TRENDING
  • 12:33 » Avarie majoră la CET București Vest și CET Grozăvești. Mii de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă
  • 12:31 » Un bărbat a plătit 13.000 de euro pe un utilaj pe care nu l-a mai primit. “Chilipirul” era de fapt o escrocherie anchetată în Germania
  • 12:28 » Directorul Poştei, anunț despre plata pensiilor. „Dacă primim banii vineri, le ducem mai repede”
  • 11:52 » Accident grav în București. Un tramvai a lovit o ambulanță care ducea un pacient la spital
  • 11:49 » O femeie din Arad a fost prinsă în flagrant în timp ce lua 5.000 de euro mită de la o altă femeie, pentru a-i elibera soțul din arest
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Extremiștii de dreapta din Franța și-au găsit un lider: cine este Eric Zemmour, radicalul anti-imigranți care stă bine în sondaje; ajutor indirect pentru Macron

Eric Zemmour, radicalul anti-imigranți care ar putea să-i ia locul lui Marine Le Pen, spune că Islamul nu-şi are locul în Franța. Mulți alegători par să fie de acord cu afirmațiile controversatului politician.

„Eşti un Trump francez!” i-a spus odată lui Eric Zemmour un aliat parizian al fostului președinte american.

Cel puțin asta susține afirmația anti-imigranți din ultima sa carte de bestseller.

Cu câteva săptămâni în urmă, o astfel de afirmație părea de sine stătătoare și fantezistă. Dar un val recent de sondaje a luat prin surprindere partidele politice franceze consacrate.

Zemmour nu caută nimic mai puțin decât să supere politica partidelor naționaliste și să o copleșească pe Marine Le Pen, făcând ca liderul de extremă dreaptă să pară prea blând, transmite The Economist, informează Blacknews.ro.

Pe 6 octombrie, un sondaj pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din aprilie anul viitor l-a plasat pe Zemmour pe locul doi, în fața lui Le Pen și în spatele lui Emmanuel Macron, președintele în exercițiu.

L-a transformat dintr-un comentator al emisiunilor frenetice de televiziune în subiectul lor.

Exact acolo își dorește să fie naționalistul radical, care a fost condamnat pentru incitare la ură rasială. Sondajele îi oferă în continuare președintelui Emmanuel Macron un avantaj în prima rundă și o victorie în a doua rundă. Dar, de asemenea, sugerează că Zemmour, care încă nu și-a confirmat candidatura, ar putea deranja ambițiile prezidențiale în stânga și în dreapta.

Jurnalist cu mesaje de politician

Eric Zemmour, în vârstă de 63 de ani, este un jurnalist. Cărțile sale prezic prăbușirea civilizației franceze, cu titluri precum „Melancolia franceză” și „Suicidul francez”.

Luna trecută, Zemmour a fost forțat să renunțe la emisiunea TV de noapte, în conformitate cu normele franceze care impun radiodifuzorilor să acorde politicilor un timp de difuzare egal. Autoritatea de reglementare a radiodifuziunii a decis că este deja mai mult un politician decât un jurnalist și, prin urmare, aparițiile sale ar trebui considerate ca atare.

În timp ce Marine Le Pen a încercat să-şi curețe imaginea rasistă a partidului ei și să o îndepărteze de rădăcinile sale, Zemmour încearcă să radicalizeze, să provoace și să încadreze dezbaterea în jurul propriilor sale obsesii.

El este „contra-feminist”, anti-renaștere, și amestecă știința cu indignarea, propozițiile simple și dezgustul.

De origine iudeo-algeriană, el a spus că Franța în epoca Vichy protejează de fapt evreii francezi, că prenumele străine (precum Mohammed) ar trebui interzise și că Islamul nu este compatibil cu Franța.

Jean-Marie Le Pen, fondatorul partidului pe care îl conduce acum fiica sa, Marine Le Pen, a spus că Zemmour spune „lucruri pe care nimeni nu a îndrăznit să le spună în afară de mine”.

Nimic nu e încă sigur

Popularitatea lui Zemmour s-ar putea dovedi încă a fi trecătoare. Dar polemistul, care pretinde a fi un gaullist, pare să fi găsit un argument puternic. El amestecă un aspect de respectabilitate intelectuală cu populism grosolan, într-un mod care leagă votul burghez ultra-catolic de electoratul clasei muncitoare.

Le Pen, pe de altă parte, se adresează oamenilor cu bugete restrânse, de la dreapta populistă la stânga ex-comunistă. În 2017, Le Pen a obținut nu mai puțin de 34% în runda a doua, în confruntarea cu Macron.

Acum, Le Pen și Zemmour se luptă pentru aceeași parte a electoratului dezamăgit, de extremă dreapta. Eric Zemmour ar putea lua și voturile dreptei naționaliste dominante.

Câștigarea președinției ar fi însă o altă chestiune.

Niciun sondaj nu sugerează încă faptul că ar putea, iar Zemmour ar putea chiar să-l ajute pe Macron împărțind votul de dreapta și slăbind dreapta dominantă.

„El captează atenția ca un candidat din curiozitate”, explică Emmanuel Rivière, de la grupul de sondare Kantar: „Este mult mai dificil să derulezi o campanie reală decât să apari la televizor sau să participi la o proiecție cu dedicații. În ciuda acestui fapt, după șase luni de zile și francezii cu dispoziție febrilă, Zemmour pare gata să perturbe politica franceză și să contribuie la o campanie rea și confruntatoare.”

Sursa: Stiripesurse

Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide