TRENDING

14:19 » Atac al ucrainenilor pe teritoriul Rusiei: Incendiu uriaș la o rafinărie de petrol din Rostov, după ce a fost lovită de drone

14:16 » Avertismentul salvamontiștilor pentru românii care merg la munte pe caniculă. Ce e bine să facă și ce trebuie să evite

14:06 » Un tânăr de 18 ani din Cluj a murit sub ochii familiei, cu care se afla la lac. Ce cred martorii că s-a întâmplat

13:09 » Ianis Hagi pentru Champions League! Scoțienii au făcut anunțul, cu o zi înainte de nunta internaționalului român

12:56 » Codul roșu de caniculă a fost prelungit până marți. Temperaturile trec de 42 de grade. Recomandările medicilor

Daca ti-a placut, distribuie acum!

Larry Brilliant, epidemiologul care a participat la campania OMS de eradicare a pojarului, a  avertizat că lumea „este mai aproape de debutul unei pandemii decât de sfârşitul ei”, întrucât varianta Delta a coronavirusului este „probabil cel mai contagios virus de până acum”, în contextul în care doar 15% din populaţia lumii a primit un vaccin anti-COVID-19, relatează Daily Mail.

Larry Brilliant, expert american în cadrul programului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de eradicare a pojarului, a explicat pentru CNBC motivele pentru care nu crede că pandemia are şanse să se apropie de final.
„Cred că suntem mai aproape de un început decât de un sfârşit al pandemiei, iar asta nu neapărat din pricina variantei pe care o vedem acum şi a potenţialului său de a dura foarte mult timp. Până când nu ajungem la vaccinarea populaţiei din peste 200 de ţări, tot vor apărea noi variante.
Această nouă variantă, delta, este diferită. Când am stat de vorbă  ultima oară, nu trebuia să facem faţă unui virus cu o perioadă de incubaţie de trei zile şi jumătate şi care are o rată de infectare atât de mare, o singură persoană putând îmbolnăvi alte opt. Cred că e poate cel mai contagios virus pe care l-am văzut vreodată”.
Descoperită în septembrie 2020 în statul indian Maharashtra, al doilea cel mai populat din această ţară, tulpina Delta este „dublu mutantă” pentru că are două mutaţii în porţiuni-cheie ale virusului, responsabile pentru o infecţiozitate înaltă.
Expertul a explicat fenomenul scăderii bruşte a cazurilor de contaminare cu această tulpină în Marea Britanie şi India.
Potrivit statisticilor Our World in Data, media săptămânală a noilor infecţii în Marea Britanie a scăzut de la 47.000, înregistrate pe 21 iulie, la 27.000, duminică.
Totodată, în India media zilnică a noilor cazuri de îmbolnăvire de COVID-19 a atins o fază de platou de circa 40.000 de infecţii după un vârf de 391.000 pe 9 mai.
SUA, care au ajuns la o medie de 100.000 de noi infectaţi pe zi, se află cu trei sau patru săptămâni în urma Marii Britanii şi ar putea urma aceeaşi traiectorie.
Brilliant a spus că explicaţia acestui fapt ar putea fi că tulpina e atât de contagioasă încât în decurs de numai câteva săptămâni nu mai are pe cine infecta.
„Modele noastre mai prezic o curbă în V înversată care urcă şi coboară rapid. Această boală e într-atât de contagioasă şi infectează rapid atât de mulţi oameni că, chiar şi dacă îmbolnăveşte şi pe unii vaccinaţi, practic rămâne fără candidaţi destul de rapid.
Asta ar putea însemna că poate fi un fenomen de şase luni într-o ţară mai degrabă decât unul întins pe doi ani. Dar ţin să avertizez oamenii că vorbim de varianta Delta şi nu am epuizat încă literele greceşti, aşa că ar putea apărea şi alte variante”.

Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide