BREAKING NEWS
  • 12:14 » Wijnaldum şi-a făcut bagajele şi e gata de o reîntoarcere în Premier League
  • 12:09 » Barcelona, transfer pe finalul perioadei de mercato! S-a înțeles cu starul lui AC Milan
  • 12:06 » Pe ce jucători se va baza Edi Iordănescu la echipa națională: ”Nu voi bate la uși închise!”
  • 11:54 » Sevilla dă lovitura » Superjucătorul din Premier League a ajuns deja în Spania
  • 11:47 » Arbitrul Ionuț Coza contraatacă, după acuzațiile lansate de Adrian Mititelu Jr.: „O singură dată când am fost în baza «FC Viitorul»”
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Eșec la Summitul populiștilor anti-UE de la Varșovia. Un politician român, alături de Marine Le Pen și Viktor Orban

În cadrul Summitului liderilor europeni conservatori și din extrema dreaptă, ținut la Varșovia sâmbătă, populiștii de dreapta nu au reușit să ajungă la un acord politic de colaborare între partidele lor. În fotografia oficială de la summit apare și președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, alături de alți lideri conservatori, precum Marine Le Pen și Viktor Orban. 

Printre ceilalți participanți s-au numărat prim-ministrul ungar Viktor Orban, liderul din extrema dreaptă din Franța, Marine Le Pen, și gazda evenimentului, liderul partidului populist PiS din Polonia, Jaroslaw Kaczynki. Obiectivul întâlnirii de la Varșovia era să producă o schimbare în UE, despre care naționaliștii și populiștii europeni spun că încearcă să distrugă „suveranitatea statelor-națiune”.

Liderii partidelor naționaliste au promis că vor face front comun în Parlamentul European pe tema suveranității și a crizei migranților, însă n-au reusit sa formeze o noua alianta. La finalul întâlnirii, paricipanții au semnat o declarație prin care aduc acuzații UE și cer mai multă putere pentru statele membre.

Realizarea unui pol politic „este o muncă pe termen lung și consumatoare de timp”, a declarat Marine Le Pen, candidata de extremă dreapta la alegerile prezidențiale din Franța, care a numit întâlnirea de la Varșovia un „pas important și fundamental”. „Vom vorbi despre asta mai târziu, poate în vederea viitoarelor alegeri europarlamentare din 2024”, a mai spus Le Pen.

Kaczynski a zis că Europa are de înfruntat „noi provocări” și a criticat ideea de federalizare a Europei, pentru care a dat vina pe Germania. Acesta este de părere că federalizarea în UE o să restrângă independența membrilor săi.

De notat ar fi absența unor potențiali aliați, precum Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului și Giorgia Meloni, din partea partidului Frații Italiei. Salvini a respins crearea noului grup politic.

Președintele PNȚCD a fost surprins în fotografia oficială a summitului de la Varșovia. Sub conducerea lui Pavelescu, PNȚCD s-a remarcat prin cooperarea cu PSD (pe listele căruia l-a trimis în Parlamentul European pe Cristian Terheș) și lipsa de relevanță pe scena politică.

Apropierea dintre Marine Le Pen și Vladimir Putin – un subiect mai puțin controversat pentru liderii de dreapta ai Poloniei

Marine Le Pen spera că va fi posibilă formarea unui singur grup în Parlamentul European care să reprezinte cea mai puternică forță din parlament după partidul de centru-dreapta, Partidul Popular European (EEP).

Summitul a avut loc după întâlnirea Prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki cu Le Pen în octombrie la Bruxelles și vizita lui Le Pen la Budapesta câteva zile mai târziu.

Apropierea dintre Le Pen, lidera partidului ultranaționalist Adunarea Națională – fostul Front Național, și liderii polonezi vine după mai mulți ani în care relațiile calde dintre Le Pen și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au fost criticate dur.

Partidele poloneze din opoziție au acuzat PiS de încercarea de a consolida cooperarea cu partidele pro-ruse. „Rusiei nu-i pasă că extrema dreaptă este vizibil anti-rusească. Este în interesul Rusiei să fie anti-UE, anti-America, anti-LGBT, anti-vaccin, anti-refugiați, anti-orice – atâta timp cât subiectul polarizează societatea”, a scris în poloneză pe Twitter Donald Tusk, fost prim-ministru al Poloniei și președinte al Consiliului European și actual lider al Platformei Civice, principalul partid de opoziție din Polonia.

„În Polonia, PiS și Condeferația acționează în interesul Rusiei, chiar dacă liderii și electoratul lor înțeleg asta sau nu”, a conchis Tusk.

Sursa : Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide