BREAKING NEWS
  • 21:06 » Incendiu de proporții la o hală din Timișoara (FOTO/VIDEO)
  • 20:50 » Un bărbat a refuzat să oprească la semnalul polițistului, l-a lovit cu mașina și a fugit
  • 20:48 » Și-a lăsat nevasta și copiii pentru o refugiată ucraineancă pe care a primit-o în casă
  • 20:44 » Variola maimuței. Ce este, cum se transmite și cât de gravă e boala? OMS: „Acesta nu este un eveniment obișnuit”
  • 20:39 » Media din clasele V-VIII ar putea să nu mai conteze la admiterea la liceu. Cîmpeanu: Notele și-au pierdut foarte mult din relevanță
Daca ti-a placut, distribuie acum!

FOTO NASA a publicat o imagine spectaculoasă din centrul galaxiei Calea Lactee

NASA a publicat o noua fotografie care surprinde centrul galaxiei Calea Lactee. Spectacolul oferit de miliarde de stele si nenumarate gauri negre a fost surprins de astronomul Daniel Wang dupa observatii realizate de-a lungul intregului an de pandemie.

In imaginea prezentata, razele X de la Chandra sunt portocalii, verzi, albastre si violet, prezentand diferite energii de raze X, iar datele radio de la MeerKAT sunt colorate in mov si gri.

Un fir este deosebit de interesant, deoarece are raze X si emisii radio impletite. Acesta este perpendicular pe planul galaxiei si are o lungime de aproximativ 20 de ani lumina, dar are doar o sutime de dimensiune.

Un nou studiu al proprietatilor de raze X si radio ale acestui fir realizat de Q. Daniel Wang de la Universitatea Massachusetts din Amherst sugereaza ca aceste caracteristici sunt legate intre ele de benzi subtiri de campuri magnetice. Astfel de benzi se pot forma atunci cand campurile magnetice sunt aliniate in diferite directii, s-au ciocnit si s-au rasucit unul langa celalalt intr-un proces numit reconectare magnetica. Acest lucru este similar cu fenomenul care indeparteaza particulele energetice de Soare si este responsabil pentru vremea spatiala care afecteaza uneori Pamantul.

Pe langa fire, noua panorama dezvaluie alte minuni din Centrul Galactic. De exemplu, lucrarea lui Wang raporteaza pene mari de gaz fierbinte, care se extind cu aproximativ 700 de ani lumina deasupra si sub planul galaxiei. Gazul este probabil incalzit de explozii de supernova si de multe reconectari magnetice recente care au loc in apropierea centrului galaxiei.

Imaginea arata ca firele magnetice tind sa apara la limitele exterioare ale panourilor mari de gaz fierbinte. Acest lucru sugereaza ca gazul din pene conduce campuri magnetice care se ciocnesc pentru a crea firele.
Lucrarea realizata de Wang, care descrie aceste rezultate, va fi publicata in numarul din iunie al Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Sursa: Mediafax

Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide