BREAKING NEWS
  • 23:52 » Bill Gates: Următoarea pandemie va fi mai mortală decât Covid
  • 23:42 » Tăcerea grăiește! Pandemia a luat sfarsit
  • 23:27 » Los Angeles : Marele jaf de tren din 2022
  • 22:30 » Motivul pentru care nu trebuie să încarci telefonul la capacitate maximă
  • 22:27 » SUA sancţionează actuali şi foşti oficiali din Ucraina care au acţionat în interesul serviciului de securitate (FSB) al Rusiei
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Guvernul a discutat și a aprobat proiectul de lege care deschide întărește cadrul legal pentru organizarea licitației 5G. Doar că a recunoscut, indirect, că chinezii de la Huawei nu vor fi luați în calcul.

Guvernul a aprobat un proiect de lege care stabilește cadrul legal pentru organizarea licitației 5G și pentru implementarea acestei tehnologii la scară largă în România. La nivel formal, se prevede acolo că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a premierului.

Numai că această decizie se ia numai pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Adică e nevoie de aprobarea acestei instituții care, dacă va constata diverse riscuri de securitate națională, nu-și va da acordul.

Proiect de lege pentru 5G, adoptat de Guvern

Proiectul grăbește lucrurile pentru lansarea licitației 5G. Statul speră să câștige undeva la 600 de milioane de euro la buget. Interesant e, însă, că Huawei, compania chineză acuzată de americani că spionează prin intermediul echipamentelor sale în favoarea Guvernului de la Beijing, nu va putea participa la licitație.

Guvernul nu o spune direct, dar face referire la obligațiile asumate de statul român față de UE și partenerii strategici. Între SUA și România a fost încheiat un memorandum pe 5G. Nici acolo nu se pronunță numele Huawei, dar condițiile sunt gândite fix pentru blocarea companiei.

Fiecare companie care vrea să fie luată în calcul la licitație trebuie să vină cu o declarație pe proprie răspundere care să ateste că îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • a) nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
  • b) are o structură transparentă a acţionariatului;
  • c) nu are un istoric de conduită corporativă neetică;
  • d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Huawei, pe din afară

Punctul c) și nu numai descalifică automat Huawei, din moment ce compania chineză suferă încă de pe urma sancțiunilor dictate de SUA și nici alte state occidentale nu-s foarte dispuse să colaboreze cu compania chineză pe partea de 5G. Greu de crezut, așadar, că avizul pe care trebuie să-l dea CSAT va fi favorabil chinezilor.

Guvernul a cerut acum Parlamentului să dezbată proiectul în procedură de urgență. El va fi trimis în Parlament și va fi dezbătut în ambele Camere. Pentru a fi adoptat, el trebuie să primească votul final și apoi să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Cât despre Huawei, SUA au cerut partenerilor să nu lucreze cu chinezii la dezvoltarea rețelelor 5G din cauza unor legături cu Guvernul de la Beijing. Concret, americanii susțin că Huawei spionează în favoarea autorităților chineze prin intermediul echipamentelor sale.

Din acest motiv, ar fi probleme legate de securitatea națională, iar ușa li s-ar putea închide și-n România.


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide