BREAKING NEWS
  • 1:35 » Desecretizarea informațiilor despre vaccinul Pfizer-BioNTech ar putea dura până la 55 de ani
  • 1:17 » Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui injecţia
  • 0:49 » Franța și Italia au semnat un tratat bilateral de cooperare aprofundată
  • 0:36 » Românii care vin din ţări din sudul Africii, carantinaţi 14 zile
  • 0:12 » România a semnat Acordul de împrumut cu Comisia Europeană pentru prima tranşă de 15 miliarde de euro din PNRR
Daca ti-a placut, distribuie acum!

  • Peste 10 mii de pagini cu note interne, fişiere confidenţiale şi mesaje de la angajaţi arată abordarea companiei faţă de diverse teme.
  • Există acuzaţii de facilitare a dezinformării şi de susţinere a regimurilor politice totalitare.
  • Toate dezvăluirile par să confirme teza fostei angajate Frances Haugen: profitul companiei este pe primul loc.

Reţeaua de socializare Facebook este pusă într-o lumină proastă, după apariţia unui scandal comparabil cu Cambridge Analytica.

De la acuzaţiile repetate de încălcare a confidenţialităţii până la răspândirea de ştiri false, toate trecând prin dezvăluirile fostei angajate Frances Haugen, fost executiv care a declarat presei că singura regulă mereu respectată este cea a profitului.

Acum, Facebook Papers deschid probabil cea mai gravă criză pentru Mark Zuckerberg: cele 10.000 de pagini de documente interne ale companiei oferă o imagine tulburătoare a mecanismelor prin care funcţionează reţeaua de socializare.

Primul ziar care a publicat articole preluate din aceste documente a fost Wall Street Journal, între septembrie şi octombrie, dar Haugen a decis apoi să le pună la dispoziţie altor ziare, 17 americane şi europene în total, cu un embargo care a expirat luni, 25 octombrie. Există, de asemenea, şi acuzaţia că platforma este folosită pentru trafic de persoane.

Pe lângă faptul că aruncă umbre asupra lui Zuckerberg însuşi, documentele ridică multe îndoieli cu privire la rolul Facebook în dezinformarea despre alegeri şi atacul din 6 ianuarie, de la Washington, precum şi cu incapacitatea de a acţiona asupra mişcării Stop the Steal, a fanilor lui Donald Trump.
Cercetările interne au arătat gradul de conştientizare a managerilor companiei cu privire la diverse probleme. Sunt publicate şi mesaje interne de la angajaţi.

În timp ce susţinătorii lui Trump atacă Capitol Hill, un angajat scrie pe Workspace, chatul intern la care participă şi Zuckerberg şi toţi directorii reţelelor sociale: „Este una dintre cele mai negre zile din istoria democraţiei şi a autoguvernării”. “M-am săturat de clişee; vreau măsuri”, scrie altul. „Nu suntem o entitate neutră”, a venit o completare.

CEO-ul Mark Zuckerberg şi-a petrecut ultimii patru ani scuzându-se public, dar de ceva timp pare mai hotărât să contracareze: „Critica de bună-credinţă ne ajută să ne îmbunătăţim, dar cred că vedem un efort coordonat de a folosi în mod selectiv documentele scurse pentru a picta fals imaginea companiei noastre”, a spus el, comentând rezultatelor financiare din ultimul trimestru.

Profitul companiei a crescut cu 17% la 9,1 miliarde de dolari, în timp ce utilizatorii din întreaga lume sunt peste 2,9 miliarde.

A favorizat Partidul Comunist din Vietnam?

Potrivit articolelor publicate de ziarele care au analizat Facebook Papers, Zuckerberg, campion al libertăţii de exprimare în Statele Unite, s-ar fi înclinat în faţa cererii Partidului Comunist Vietnamez de a cenzura postările antiguvernamentale.

Nerespectarea acestui lucru ar fi expus reţeaua de socializare riscului de a ajunge offline în ţara în care, potrivit unor estimări, realizează venituri de un miliard pe an.

CEO-ul ar fi, de asemenea, responsabil pentru diferite decizii privind postările despre politicieni şi celebrităţi. Documentele dezvăluie interferenţe din partea managerilor pentru a permite VIP-urilor să posteze orice, indiferent de orice încălcare a regulilor. „În multe cazuri, decizia a fost luată de manageri şi în unele cazuri de Zuckerberg”, a denunţat un angajat.

Lupta împotriva ştirilor false – au denunţat angajaţii – este subminată de considerente politice. Problema discursului instigator la ură este evidentă în ţările în care se vorbesc alte limbi decât engleza, unde cele mai mari eforturi sunt concentrate pentru a perfecţiona algoritmul şi pentru a introduce moderaţia umană a postărilor: de exemplu, India, Etiopia, Orientul Mijlociu.

Sursa: Mediafax


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide