TRENDING
  • 22:54 » Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc. Duminică, 25 februarie 2024, Tragerile Speciale de Dragobete cu fonduri suplimentate
  • 22:52 » Tanczos Barna i-a dat lui Ciolacu manuale despre istoria Ținutului Secuiesc. „Secuii și-au pierdut autonomia aici, la Siculeni”
  • 22:49 » Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Chiar dacă acest lucru e foarte puțin probabil, a fi pregătit este obligatoriu
  • 22:45 » A murit criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu
  • 22:42 » Două românce care locuiau în blocul din Valencia distrus de incendiu sunt de negăsit (administrator imobil). Reacția MAE.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Fondurile alocate programului Noua Casă s-au epuizat în timp record. În lipsa acestora, tot mai mulți români aleg creditele ipotecare

În doar câteva luni, banii alocați programului Noua Casa s-au epuizat. Un record, anunță reprezentanții Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, care spun că așteaptă fonduri noi la rectificarea bugetară. Aceasta nu este singura veste bună pentru tinerii care vor să își cumpere o locuință cu ajutor de la stat. Deși Noua Casă trebuie să se încheie, sunt semnale că programul va continua și anii următori.

Românii care aveau în plan să își cumpere anul acesta o locuință prin Programul Noua Casă trebuie să se reorienteze. La nivel teoretic, un pic peste 500 de români ar mai putea să își ia un apartament cu ajutor de la stat. În practică, fondurile rămase sunt deja antamante.

Dumitru Nancu, preşedintele Fondului de Garantare: Bani distruibuiți la bancă, fonduri care în acest moment sunt doar în circuit de avizare. Noi, din informațiile pe care le avem de la instituțiile financiare, până la sfârșitul lunii și băncile vor epuiza acest plafon de 1,5 miliarde.

13.000 de români și-au cumpărat anul acesta o locuință prin programul Noua Casă

De banii aceștia aproape 13.000 de români și-au cumpărat anul acesta o locuință prin programul Noua Casă.

Deși statul a dublat plafonul de creditare pentru locuințele noi, 8 din 10 români care și-au luat un apartament prin programul Noua Casă au făcut un împrumut la bancă pentru cel mult 70.000 de euro – credit ce are garanții de stat de 50% și pentru care avansul este de 5% din valoarea achiziției.

Chiar dacă fondurile pentru Noua Casă s-au epuizat, românii nu renunță la visul de a deveni proprietari. Dezvoltatorii imobiliari spun că în ultimele 6 luni au observat o creștere a numărului de clienți care aleg să își cumpere o locuință printr-un credit ipotecar, chiar dacă avansul minim este de 15%.

Irina Savu – dezvoltator imobiliar: Principalele avantaje sunt faptul că aceștia pot opta pentru o perioadă de creditare până la 35 de ani, pot opta pentru dobândă fixă o anumită perioadă și să nu uităm că un credit ipotecar poate fi refinanțat în orice moment.

Experții avertizează asupra fenomenului de supraîndatorare

Analiștii financiari atrag atenția asupra fenomenului de supraîndatorare, care îi poate lăsa fără casă pe cei care și-au luat o locuință printr-un credit bancar.

Adrian Negrescu, analist financiar: Rata la bancă pentru o locuință nu ar trebui să depășească 20-25% din venit. Dacă depășește această sumă gândiți-vă că mai trebuie să pui facturile, mai trebuie să pui cheltuielile legate de mâncare. Când îți iei un credit de la bancă pentru o locuință trebuie să te gândești dacă ești capabil să îți plătești ratele pentru un termen de minim 6 luni.

Singura grijă a românilor este, însă, legată de cea de a deveni proprietari, iar de când cu pandemia 1 din 3 tineri cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani plănuiesc să îşi cumpere propria locuință, arată un studiu recent. Cei mai mulți își doresc o casă, în detrimentul unui apartament.

Tânărul din imagini nu este o excepție.

-Am doi copii mici și am nevoie de o casă mai mare, iar chiria într-o casă mai mare e comparabilă cu rata. Voi face un credit ipotecar cam 20% din sumă, iar 80% din fonduri proprii.
-De ce este important pentru tine să ai propria casă?
-Pentru siguranță, pentru a avea libertatea de a o amenaja și pentru că asta este cultura noastră.

Marius Luican – CEO firma cercetare de piață: Ne-am obișnuit să evaluăm potențialul pieței imobiliare monitorizând indicatorii economici, rata dobanzii de-a lungul timpului, principalul atribut al pieței imobiliare a fost dăinuința. Când vorbeam despre o casă, principala nevoie emoțională a celor care și-o doreau era ca ea să dainuie în timp. Faci o casă și trăiești în ea pentru generațiile de după tine.

Românii au luat în iunie credite noi ipotecare în lei de peste 1,8 mld. lei, dublu față de aceași perioadă a anului trecut, fapt ce marchează un maxim lunar al ipotecarelor noi în lei din ultimii 14 ani. În 12 ani, 300.000 de români și-au luat o locuință cu ajutor de la stat.

Sursa: digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide