TRENDING
  • 18:27 » Cinci zile de sărbătoare pentru dâmbovițeni! Încep Zilele Județului Dâmbovița! Ce activități și evenimente sunt programate, astăzi, 31 mai
  • 18:27 » Bărbat cercetat de polițiști după ce a comercializat vopsea contrafăcută, sub brandul unui producător din Târgoviște
  • 18:26 » Nereguli grave în mai multe depozite de fructe și legume din județul Dâmbovița! Inspectorii ANSVSA au dat amenzi drastice
  • 18:25 » Pericol public! Taximetrist din Dâmbovița, prins beat și fără centură de siguranță în trafic
  • 18:25 » Un copil de 12 ani a murit după ce a fost lovit de o betonieră, în localitatea Ștefan cel Mare din Vaslui
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Pe amplasamentul fostului colos industrial UPET Târgoviște, în care lucrau mii de oameni în urmă cu 30 de ani, apar construcții noi, moderne și parcări cu sute de locuri. Este unul dintre cele mai importante proiecte de fluidizare a traficului din Târgoviște.

În locul halelor nefolosite de ani de zile vor apărea o parcare etajată cu 358 locuri și o nouă arteră rutieră. Proiectul va fi realizat pe un teren acum neutilizat, expropriat de către Primăria Târgoviște de la UPET, suprafața pe care se va realiza investiția fiind de peste 20.000 mp. De asemenea, zona va primi și o amprentă verde, prin plantarea de copaci și spațiu verde.

Parcarea va avea o suprafață de 13.559 mp. și panouri fotovoltaice amplasate pe terasa de peste etajul 1.

Proiectul va fi realizat de Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Târgoviște și are o valoare de 45 de milioane de lei.

Parcare nouă în zona UPET Târgoviște. FOTO C. Stan

Parcare nouă în zona UPET Târgoviște. FOTO C. Stan

Viitoarea arteră va realiza racordul dintre Bulevardul I. C. Brătianu, str. Locotenent Stancu Ion cu deschidere la str. Arsenalului.

Istoria UPET-ului

Compania a fost fondată la 1872 ca fonderie de tunuri, care a devenit mai târziu Arsenalul din Târgoviște.

Parcare nouă în zona UPET Târgoviște. FOTO upetgrup.ro

Parcare nouă în zona UPET Târgoviște. FOTO upetgrup.ro

La momentul proclamǎrii Republicii Populare Române, existau în Târgovişte Atelierele CFR (fostul Arsenal al Armatei), trei rafinǎrii de petrol, cinci fabrici de sifoane, douǎ fabrici de mezeluri, douǎ de teracotǎ, o fabricǎ de oxigen, o fabricǎ de spirt, una de sǎpun, o sticlǎrie, o turnǎtorie şi 8 mori de fǎinǎ.

Principalele întreprinderi vor fi naționalizate prin Legea din 11 iunie 1948. Cea mai importantǎ unitate economicǎ rǎmâne fostul Arsenal, botezat din 8 august 1945 Atelierele CFR „Gheorghe Gheorghiu-Dej” şi transformat succesiv în Uzinǎ de Maşini (1949), apoi în Uzinǎ de Utilaj Petrolier (UPET) – nume sub care este cunoscut şi în prezent. Aici vor fi inaugurate şi cursurile unei „universitǎți muncitoreşti” (din 1960), pe lângǎ procedeele destinate uzului industrial, muncitorii-cursanți studiind în câteva ore şi fizicǎ, matematicǎ şi limba românǎ”, se arată în lucrarea „Enciclopedia Târgoviștei”.

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Uzinei de Utilaj Petrolier Târgovişte, în anul 1973, Nicolae Ceauşescu a participat la dezvelirea placii jubiliare. UPET, în anul 1974, deținea 30% din exportul producției industriale a județului.

Chiar dacă și-a restrâns teritoriul, UPET SA își continuă activitatea. Compania se declară lider în fabricarea de instalații mobile de foraj și intervenție la sondă cu o capacitate la cârlig între 30 si 250 tone, a pieselor de schimb pentru instalații si a echipamentelor specializate – mese rotative, macarale cârlig, trolii, geamblacuri, capete hidraulice, aparatură hidraulică și pneumatică etc.

„Produsele și procesele UPET corespund cerințelor API, ISO, GOST și EU. Echipamentele noastre sunt exploatate în majoritatea zonelor extractive de petrol și gaze din lume în condiții climaterice grele de la -45 C° la +45 C°. Instalațiile UPET sunt de asemenea folosite cu succes pentru foraj geotermal și salin. Clienții UPET apreciază produsele noastre pentru fiabilitate și comoditate în operare și mentenanță”, se precizează pe upetgrup.ro.

sursa: adevarul.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide