TRENDING
  • 22:33 » Cât rezistă canabisul în organism. Cazul unui tânăr depistat pozitiv la două săptămâni de la consum
  • 22:32 » La ce distanță poți avea fereastra de lumină față de proprietatea vecină. Interdicția impusă de lege
  • 22:32 » „Regele” Hagi împlinește 58 de ani. Cel mai iubit fotbalist, despre copilărie: „Jucam pe stradă, în picioarele goale”.
  • 22:32 » Test de cultură generală: „Mâna-ntinsă care nu spune o poveste nu primește pomană“
  • 22:31 » Povestea „generalului de fier“ al Ucrainei care de aproape un an ține piept armatei lui Vladimir Putin
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Sute de adulți internați în două centre de îngrijire și asistență din județul Suceava și Argeș sunt ținuți în condiții mizere, arată mai multe imagini cu puternic impact emoțional făcute publice de Consiliul de Monitorizare. Tencuiala din saloane stă să cadă pe bolnavi, saltelele și paturile sunt insalubre. Mâncarea stricată este ținută laolaltă cu cea proaspătă, iar gândacii mișună nestingheriți peste tot.

Descoperirile au fost făcute de Consiliul de Monitorizare, care a găsit adevărate focare de infecții în centrul de la Țigveni și Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică.

Ba mai mult, în timpul inspecției una dintre îngrijitoarele centrului a fost surprinsă când clătea mopul în vasul de toaletă. Și tot ca să ia ochii celor veniți în control, angajații au scos lenjeria bună de pat, pe care au pus-o peste cea murdară.

Îngrijitoare: Din viteză, din viteză doamnă…

Echipa de control: Cum adică, ce ați făcut din viteză?

Îngrijitoare: Nu obișnuiesc să fac așa ceva, avem materiale.

Echipa de control: Și acum ce ați făcut din viteză?

Îngrijitoare: Uitați….

Echipa de control: Spuneți-mi ce ați făcut?

Îngrijitoare: Am băgat mopul în wc…

Echipa de control: Și apoi spălați pe jos cu mopul…

“Imaginea e dezolantă când intri, curtea e cu spațiu verde, dar în paragină. Înainte au avut grajduri, ferme, dar au rămas acolo. Acum sunt depozite de gunoaie, saltele rupte, îmbibate cu urină, fecale. Beneficiarii se plimbă printre ele, își fac nevoile în curte.

Saltelele, când am ajuns eu în centru, erau ude și lipsă. Foarte multe saltele lipsa de pe pat, mi-au motivat că sunt afară scoase la uscat pe gard, am și filmat saltelele. Oricum nu ieșeau la număr, oricum nu erau. Pe pat erau cartoane“, a declarat Monica Dumitrescu, inspector de monitorizare.

În cele două centre, inspectorii au constatat că cei internați acolo nu primeau nici mâncare corespunzător unei diete echilibrate, nici îngrijiri sanitare. 90% dintre cei internați în centrul din Sasca Mică nu mai aveau dinți. Dacă aveau vreo infecție dentară, medicul ori le dădea antibiotic, ori le scotea dinții.

Raportul Consiliului de Monitorizare va fi înaintat și Ministerului Muncii, și direcțiilor de sănătate publică. De menționat că DSP Suceava a dat aviz de bună funcționare a centrului de la Sasca Mică, spunând că îndeplinește toate condițiile de funcționare.


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide