BREAKING NEWS
  • 23:59 » Alte 9 cazuri de variola maimuţei au fost raportate în ultima săptămână
  • 23:56 » Medicii de familie îl critică pe Rafila și se plâng că nu vor mai putea primi bolnavi la timp din cauza rețetelor de pastile de iod
  • 23:53 » Apelul Ministerului Afacerilor Interne, după ce trei oameni s-au înecat în doar câteva ore: „Nu vă mai riscați viața”
  • 23:50 » Ministerul Sănătății revine cu precizări despre pastilele cu iod: Se iau numai în caz de expunere după un incident nuclear
  • 23:46 » Un câine abandonat a fost salvat din pădure, la Brașov. Era legat cu sârmă de un copac și într-o stare avansată de deshidratare
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Eurobarometru. Românii spun că nivelul lor de trai a scăzut din cauza războiului din Ucraina

Aproape jumătate dintre români spun că războiul din Ucraina a dus la o scădere a nivelului lor de trai, iar o treime spun că nu au fost afectați, dar se așteaptă ca situația lor să se înrăutățească, arată un sondaj Eurobarometru publicat de Parlamentul European.

Majoritatea cetăţenilor UE consideră că războiul din Ucraina le va afecta în curând viaţa sau are deja un impact asupra nivelului lor de trai. Circa 40% dintre respondenţi au afirmat că nivelul lor de trai deja s-a deteriorat sau se va deteriora şi mai mult anul următor din cauza războiului din Ucraina. În România, procentul este mai mare – 46%. Alți 36% spun că nu au fost încă afectați, dar se așteaptă ca acest lucru să se întâmple.

Aproximativ trei sferturi dintre români spun că nu sunt pregătiți să se confrunte cu creșterea prețurilor alimentelor și energiei.

Potrivit sondajului, majoritatea cetăţenilor UE au evaluat calitatea de membru al Uniunii Europene ca fiind pozitivă. Aproape două treimi considerând că este un lucru bun – cel mai mare nivel din 2007.

În România, procentajul este mai scăzut, doar 47% fiind de această părere. 23% cred că este un lucru rău, iar 29% au o opinie neutră.

În prezent, 52% dintre europeni au o imagine pozitivă despre UE, față de 12% care au o imagine negativă. Și în România, procentajul este asemănător (51%).

În timp ce 59% dintre europeni spun că apărarea libertății și a democrației trebuie să fie o prioritate, majoritatea românilor (62%) cred că prioritare ar trebui să fie menținerea prețurilor și a nivelului de trai.

Rusia este văzută pozitiv doar de 10% dintre respondenții europeni, față de 30% în 2018, în timp ce în România procentajul e aproape dublu – 18%, potrivit sondajului.

În contextul întoarcerii războiului pe continentul nostru, europenii se simt în siguranță pentru că fac parte din Uniunea Europeană. Cetățenii europeni sunt profund atașați ideii de libertate, sunt pregătiți să ne apere valorile și sunt din ce în ce mai conștienți de faptul că democrația nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă”, a spus președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

De asemenea, peste jumătate din cei chestionați consideră că Uniunea Europeană ar trebui să accepte mai rapid noi membri.

Rezultatele sondajului au fost publicate miercuri, înainte de summitul Consiliului European care va avea loc săptămâna aceasta la Bruxelles privind acordarea statutului de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, după un aviz pozitiv emis de Comisia Europeană.

Liderii UE iau în considerare această decizie, într-un gest de solidaritate cu Ucraina pe fondul invaziei ruse. Cu toate acestea, aderarea la UE este un proces lung din punct de vedere politic şi complex din punct de vedere juridic.

În cadrul sondajului Eurobarometru, realizat în aprilie, au fost intervievate circa 27.000 de persoane.

sursa: digi24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide