TRENDING
  • 20:28 » O tumoră de 45 de kilograme a fost scoasă din abdomenul unei femei din Botoșani, care a mers la medic când a văzut că se îngrașă brusc
  • 20:25 » Primarul unei comune din Alba a murit. A fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei
  • 20:22 » Povestea impresionantă a unui director din Călărași. Umblă din poartă în poartă pentru a-i convinge pe copii să meargă la școală
  • 20:16 » Un spital din București a înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi
  • 20:06 » Un pădurar din Bistrița a încercat să scape de amendă cu țuică, pastramă și cârnați. A fost prins în flagrant
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Imagine rară cu o familie de râşi în Parcul Naţional Retezat

O familie de râşi, formată dintr-o femeie adultă şi doi pui de-un an, a fost surprinsă de camerele de monitorizare într-o pădure din Parcul Naţional Retezat.

Astfel de imagini foarte rare, deoarece animalul este extrem de precaut în relația cu omul, a arătat instituția marți, o postare pe pagina de Facebook.

În imaginile video se poate observa cum femela traversează prima o porțiune dintr-un luminiș, iar după câteva secunde este urmată de cei doi pui, prin zăpadă.

“Întâlnirile în teren cu aceste specii timide sunt relativ rare, dar le monitorizăm după urme, iar cu ajutorul camerelor de monitorizare amplasate în parc reuşim să le surprindem în habitatul natural. Râsul (Lynx lynx), vânătorul iscusit nocturn, străbate suprafeţe mari, în zone inaccesibile omului, pe care îl evită precaut”, au precizat specialiştii PNR.

Râsul este cea mai mare felină din Europa. Animalul se deplasează fără zgomot şi atacă prada pe neaşteptate, având auzul şi mirosul foarte fine şi o vedere foarte bună, inclusiv pe timp de noapte.

Femelele nasc între doi şi patru pui, care rămân în grija mamei până la doi ani, când au ajuns la maturitate.

Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puţin modificate de intervenţia umană, PNR adăposteşte un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul, ursul şi lupul.

PNR este administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, fiind unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale din ţară. Agerpres

Sursa: România24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide