TRENDING
  • 22:54 » Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc. Duminică, 25 februarie 2024, Tragerile Speciale de Dragobete cu fonduri suplimentate
  • 22:52 » Tanczos Barna i-a dat lui Ciolacu manuale despre istoria Ținutului Secuiesc. „Secuii și-au pierdut autonomia aici, la Siculeni”
  • 22:49 » Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Chiar dacă acest lucru e foarte puțin probabil, a fi pregătit este obligatoriu
  • 22:45 » A murit criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu
  • 22:42 » Două românce care locuiau în blocul din Valencia distrus de incendiu sunt de negăsit (administrator imobil). Reacția MAE.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Emoții înainte de examen? Sfaturile unui psiholog pentru elevi despre cum să își gestioneze frica

Perioada examenelor poate fi una foarte stresantă și chiar copleșitoare, mai ales pentru adolescenți. Pentru că, probabil, majoritatea au fost mai mult axați pe învățat și mai puțin pe starea lor emoțională și mintală, doamna Liliana Chivulescu, psiholog și expert extern în cadrul proiectului “Mens sana in corpore sano”, inițiat de Asociația TB – Think Big, le transmite câteva sugestii și sfaturi elevilor care susțin examenele naționale.

“Dragii mei,

Vă rog să nu uitați că cele mai multe dificultăți cu care ne confruntăm în viața asta, au in spate frici neeliberate, frici de care ne tot ascundem pentru că nu am fost învățați să ni le asumăm, să le privim direct în față și să învățăm a le înțelege.

E firesc să le manifestăm, să le simțim și e bine să le recunoaștem, fiindcă asta ne va ajuta să descoperim care este dorința din spatele fiecărei frici.

– Frica de a pierde dragostea celor apropiați, ori de a ne fi respinsă dragostea… Dorința din spatele ei? Să fim iubiți și acceptați de cei care ne sunt dragi. NU UITAȚI: ai voștri vă iubesc necondiționat, deci rezultatul vostru la examenul de mâine nu le va afecta dragostea ce v-o poartă!

– Frica de neajutorare, teama că nu poți…că nu te descurci… Dorința din spatele ei? Să poți face totul perfect. NU UITAȚI: puțini oameni pot face totul, fiecare e bun la ceva anume, mai puțin priceput la altceva… fiecare va face tot ce poate mai bine!

– Frica de control și autocontrol…teama că pierzi controlul asupra ta, asupra altora, aupra unei situații…Dorința din spatele ei? Să controlezi totul si pe toți. NU UITAȚI: e imposibil să controlezi totul, fiindcă nu depinde totul de tine.

– Frica că nu ești suficient de bun, de valoros, demn, de util …și atunci lupți, și tragi, și agonisesti, și cauți, și devii ca un sac fără fund pentru că nimic și nimeni nu te multumește… Dorința din spatele ei? Să fii cel mai bun, cel mai tare, cel mai cel ! Dar cu cine ești în această concurență? NU UITAȚI: cea mai sănătoasă concurență e cea cu tine însuți/ însăți, cea care te ajută să fii ok tu cu tine.

Ce vă doresc pentru cele două zile de examen? Să luați cu voi dorința de a obține un rezultat bun, acel rezultat care vă poate caracteriza cel mai bine în acest moment. Asta înseamnă să acordați atenție fiecărei cerințe, să găsiți în mintea voastră cele mai potrivite formulări, să acordați atenție modului în care vă expuneți ideile.

Puteți face asta !

Succes!”


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide