BREAKING NEWS
  • 15:22 » Hayu – un nou serviciu de streaming video a fost lansat în România
  • 15:14 » Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a murit la vârsta de 96 de ani
  • 15:11 » Europenii devin tot mai săraci: Țările în care populația își achită cu dificultate facturile
  • 15:06 » Trebuie să recunoaștem: România va câștiga enorm în urma războiului din Ucraina
  • 16:29 » Metallica anunţă un nou turneu şi album în 2023
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Sper ca în acest război Ucraina să NU fie înfrântă. După cum o spun mulți specialiști, analiști și strategi, această țară reprezintă la momentul actual o baricadă importantă, majoră chiar în calea expansiunii Rusiei putiniste în Europa. De rezistența ucrainienilor depinde în mare măsură securitatea restului lumii. Așa se explică și justifică din punctul meu de vedere largul sprijin moral, material, umanitar și militar acordat Ucrainei de aproape toate statele.

Ucraina trebuie să reziste!” este sloganul actual. Orice extindere a Rusiei către Europa reprezintă un risc.

Problema cea mare, paradoxul neglijat de mulți este că Rusia nu poate fi înfrântă precum Germania hitleristă, cât timp Putin rămâne la putere. Și după cum se prezintă Rusia și rușii, sunt foarte slabe șansele ca acesta să fie dat jos. Unul din scenariile de eliminare de la putere a acestui criminal este generarea acumulării unor tensiuni sociale foarte mari cauzate de înrăutățirea condițiilor de viață, care să determine o revoltă radicală și proteste simultane în mai multe zone ale Rusiei. Aceasta cumulat cu o raliere a factorilor din linia a doua a puterii de la Kremlin și cu o retorsiune a șefilor armatei. Dar, atenție, toate trei. Una dacă lipsește, nu se va putea. Dacă vreți, faceți o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat în România anului 1989, foarte bine controlată de regimul de până atunci. Pe fondul revoltelor populare mai mult sau mai puțin spontane, linia a doua a PCR a eliminat liderii și numai după ce armata s-a alăturat noii puteri („Armata e cu noi!”) s-a desăvârșit răsturnarea regimului ceaușist.

Numai că aici va fi mult mai dificil, dacă nu chiar imposibil. Rusia este federală și fiecare din cele 83 componente ale sale (regiuni, republici autonome, teritorii, districte autonome și orașe federale) reprezintă câte o Rusie în miniatură condusă fiecare de câte un „putinel”. Și fiecare „putinel” este dependent complet de marele Putin. Deci, o revoltă generală nu prea pare posibilă.

O așa-numită „lovitură de palat” iarăși e greu de realizat, sistemul de putere și protecție creat Putin fiind destul de complex, realizat de mai multe structuri (cel puțin șase din câte știu), interdependente, care se suspectează și verifică reciproc. Iar care dintre liderii sau apropiații lui Putin crâcnește sau numai clipește este imediat eliminat și înlocuit cu unul care deja îi pândea postul/funcția. Iar recent, Putin a îndepărtat sub diverse forme mai mulți generali din proximitatea sa.

Iar ca Putin să cadă accidental de la vreun etaj superior sunt slabe șanse că stă numai prin buncăre.

Așa că doar o Rusie slabă poate fi soluția. Și asta se poate realiza doar prin izolarea ei economică, financiară, politică, diplomatică și chiar sportivă. Chiar dacă prețul plătit ne cam va ustura la buzunar și ne va determina să strângem cureaua până se reglează macroeconomia pe noile coordonate. Există resurse, capabilități și, din câte știu, ar fi și planuri. Am ieșit noi și din alte crize.

O Rusie slabă nu poate cuceri Ucraina!

Chiar dacă peste ani îl va avea președinte tot pe cel din fotografie.


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
Închide
Închide