BREAKING NEWS
 • 22:50 » Elena Rybakina este noua campioană de la Wimbledon
 • 22:50 » Brad Pitt s-a îmbrăcat în fustă la premiera filmului Bullet Train. Explicația actorului
 • 22:50 » Brad Pitt spune că nu a venit vremea să se retragă: „Nu are nimic de-a face cu pensionarea”
 • 22:50 » Gabriela Firea reacționează în „scandalul vergeturilor”, provocat de George Buhnici: „E de neiertat!”
 • 22:50 » Doi turiști au găsit o banană atât de mare încât au mâncat din ea 2 zile
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Hartuirea psihologica sistematica si continua (cu o durata de cel putin 6 luni) la locul de munca, cand un salariat este atacat si stigmatizat de colegii sau superiori prin zvonuri, intimidare, umilire, discreditare si izolare, punandu-se in pericol atat starea emotionala. cat si abilitatile profesionale – aceasta este definitia fenomenului numit mobbing.

Daca agresiunea fizica este usor de identificat, agresiunea psihica este la fel de grava si desi multe femei au parte de ea, este mai greu de demonstrat.

Un sondaj realizat de o asociatie din Dublin, care se ocupa cu studierea fenomenului de mobbing, a scos la iveala faptul ca in anul 2000, 9% din angajatii UE, adica 12 milioane de persoane, au fost victime ale agresiunii psihice la locul de munca. Interesant este faptul ca aceste date au fost subestimate. De ce? Pentru ca multe persoane nu stiu ca sunt victimele acestui fenomen, gradul de cunoastere a fenomenului fiind scazut, sau au tendinta sa ascunda acest abuz de teama ca ar putea fi concediate.

The Campaign Against Workplace Bullying ofera o distributie pe sexe, la nivel global, in ceea ce priveste victimele hartuirii psihologice: barbatii sunt agresati in proportie de 45%, in timp ce femeile in proportie de 55%.

Un alt sondaj realizat in 2006 ne arata faptul ca in nordul Europei, rata violentei morale este mai crescuta: Olanda – 10%, Franta si Marea Britanie – 9%, Irlanda – 8%, in timp ce in Italia si Bulgaria, doar 2% din populatia angajata a declarat ca a fost agresata psihic. De ce aceasta diferenta de procente? Din cauza gradul scazut de cunoastere a acestui fenomen.

Esti o victima a fenomenului de mobbing?

Psihologul Paola Mencarelli, reprezentat in proiectul “Femeia conteaza!”, initiat de Asociatia Colfasa, spune ca tinerele angajate sunt cele mai afectate de mobbing si agresiune la job: “In multinationale s-a inregistrat o crestere de 10% a acestui fenomen, in comparatie cu alte organizatii. Important de stiut este faptul ca oricine poate deveni victima a abuzurilor psihologice si de aceea, daca recunoaste acest fapt, trebuie sa ia masuri imediat”

Desi faci treaba foarte buna la job, ti s-a intamplat sa primesti remarci degradante din partea colegilor sau a sefului, colegii au inceput sa rada de tine, fara motiv intemeiat, nimeni nu iti mai raspunde la salut, esti ridiculizata, umilita si stigmatizata, iti sunt puse sub semnul intrebarii viata privata sau/si principiile prin zvonuri, ai inceput sa fii izolata de catre colegi, iti sunt atribuite o serie de sarcini cu mult peste capacitatile tale, nu ti se ofera ocazia sa te justifici atunci cand esti acuzata pe nedrept…

Daca acestea se intampla in mod constant, pe o perioada de 6 luni sau mai mult, este clar ca esti victima fenomenului de mobbing.

In Romania, nu exista inca cifre oficiale referitoare la mobbing sau hartuire psihologica si nicio lege speciala, dar acest fenomen poate fi socotit drept discriminare si sanctionat ca atare.

In Franta, actul de agresiune morala se plateste cu 1 an de inchisoare si o amenda de 15.000 de euro.

Ce poti face daca esti hartuita psihologic?

Actioneaza! Nu ignora ceea ce se intampla, pentru ca te poate afecta mai mult decat crezi. Exista o mare posibilitate sa ajungi sa te invinovatesti fara motiv, sa crezi ca nu esti potrivita jobului respectiv si te gandesti sa renunti, sa iti dai demisia. “Consecintele sunt devastatoare pentru persoanele afectate de mobbing”, spune psihologul Paola Mencarelli. “Psihic si emotional, mobbing-ul duce la stres, depresie, anxietate, sentimente de autoculpabilizare, afectarea stimei de sine, alterarea comportamentului, aparitia atacurilor de panica, diminuarea eficacitatii profesionale, poti dezvolta diferite fobii.

Din punct de vedere fizic, mobbing-ul poate duce la tulburari de somn, afectiuni digestive etc.”

Simptomele hartuirii morale la job pot persista foarte mult timp dupa producerea incidentului si de aceea util este sa iei atitudine:

 • Recunoaste daca esti victima unei agresiuni, fii atenta inca de la primele semnale;
 • Documenteaza-te cat mai mult despre acest fenomen;
 • Strange dovezi scrise, cere ajutorul sefului sau departamentului de HR;
 • Nu reactiona la agresitivitate cu agresivitate;
 • Nu te descuraja, pentru ca ai nevoie de o stare fizica si psihica foarte buna;
 • Nu te izola, pastreaza toate caile de comunicare (colegi, agresor, HR);
 • Daca e nevoie, cere ajutorul unui doctor si a unui psiholog.

Cateva sugestii iti ofera si asociatia Knigge Nourney Böhm, specializata pe mediere si managementul conflictelor.

Utile sunt si informatiile despre proiectul “Femeia conteaza!”, care are ca obiectiv principal promovarea activa a principiului egalitatii de sanse prin combaterea violentelor fizice si psihologice exercitate asupra femeilor la locul de munca.

Sursa eva.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide