Prețurile solicitate pentru chiriile din cele 10 orașe cu cele mai multe anunțuri pe Storia au crescut cu 7% în luna martie 2025 vs. martie 2024. În raport cu luna anterioară (februarie 2025), prețurile din luna martie au scăzut cu 1%.
Pe de altă parte, în luna martie 2025 interacțiunile între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe Storia – platforma imobiliară lansată de OLX – au crescut cu 18% față de luna martie 2024. De asemenea, durata medie de tranzacționare a ofertelor la chirii a fost cu 10% mai mică față de luna martie a anului trecut, fapt care confirmă interesul crescut pentru categoria de închirieri.
„Analizând evoluția prețurilor medii per orașe, observăm că cele mai mari creșteri ale chiriilor s-au înregistrat în Iași și în Sectorul 2 din Capitală, ambele cu un avans de 13% față de anul trecut. La polul opus, Constanța a înregistrat cea mai temperată creștere, de doar 3%, ceea ce sugerează o posibilă stabilizare a pieței în această zonă. Aceste variații reflectă atât cererea specifică fiecărui oraș, cât și ajustările pieței la condițiile economice actuale”, a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe OLX Group.
Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețurile medii ale chiriilor din București au crescut în martie 2025, însă, în raport cu februarie 2025, în unele sectoare ale Capitalei au fost înregistrate atât stagnări, cât și scăderi de prețuri. În martie 2025, garsonierele din București au avut un preț mediu de 385 euro/lună, apartamentele cu două camere au avut un preț mediu de 601 euro/lună, iar apartamentele cu trei camere au ajuns la un preț mediu de 873 euro/lună.
Cele mai mari creșteri de prețuri de la un an la altul au fost în sectorul 2, în cazul apartamentelor cu trei camere (+26% în martie 2025 vs. 2024) și în sectorul 1, tot la categoria apartamentelor cu trei camere (+20%).
Comparativ cu luna anterioară, prețurile au crescut în cazul garsonierelor (+7%) și apartamentelor cu două camere (+15%) din sectorul 1, dar și în cazul garsonierelor (+2%) și apartamentelor cu trei camere (+5%) din sectorul 2. De asemenea, prețurile au scăzut în cazul apartamentelor cu două camere din sectorul 2 (-2%), din sectorul 3 (-2%) și din sectorul 5 (-3%), dar și în cazul apartamentelor cu trei camere din sectorul 1 (-1%), din sectorul 4 (-5%) și din sectorul 5 (-3%). În cazul celorlalte sectoare și tipuri de imobile au fost înregistrate stagnări.
În sectorul 1, cel mai scump sector, chiria pentru o garsonieră a fost în medie de 450 euro/lună, un apartament cu două camere a ajuns la 794 euro/lună, iar unul cu trei camere la 1200 euro/lună. În contrast, cele mai accesibile prețuri s-au înregistrat tot în sectorul 6, unde o garsonieră s-a închiriat cu 400 euro/lună, un apartament cu două camere cu 500 euro/lună, iar unul cu trei camere cu 599 euro/lună.
Astfel, chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 350 euro (în sectorul 5) și 450 euro (sectorul 1). Prețurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 500 de euro (sectoarele 4 și 6) și 794 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii de închiriere cuprinse între 599 euro (sectorul 6) și 1200 de euro (sectorul 1).
Cele mai mari creșteri de la un an la altul, la categoria prețurilor medii de închiriere, s-au înregistrat la garsonierele din Oradea (+30%) și din Iași (+17%). Pe de altă parte, cea mai mică majorare de preț de la un an la altul s-a înregistrat în cazul garsonierelor din Brașov (+1%). De asemenea, Arad este singurul oraș în care prețurile au scăzut cu 4% față de anul trecut, atât în cazul apartamentelor cu două camere, cât și în cazul celor cu trei camere. Totuși, au rămas constante prețurile apartamentelor cu două camere din Constanța și Iași.
Input your search keywords and press Enter.