TRENDING
  • 18:29 » Al șaselea turist străin mort în Grecia. Germanul fusese dat dispărut duminică, după ce i-a dat un telefon îngrijorător soției sale
  • 18:19 » Cum a fost salvată o femeie după un grav accident de mașină?
  • 18:14 » Evaluarea Naţională 2024. Calendarul probelor. Peste 160.000 de absolvenţi de gimnaziu s-au înscris la examen
  • 18:09 » Coreea de Nord e furioasă că SUA ajută Ucraina și amenință: „Am putea ajunge la un nou război mondial”
  • 15:39 » Ce spun turiștii străini despre stațiunea Mamaia: „Am văzut foarte multe mașini luxoase. Muzica este puțin cam tare”
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Fenomenul funcțiilor temporare la stat: Mai mult de jumătate din înalții funcționari publici au posturi temporare

35% din funcţiile publice de conducere ocupate la nivel central, 12% la nivel local şi 57% la nivel de înalți funcţionari publici sunt temporar ocupate, arată un bilanț realizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). Instituția plănuiește un proces de reformă prin care acest sistem să devină o practică izolată.

„Modalitatea de ocupare – de a numi temporar funcţionari publici de execuție pentru exercitarea funcţiilor de conducere, ar trebui să fie o practică izolată şi nu să devină o regulă, pentru că vulnerabilizează sistemul. Ocuparea funcţiilor publice de conducere sau a celor din categoria înalţilor funcţionari publici trebuie să se facă pe principiul meritocrației, prin concursuri transparente, care să pună în valoare competenţa şi calităţile de leadership. Intenţionăm să reaşezăm sistemul de carieră a funcţionarilor publici, prin intermediul unui amplu proces de reformă”, a declarat Liviu Mălureanu preşedintele ANFP.

ANFP transmite că are deja cuprinse în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) o serie de acţiuni, printre care şi iniţiative legislative.

„Pe lângă operaţionalizarea Concursului Naţional pe model european, metoda EPSO, vom implementa şi alte acţiuni, care să spijine crearea unui sistem performant. Vom elabora, spre exemplu, o propunere de politică publică de mobilitate pentru categoriile de funcţionari publici menţionate, care să le ofere posibilitatea să-şi dezvolte şi să-şi diversifice abilităţile de management. Vor fi reglementate, de asemenea, şi alte modalităţi de profesionalizare şi depolitizare a funcţiei publice”, afirmă Mălureanu.


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide