BREAKING NEWS
  • 23:59 » Alte 9 cazuri de variola maimuţei au fost raportate în ultima săptămână
  • 23:56 » Medicii de familie îl critică pe Rafila și se plâng că nu vor mai putea primi bolnavi la timp din cauza rețetelor de pastile de iod
  • 23:53 » Apelul Ministerului Afacerilor Interne, după ce trei oameni s-au înecat în doar câteva ore: „Nu vă mai riscați viața”
  • 23:50 » Ministerul Sănătății revine cu precizări despre pastilele cu iod: Se iau numai în caz de expunere după un incident nuclear
  • 23:46 » Un câine abandonat a fost salvat din pădure, la Brașov. Era legat cu sârmă de un copac și într-o stare avansată de deshidratare
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Emoții înainte de examen? Sfaturile unui psiholog pentru elevi despre cum să își gestioneze frica

Perioada examenelor poate fi una foarte stresantă și chiar copleșitoare, mai ales pentru adolescenți. Pentru că, probabil, majoritatea au fost mai mult axați pe învățat și mai puțin pe starea lor emoțională și mintală, doamna Liliana Chivulescu, psiholog și expert extern în cadrul proiectului “Mens sana in corpore sano”, inițiat de Asociația TB – Think Big, le transmite câteva sugestii și sfaturi elevilor care susțin examenele naționale.

“Dragii mei din clasa a VIII-a,

Vă rog să nu uitați că cele mai multe dificultăți cu care ne confruntăm în viața asta, au in spate frici neeliberate, frici de care ne tot ascundem pentru că nu am fost învățați să ni le asumăm, să le privim direct în față și să învățăm a le înțelege.

E firesc să le manifestăm, să le simțim și e bine să le recunoaștem, fiindcă asta ne va ajuta să descoperim care este dorința din spatele fiecărei frici.

– Frica de a pierde dragostea celor apropiați, ori de a ne fi respinsă dragostea… Dorința din spatele ei? Să fim iubiți și acceptați de cei care ne sunt dragi. NU UITAȚI: ai voștri vă iubesc necondiționat, deci rezultatul vostru la examenul de mâine nu le va afecta dragostea ce v-o poartă!

– Frica de neajutorare, teama că nu poți…că nu te descurci… Dorința din spatele ei? Să poți face totul perfect. NU UITAȚI: puțini oameni pot face totul, fiecare e bun la ceva anume, mai puțin priceput la altceva… fiecare va face tot ce poate mai bine!

– Frica de control și autocontrol…teama că pierzi controlul asupra ta, asupra altora, aupra unei situații…Dorința din spatele ei? Să controlezi totul si pe toți. NU UITAȚI: e imposibil să controlezi totul, fiindcă nu depinde totul de tine.

– Frica că nu ești suficient de bun, de valoros, demn, de util …și atunci lupți, și tragi, și agonisesti, și cauți, și devii ca un sac fără fund pentru că nimic și nimeni nu te multumește… Dorința din spatele ei? Să fii cel mai bun, cel mai tare, cel mai cel ! Dar cu cine ești în această concurență? NU UITAȚI: cea mai sănătoasă concurență e cea cu tine însuți/ însăți, cea care te ajută să fii ok tu cu tine.

Ce vă doresc pentru cele două zile de examen? Să luați cu voi dorința de a obține un rezultat bun, acel rezultat care vă poate caracteriza cel mai bine în acest moment. Asta înseamnă să acordați atenție fiecărei cerințe, să găsiți în mintea voastră cele mai potrivite formulări, să acordați atenție modului în care vă expuneți ideile.

Puteți face asta !

Succes!”


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide