BREAKING NEWS
  • 15:22 » Hayu – un nou serviciu de streaming video a fost lansat în România
  • 15:14 » Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a murit la vârsta de 96 de ani
  • 15:11 » Europenii devin tot mai săraci: Țările în care populația își achită cu dificultate facturile
  • 15:06 » Trebuie să recunoaștem: România va câștiga enorm în urma războiului din Ucraina
  • 16:29 » Metallica anunţă un nou turneu şi album în 2023
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Iată că onor guvernerul României pune în practică o nouă malversațiune financiar-bugetară prin care se menține în viață cadavrul puturos al economiei naționale: Compania Națională ROMARM.

Reamintesc, în acest dinozaur tipic centralismului etatist de tip comunist funcționează 15 fabrici profilate pentru producția de armament, muniție și alte chestii pentru apărarea națională, din care cel puțin zece sunt curat falimentare. Până în prezent această rețea de fabrici de stat din rețeaua ROMARM a oferit puterii posibilitatea asigurării unor sinecuri de stat sclavilor de partid, dar și de „para-ndărăt” pentru clientela politică.

Și totul sub pomposul deziderat de „securitate națională”, devenit atât de acoperitor în actualul context geopolitic.

O malversațiune similară a fost derulată și la începutul lunii februarie a.c. când sub același deziderat al „interesului de securitate națională” au fost șterse printr-o ordonanță de urgență arierate (datorii către buget) de peste 121 milioane de lei a nouă fabrici de stat din industria de apărare, aflate în componența ROMARM. Care, culmea, se regăsesc și pe actuala listă de zece companii de stat care vor beneficia de subvemționare de faliment: Uzina Mecanică București, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Automecanică Moreni, Metrom, Tohan, Fabrica de Pulberi Făgăraș, Pirochim Victoria, Uzina Mecanică Sadu, Carfil și Fabrica de Arme Cugir. Iar acum e vorba de peste 132 de milioane. Domnilor guverneri, de unde dați banii ăștia? De la mămițica voastră de acasă?

Curios sau mai degrabă ciudat este că nu de mult, ministrul economiei anunța cu mare emfază construirea de la „zero” a unei fabrici de pulberi. Marele economist Florin Spătaru, anunţa atunci că România va construi o nouă fabrică în domeniul apărării de la zero, obiectul de activitate al acesteia urmând să fie fabricarea pulberilor. Nu știe că avem deja două astfel de facilități de producție deja falimentare? Incredibil ce „capacitate redusă de gândire” (a se citi „prostie”) are!

Îmi exprimam speranța iluzorie că ROMARM-ul se va restructura pe criterii corporatiste. Din păcate, prin această îmbălsămare bugetară a cadavrului ROMARM, va rămâne captiv principiului „para-ndărătului” atât de familiar sinecuriștilor bugetari?

Îl înțeleg pe marele premier general Ciucă, n-are habar de cum se produc și se administrează banii într-o economie de piață și înghite pe nemestecate propunerile aiuritoare ale Spătarului de la Economie. Dar de la nepricepere la „proastă voință” (sic!) nu e decât un pas mic. Foarte mic! Pe care-l face din nou.

Cum am mai spus-o, este incredibilă persistența etatismului în susținerea cu bani de la buget a acestui cadavru care este ROMARM, fără a lua în discuție adevărate planuri de redresare și restructurare. Și astfel de măsuri de îmbălsămare se vor mai lua pentru că, cel puțin în țara noastră s-a dovedit că firmele de stat nu pot fi rentabile.

De ce nu se ia în calcul eliberarea acestor facilități de producție de sub tutela ROMARM și lăsarea lor independentă pe piață? Ulterior privatizarea lor prin vânzarea activelor de către un investitor privat. Sau măcar darea lor în management privat.

Privatizări a unor capacități de producție din industria de apărare s-au mai realizat forțat de contexte economico-financiare ale acestora (falimente, executări silite etc.), dar toate anterior creării ROMARM. În cvasimajoritatea cazurilor, preluarea de către privat a fost de natură a revitaliza respectivele întreprinderi, devenind profitabile și chiar cunoscute pe plan international în mediul de specialitate. Așa, cu „manageri” numiți pe criterii politice, care habar n-au de economie de piață, ba nici cu piața de profil n-au nicio legătură cum ar fi marele faraon Țuțu de la conducerea ROMARM sau „cooperatista” Nicoescu de la minister nu există nicio șansă.

Industria de apărare de stat așa cum este ea organizată acum este o gaură neagră, fără fund.

Dar care ne cam rupe brăcinarii-n fund!

 


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
Închide
Închide