TRENDING

21:37 » Legătura dintre telefoanele mobile și cancerul cerebral. Ce spune o nouă evaluare a Organizației Mondiale a Sănătății

21:35 » „Ora cu și pentru animale”. Un județ propune un opțional unic în școlile din România

21:33 » Analiză: Trump plantează deja „semințele haosului și dezbinăriii”, în cazul în care ar pierde alegerile în fața Kamalei Harris

11:27 » O japoneză și-a cumpărat trei case și o cafenea pentru pisici după ce a dat pe mâncare echivalentul a 6 lei pe zi

11:25 » Locuri unde poți vizita cele mai frumoase cascade din România

Daca ti-a placut, distribuie acum!

Incendiile masive de pădure distrug zone întinse din Turcia, Grecia și Italia, iar sate și localități întregi sunt evacuate din calea flăcărilor. În Turcia, zonele turistice de coastă sunt afectat puternic, iar turiștii ajung să fugă disperați din calea flăcărilor, în stațiunile de la Mediterană, relatează Sky News. Între timp, autoritățile de la Ankara dau vina pe militanții kurzi, despre care spun că au incendiat intenționat zonele turistice.

Locuitorii și turiștii aflați în calea flăcărilor au fost salvați de paza de coastă și de flota turcă cu ajutorul unor bărci pe parcursul weekend-ului. Autoritățile turce spun că s-a pus inclusiv problema unei operațiuni pe scară largă pentru salvarea turiștilor și rezidenților.

Peste 120 de incendii au erupt doar în Turcia în ultimele zile, iar opt persoane au murit și alte 27 au ajuns la spital. Deși incendiile de pădure au loc frecvent vara în sudul Turciei, experții spun că nivelul și puterea acestora sunt ieșite din comun în acest an.

Sud-estul Europei este lovit în această perioadă de un val de căldură extremă care a adus temperaturi de peste 45 de grade în mai multe țări și a dus la izbucnirea unui număr mare de incendii în zone întinse din Italia, Grecia sau Turcia.

Autoritățile turce susțin că rebelii kurzi incendiază pădurile

Lupta Turciei împotriva incendiilor din popularele regiuni turistice Manavgat și Marmaris continuă deja de șase zile. Pompierii se luptă fără oprire cu flăcările la nivel terestru, în timp ce avioane și elicoptere le oferă ajutor la nivel aerian.

În ciuda indiciilor multiple că incendiile au cauze naturale – valul de căldură extremă care lovește regiunea în ultimele zile, autoritățile turce încearcă să acrediteze ideea că rebelii kurzi din grupul PKK, considerat organizație teroristă de Ankara, și care duce un război asimetric cu statul turc în Orientul Mijlociu sunt responsabili pentru incendiile masive, conform Daily Sabah.

Ministrul de interne turc, Suleyman Soylu, a declarat că forțele de ordine investighează cauzele incendiilor și că au la dispoziție echipe speciale de investigație:

„Am primit 300 de indicii de la oameni legate de cauzele incendiilor. Avem mai mulți oameni închiși, însă justiția va decide dacă sunt sau nu vinovați de declanșarea incendiilor.

Avem informații legate de încercări de sabotaj sau neglijență care ar fi putut declanșa incendiile”.

Soylu a precizat inclusiv că militanții kurzi PKK ar fi vinovați de incendierea pădurilor, zonelor turistice și vehiculelor civile din ianuarie. El susține că statul turc a oprit 300 de astfel de încercări.


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide