BREAKING NEWS
  • 18:01 » Iohannis salută decizia Suediei de a aplica pentru aderarea la NATO: Alianța noastră va fi mai puternică ca niciodată
  • 18:00 » Premierul francez a demisionat
  • 17:56 » Klaus Iohannis îi face în ciudă lui Vladimir Putin
  • 17:54 » Kremlinul are de ce să se teamă – Toate țările nordice vor apăra Suedia și Finlanda în cazul unui atac înainte de aderarea la NATO
  • 17:51 » Criticat în Europa, iubit în propria țară! Viktor Orban pare de neoprit: Parlamentul maghiar îl realege pentru a cincea oară în funcția de premier
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Emisiile de gaze cu efect de seră subțiază stratosfera cu un kilometru. Ce consecințe poate avea fenomenul!

Emisiile de gaze cu efect de seră subțiază stratosferă, arată un nou studiu, citat de publicația The Guardian. Cercetătorii au descoperit că grosimea stratului atmosferic s-a redus cu 400 de metri, începând cu anii 1980, și se va subția cu încă un kilometru până în 2080. Fenomenul va afecta transmisiile prin satelit, sistemul de navigație GPS și comunicațiile radio, susțin cercetătorii.

Descoperirea este cea mai recentă dovadă care arată impactul profund al oamenilor asupra planetei. În aprilie, oamenii de știință au arătat cum criza climatică a schimbat axa Pământului pe măsură ce topirea masivă a ghețarilor redistribuie greutatea pe tot globul.

Stratosfera se extinde de la aproximativ 20.000 de metri la 60.000 de metri deasupra suprafeței Pământului. Mai jos este troposfera, care este cel mai important strat atmosferic care se desfășoară de la nivelul solului și unde trăiesc oamenii. În troposferă dioxidul de carbon încălzește și extinde aerul. Acest fenomen împinge limita inferioară a stratosferei. Atunci când dioxidul de carbon intră în stratosferă, acesta răcește de fapt aerul, determinându-l să se contracte.

stratosfera grafic the guardian
Sursa: The Guardian

Subțierea stratosferei este un semnal puternic al crizei climatice și al influenței omului la scară planetară, susține Juan Anel, de la Universitatea Vigo, din Spania, parte a echipei de cercetare. „Este șocant”, a spus el.

Oamenii de știință știau deja că troposfera crește în înălțime pe măsură ce emisiile de carbon au crescut și au emis ipoteza că stratosfera se va micșora. Dar noul studiu este primul care demonstrează acest lucru și arată că stratosfera s-a contractat pe tot globul încă din anii 1980, când au fost colectate pentru prima dată datele prin satelit.

Stratul de ozon care absoarbe razele UV de la soare se află în stratosferă și cercetătorii au crezut inițial că pierderile de ozon din ultimele decenii ar putea fi de vină pentru  subșierea stratosferei. Mai puțin ozon înseamnă mai puțină încălzire în stratosferă. Dar noua cercetare arată că creșterea nivelului de dioxid de carbon este cea care stă la baza contracției constante a stratosferei.

„Poate afecta traiectoriile sateliților, propagarea undelor radio și, în cele din urmă, performanța generală a sistemului de poziționare globală și a altor sisteme de navigație spațială”, susțin cercetătorii.

„Este remarcabil faptul că descoperim încă aspecte noi ale schimbărilor climatice după decenii de cercetări”, a declarat profesorul Paul Williams, de la Universitatea Reading din Marea Britanie.

sursa digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide