TRENDING
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
  • 22:13 » Un șofer a lăsat mașina pe o stradă care urma să fie asfaltată. Muncitorii au acoperit-o cu folie și au turnat ciment în jurul ei
  • 22:09 » Proprietarul Ferrari și-a cumpărat o mașină Dacia și îi place foarte mult: Avem și șofer la ea
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Florin Stoican este activist de mediu, specialist în sustenabilitate, precum și unul dintre fondatorii Asociației Parcul Natural Văcărești, organizație care a înființat singurul parc natural urban din România.

Florin Stoican a coordonat înființarea primului Parc Național din România, la inițiativa și cu efortul cetățenilor, adică Parcul Național Buila-Vânturarița, este Ashoka fellow și unul dintre cei mai perseverenți susținători ai politicilor naționale, publice sau private, care să acorde biodiversității cuvenitul loc și prioritate.

Cu ce este diferit și particular pentru biodiversitate locul în care ne aflăm, Parcul Natural Văcărești?

Florin Stoican, co-fondator al Asociației Parcul Natural VăcăreștiE diferit de parcurile urbane obișnuite pentru că este arie naturală protejată, e parc natural, o categorie din lista Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN), deci are un regim special față de celelalte spații verzi ale orașului.

Aici focusul este pus pe conservarea biodiversității; avem niște specii de plante și animale, în special păsări, sunt 180 de specii de păsări identificate până acum în parc, și conservarea lor este prioritatea nr. 1 a parcului. Celelalte obiective, educația și apropierea omului de natură, sunt celelalte obiective importante. În schimb, în spațiile verzi urbane recreerea, relaxarea, petrecerea timpului liber sunt obiectivele principale.

Deci e ca și cum ai aduce Piatra Craiului în mijlocul orașului?

Florin Stoican, co-fondator al Asociației Parcul Natural Văcărești: Sau ca și cum ai duce orășenii în sălbăticie.

De ce te-ai atașat de acest proiect?

Florin Stoican, co-fondator al Asociației Parcul Natural Văcărești: Cei 4 care am inițiat acest proiect suntem oameni implicați în conservarea naturii în diferite organizații și proiecte. Ornitologii au fost primii care au atras atenția asupra necesității conservării acestui spațiu, tocmai pentru că aici sunt multe păsări.

180 de specii de păsări înseamnă jumătate din speciile de păsări pe care le are Delta Dunării, deci nu este de ici, de colea, la două stații de metrou de centrul capitalei.

Ne-am dat seama cât de valoroasă este pe de o parte biodiversitatea și care este importanța ei aici, în București, în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane a României. Pentru că vorbim pe de o parte de obiectivele de conservare ale parcului, dar vorbim și despre educarea publicului, a oamenilor.

Oamenii de aici, din oraș, simt cel mai bine sufocarea datorată poluării, traficului, gunoaielor și au nevoie de o oază de sălbăticie, au nevoie să se apropie de natură, să învețe despre ea și cumva să regândească modul de a trăi în natură și când merg dintre granițele betoanelor din oraș în natură.

Pare că atenția pentru biodiversitate este mai degrabă interesul particular al unor specialiști și nu că ar atinge preocupările majorității, agenda media obișnuită. Dar de fapt ce pierdem, ce ne aduce biodiversitatea, lucru de care noi nu suntem neapărat conștienți?

Florin Stoican, co-fondator al Asociației Parcul Natural Văcărești: Biodiversitatea pare un concept abstract, a cărei degradare nu ne lovește direct, cum e apa poluată sau aerul greu de respirat.

Biodiversitatea înseamnă tot ce e viu pe această planetă, inclusiv noi, oamenii. Dar ce înseamnă ea, cealaltă biodiversitate pentru noi Homo sapiens? Înseamnă apă, hrană, aer curat și viață sănătoasă pentru că mâncăm din natură, bem apă din natură, respirăm aer care vine din natură. Asta înseamnă biodiversitatea.

sursa: life.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide