro 


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide
sabung ayam online sabung ayam online sabung ayam online sabung ayam online sabung ayam online sv388 casino online sv388 sv388 sabung ayam online ws168
Ws168 Sabung Ayam live nonstop Mengenal Tabiat Mahjong Scatter Hitam Strategi Dan Tips Bermain Inovasi Terbaru Mahjong Ways Generasi Baru Dengan Teknologi Ai Canggih Ekslusif Modal Receh Tapi Mau Maxwin? Ini Trik Jitu Main Kakek Zeus Dan Naga Hitam Siap Kasih Duit Tanggal Tua Gak Mau Miskin Santai! Kakek Zeus Penghasil Uang Siap Kasih Duit Biar Gak Jadi Tuyul! Dari Kandang ke Metaverse: Sabung Ayam AI Highbet88 Bikin Lo Gak Mau Berhenti Nonton! Tau Gak Sih? AI Highbet88 Bisa Prediksi Pemenang Sabung Ayam! Coba Sekarang atau Nyesel! Kakek Zeus, Scatter Hitam, & Mahjong Ways 1,2,3: Trio Sakti Pembuat Dompet Auto Gendut! Gak Cuma Zeus! Scatter Hitam & Mahjong Ways Juga Bikin Lo Jadi Jutawan Dadakan! Modal Receh? Pake Trio Kakek Zeus + Scatter Hitam + Mahjong Ways = Auto Maxwin Kakek Zeus Ngasih Jackpot, Scatter Hitam Kasih Free Spin, Mahjong Ways Bikin Lo Kaya Dewa Slot vs Raja Scatter vs Mahjong Master – Siapa yang Paling Bikin Lo Tajir? Jangan Cuma Spin Zeus! Scatter Hitam & Mahjong Ways Juga Siap Kasih Duit Gratis Highbet88 Punya Trio Ajaib: Zeus, Scatter Hitam, Mahjong Ways – Gak Main? Nyesel Rahasia Bocoran: Main Kakek Zeus, Cari Scatter Hitam, dan Auto Menang di Mahjong Ways