TRENDING
  • 22:33 » Cât rezistă canabisul în organism. Cazul unui tânăr depistat pozitiv la două săptămâni de la consum
  • 22:32 » La ce distanță poți avea fereastra de lumină față de proprietatea vecină. Interdicția impusă de lege
  • 22:32 » „Regele” Hagi împlinește 58 de ani. Cel mai iubit fotbalist, despre copilărie: „Jucam pe stradă, în picioarele goale”.
  • 22:32 » Test de cultură generală: „Mâna-ntinsă care nu spune o poveste nu primește pomană“
  • 22:31 » Povestea „generalului de fier“ al Ucrainei care de aproape un an ține piept armatei lui Vladimir Putin
Daca ti-a placut, distribuie acum!

EXCLUSIV Patronul unei firme de construcții a împrumutat PSD cu 445.000 de lei la 8 zile după ce a primit anul trecut contracte de 29 de milioane de lei de la Primăria Capitalei / Firea: Firește că nu există o conexiune între cele două situații!

Patronul unei societății de construcții în insolvență a împrumutat PSD – Sediul Central cu 445.000 de lei la data de 22 septembrie 2020. Banii au fost împrumutați în contextul alegerilor locale din 27 septembrie 2020, candidatul PSD fiind primarul în funcție la acea dată, Gabriela Firea. Pe 14 septembrie 2020, pe finalul mandatului lui Firea, Primăria Generală a Municipiului București atribuise aceleiași firme patru contracte în valoare totală de 29 de milioane de lei, fără TVA.

  • Atât Gabriela Firea, cât și un reprezentant al firmei de construcții neagă faptul că ar exista vreo legătură între cele două evenimente.

În martie 2021, noul primar general a decis rezilierea contractelor, din lipsă de fonduri.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile locale din 27 septembrie 2020, Primăria Generală a atribuit mai multe contracte pentru anveloparea unor blocuri din Sectorul 6.

Printre firmele câștigătoare s-a numărat Rotary Construcții SRL București, societate care, în iunie 2020, intrase voluntar în stare de insolvență.

Rotary Construcții a primit patru loturi, în valoare totală de 29,08 milioane lei, fără TVA. De fiecare dată, singura ofertă admisibilă luată în considerare pentru evaluare de către autoritatea contractantă a fost doar cea a Rotary Construcții, celelalte oferte fiind respinse ca inadmisibile, pe motive procedurale.

Lipsa unei concurențe care să își compare ofertele a dus și la prețuri de atribuire apropiate de sumele puse la bătaie de Primărie pentru cele patru loturi: 5,4 milioane/5,7 milioane, 7 milioane/7,2 milioane, 8,2 milioane/8,6 milioane și 8,4 milioane/9 milioane (de fiecare dată, lei).

Particular este și faptul că licitația fusese lansată tocmai în februarie 2019, pentru 18 loturi, cinci proceduri fiind anulate ulterior.

Pentru restul loturilor, termenul-limită pentru primirea ofertelor și perioada minimă pe parcursul căreia ofertantul trebuia să și le mențină au fost prelungite succesiv, conform Sistemului de Achiziții Publice cea mai avansată dată fiind noiembrie 2019. Ulterior, în derularea procedurii nu mai apar decât anunțurile de atribuire din preajma alegerilor locale din septembrie 2020.

La opt zile după ce fusese declarat câștigător pentru cele patru loturi, patronul firmei Rotary Construcții SRL, Mihai Leonard Rotaru, a împrumutat PSD cu 445.000 de lei, informația fiind publicată de formațiunea politică în Monitorul Oficial, în aprilie 2021.

Documentul conține date despre finanțarea partidului în 2020. Ulterior, dar înainte de alegerile parlamentare din 2020, și partenera sa de viață, Daniela Rotaru, a împrumutat PSD cu aceeași sumă.

În ambele cazuri, termenul scadent a fost 6 martie 2021, cel mai probabil după data la care PSD sconta că i se vor deconta, de către Autoritatea Electorală Permanentă, banii cheltuiți la cele două scrutinuri de anul trecut.

Cu aproximativ o lună și jumătate înainte de alegerile locale, flux24.ro publicase un articol în care se scria despre faptul că Mihai Leonard Rotaru fusese fotografiat la o terasă din Mamaia alături de primarul PSD în funcție al Sectorului 5, Daniel Florea, aceasta după ce Rotary Construcții semnase un contract pentru anveloparea mai multor blocuri din acest sector.

  • Gabriela Firea, care era primar al Bucureștiului și candidat al PSD pentru un nou mandat la momentul atriburii acestor contracte și al împrumuturilor, a declarat pentru G4Media: ”Firește că nu există o conexiune între cele două situații. În primul rând, nici un primar – și deci, nici eu – nu decide care sunt câștigătorii vreunei licitații. În al doilea rând, acum am aflat de la Dvs că acele persoane au acordat împrumuturi. Nu am avut această informație.”

În actele din Sistemul de Achiziții Publice care însoțesc anunțul de licitație de mai sus, numele Gabrielei Firea apare pe lista ”Persoanelor cu funcție de decizie din cadrul autorității contractante în ceea ce privește organizarea, derularea și finalizarea procedurii de atribuire”.

Și Daniela Rotaru, în calitate de reprezentant al Rotary Construcții, a spus că nu există ”Nici o legătură” între cele două momente, fără a detalia motivația împrumutului. Ea a adăugat că ”deși contractele de reabilitare termică s-au semnat în data de 14.09.2020, Primăria Generală, instituție condusă atunci de un primar PSD, nu a dat ordin de începere pentru nici unul din contracte, deci nu există nici un temei pentru speculația dumneavoastra. În spiritul transparenței, vă informez că aceste contracte nu se vor derula niciodată, ele au fost reziliate din lipsă de fonduri.”

Ultima informație a fost confirmată de Biroul de Presă al Primăriei Capitalei care a transmis că respectivele contracte au fost reziliate pe 12 martie 2021, în mandatul noului primar general, Nicușor Dan, ”ca urmare a situației financiare dificile”.

În urma scrutinului din 27 septembrie 2020, Dan a preluat frâiele Primăriei Generale învingând-o pe Firea cu 42,81% la 37,97%. El a preluat oficial mandatul pe 29 octombrie 2020.

Sursa: g4media


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide