BREAKING NEWS
 • 19:25 » Lista farmaciilor care testează gratuit pentru Covid-19, publicată de Ministerul Sănătății
 • 20:44 » ALIMENTEAZĂ ȘI STAȚIA DE CARBURANȚI RST TE PREMIAZĂ
 • 23:59 » Imagini cu accidentul rutier de pe DN1, de la Sinaia. Patru persoane, printre care și doi copii, au ajuns la Spital – FOTO
 • 23:57 » „România va avea o mare problemă financiară și de mediu, dacă nu implementează Sistemul Garanție-Returnare” – oficial din MMAP
 • 23:53 » Următorul turneu mondial al Coldplay va fi net-zero carbon
 • 23:45 » În Prahova se află locul cu cel mai pur aer de pe planetă. Păcat că investițiile nu sunt pe măsură
 • 23:44 » Explozie a cazurilor COVID în Marea Britanie. Cea mai ridicată rată a infectărilor se înregistrează în rândul copiilor

Eveniment impresionant pe Marte. Roverul Perseverance a produs oxigen!

Eveniment impresionant pe Marte. Roverul Perseverance a produs oxigen
Specialiștii NASA au speranțe că se va putea produce oxigen din belșug pe planeta Marte, după ce roverul Perseverance a reușit o nouă performanță.

O nouă realizare a roverului Perseverance dă speranțe oamenilor că în curând vor putea coloniza planeta Marte. Roverul Perseverance al NASA a reuşit să transforme dioxidul de carbon din atmosfera planetei Marte în oxigen. Potrivit unei comunicări transmise de agenția spațială americană, aceasta este o premieră, dat fiind că s-a întâmplat pe o altă planetă.

„Este o primă încercare crucială de a converti dioxidul de carbon în oxigen pe Marte”, a declarat Jim Reuter, administrator asociat la NASA.

Demonstraţia a avut loc pe 20 aprilie, iar cercetătorii din cadrul NASA speră că viitoarele versiuni ale instrumentului experimental vor pregăti terenul pentru pentru explorarea umană.

Perseverance a aterizat pe Marte pe 18 februarie cu misiunea de a căuta urme de viaţă fosilă.

NASA are noi perspective de explorare a planetei

Mulțumită reușitei procesului de transformare a dioxidului de carbon în oxigen, opțiunile NASA cu privire la exploararea planetei Marte se deschid. Instalațiile de acest fel vor putea produce oxigen nu doar pentru viitorii astronauţi care vor ajunge pe planetă. Mai mult, astfel s-ar putea evita transportarea unor cantităţi mari de oxigen de pe Pământ. Acestea sunt esenţiale pentru a propulsa racheta pentru călătoria de întoarcere.

„Experimentul de utilizare a resursei de oxigen in-situ pe Marte” (Moxie) este o cutie aurie de mărimea unei baterii auto, situată în partea din faţă dreapta a rover-ului. Aceasta foloseşte electricitatea şi chimia pentru a diviza moleculele de CO2, producând oxigen şi monoxid de carbon.

În primul său experiment, Moxie a produs cinci grame de oxigen. Este o cantitate suficientă pentru ca un astronaut cu activitate normală să poată respira timp de zece minute. De altfel, echipamentul a fost conceput ca să genereze pnă la zece grame de oxigen pe oră.

Inginerii sunt optimiști în privința reușitei

Inginerii responsabili de Moxie vor efectua acum mai multe teste cu acest echipament. Ei vor încerca să mărească această primă cantitate de oxigen obținută. Conceput de prestigiosul Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Moxie a fost fabricat cu materiale rezistente la căldură pentru a tolera temperaturi de 800 de grade Celsius, necesare funcţionării sale. Un strat subţire auriu îl împiedică să radieze căldura şi să deterioreze roverul.

Potrivit inginerului MIT Michael Hecht, un Moxie de o tonă – acesta cântăreşte 17 kilograme – ar putea produce cele aproximativ 25 de tone de oxigen necesare unei rachete care să decoleze de pe Marte.

Producerea oxigenului din atmosfera planetei Marte, compusă în proporţie de 96% din dioxid de carbon, s-ar putea dovedi mai uşoară decât extragerea gheţii de sub suprafaţa planetei pentru a produce oxigen prin electroliză.

sursa text : evz

sursa foto : idevice

Daca ti-a placut, distribuie acum!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Alte articole care te-ar putea interesa...
×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide