TRENDING
  • 21:28 » Ciolacu le-a spus șefilor OMV că nu discută legea offshore atât timp cât Austria se opune României în Schengen
  • 21:56 » Furie în rândul militarilor ucraineni din prima linie, după ce liderii armatei au anunțat din greșeală eliberarea unui sat lângă Bahmut
  • 21:49 » Proiect de lege: Închisoare de până la 25 de ani pentru producerea, vânzarea, transportul, deţinerea de droguri de mare risc
  • 21:44 » Bărbat reţinut după ce a furat 70.000 de lei dintr-un autoturism. A intrat în mașină după ce a copiat semnalul închiderii centralizate
  • 21:39 » Șoferul care a omorât o familie de spanioli în Sibiu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și plata unor daune de 850.000 de euro
Daca ti-a placut, distribuie acum!

„Fă ce-ți spunem sau mori”. Misterioasele amenințări și blocaje din ancheta privind asasinarea președintelui haitian

„Fă ce-ți spunem sau mori” – este mesajul de amenințare primit de un grefier al tribunaluluui care coordonează ancheta asasinării președintelui haitian Jovenel Moise. Mai multe astfel de amenințări și blocaje misterioase au apărut în această anchetă, potrivit documentelor obținute în exclusivitate de CNN.

„Hei, funcționarule, pregătește-te pentru un glonț în cap, ți-au dat un ordin și continui să faci prostii”, este un mesaj primit de un angajat în 16 iulie. Acesta face parte dintr-o serie de amenințări cu moartea trimise grefierilor care ajută anchetatorii în investigația privind la uciderea lui Jovenel Moise, conform plângerilor depuse la poliția haitiană și consultate de CNN.

Documentele mai dezvăluie mărturii ale suspecților cheie, încercări misterioase de a influența ancheta și pericolul acut resimțit de anchetatorii care încearcă să descopere cine l-a ucis pe președinte în 7 iulie.

Amenințările cu moartea nu sunt singurul lucru care îngreunează ancheta. Mai multe surse citate de CNN vorbesc despre o serie de blocaje neobișnuite, inclusiv dificultăți în accesarea scenei crimei, a martorilor și dovezilor.

Rezultatul este o investigație care s-a abătut în mod repetat de la protocolul stabilit. Întrebarea este: de ce?

Carl Henry Destin, judecătorul care a documentat oficial casa și corpul lui Moise la câteva ore după asasinat, s-a ascuns doar două zile mai târziu.

„Nu sunt acasă. Trebuie să mă ascund într-un loc izolat pentru a vorbi cu voi”, a declarat Destin pentru CNN. El a povestit că a primit mai multe telefoane de amenințare de la apelanți necunoscuți.

Alți 2 grefieri au primit amenințări cu moartea, dar din documente nu rezultă că ar fi fost luate în serios de Ministerrul Justiției, așa că funcționarii au făcut plângere la poliție. Amenințările veneau de la același număr de telefon.

Mai mult, amenințările erau legate de pași concreți ai anchetei, ceea ce sugerează că au fost trimise de cineva cu acces la mersul investigațiilor.

Procurorul responsabil de caz, Bedford Claude, a declarat pentru CNN că „toată lumea primește amenințări” – inclusiv el însuși. El a adăugat că va încerca să obțină măsuri suplimentare de securitate pentru anchetatori.

„Găurile” din anchetă

Dezvăluirile oficiale cu privire la investigația privind asasinarea brutală a lui Moise nu se leagă. Există găuri evidente în informațiile furnizate publicului, inclusiv conținutul încă necunoscut al filmărilor de e camerele de supraveghere de la reședința președintelui și mărturiile a peste 20 de suspecți străini reținuți.

Se pare că până și anchetatorii haitieni sunt lăsați în întuneric. La scenele crimei, poliția securizează de obicei zona și menține ordinea, în timp ce judecătorii de pace efectuează ancheta inițială, documentează scena și iau declarațiile martorilor. Dar surse apropiate anchetei au descris deficiențe în respectarea acestui protocol, care au dus la omiterea unor informații cheie. Surse citate de CNN spun că anchetatorii judiciari au fost duși cu vorba în repetate rânduri când au încercat să se uite la imaginile de pe camerele de supraveghere, deținute de polițiști.

Destin a mai spus că nu a avut acces imediat pe locul în care Moise a fost atacat în jurul orei 01:00. În ciuda rolului său vital în documentarea scenei crimei, i s-a interzis să intre în zona securizată de poliție timp de câteva ore – o întârziere foarte neobișnuită și care crește riscul falsificării probelor. Poliția i-a spus că atacatorii sunt încă în preajmă și că i-ar pune viața în pericol.

Martori lăsați să plece

Mai multe surse apropiate anchetei spun că membri ai aparatului prezidențial de securitat – potențiali martori cheie – au fost îndepărtați sau li s-a permis să plece înainte de a putea fi interogați.

„Când am ajuns la casa președintelui, nu era niciun ofițer de poliție în cabina de securitate, așa cum s-a întâmplat întotdeauna. Odată ce m-am identificat ca judecător, au venit niște agenți care nu s-au prezentat. Arătau ca niște ofițeri de poliție, dar nu pot să vă spun exact cine erau”, a spus Destin.

Cei câțiva martori care erau disponibili nu văzuseră confruntarea inițială cu asasinii președintelui.

„Am fost informat că niciunul dintre cei care erau acolo în noaptea asasinatului nu era prezent. Nu am avut posibilitatea să vorbesc cu nimeni care a fost la fața locului în timpul atacului”, a spus judecătorul.

Sursa: digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide