TRENDING
  • 22:33 » Cât rezistă canabisul în organism. Cazul unui tânăr depistat pozitiv la două săptămâni de la consum
  • 22:32 » La ce distanță poți avea fereastra de lumină față de proprietatea vecină. Interdicția impusă de lege
  • 22:32 » „Regele” Hagi împlinește 58 de ani. Cel mai iubit fotbalist, despre copilărie: „Jucam pe stradă, în picioarele goale”.
  • 22:32 » Test de cultură generală: „Mâna-ntinsă care nu spune o poveste nu primește pomană“
  • 22:31 » Povestea „generalului de fier“ al Ucrainei care de aproape un an ține piept armatei lui Vladimir Putin
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Imagini revoltătoare în Delta Dunării: O ambarcațiune intră intenționat într-un stol de pelicani

Imagini revoltătoare au fost surprinse de un fotograf în Delta Dunării. Bărbatul a observat cum o ambarcaţiune cu pasageri, probabil turiști, s-a apropiat foarte mult de un stol de pelicani. Specialiştii avertizează că astfel de evenimente sunt periculoase deoarece pot determina păsările sa plece din Delta Dunării. Am discutat despre acest incident cu Viorica Bîscă, director executiv Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

O persoană a surprins în urmă cu câteva zile o serie de imagini din care rezultă că o barcă lovește în plin un stol de pelicani din Delta Dunării. Imaginile au fost postate pe Facebook de Marian Strinoiu, cu următorul text: „Un om fără suflet, care ar trebui tras la răspundere”.

Viorica Bîscă, director executiv Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării: Sunt mai multe lucruri în neregulă. Este una dintre problemele cu care începem să ne confruntăm din ce în ce mai des. Operatorii – își spun dumnealor de turism, dar acesta nu se poate numi turism – doresc să îi ducă pe turiști într-o așa-zisă vizitare a Deltei în regim extrem de alert. Adică în câteva ore să vadă absolut tot și să le ofere și posibilitatea unei fotografii nemapomenite. Adică îi duc cât mai aproape de păsări.

Până în momentul de față nu am reușit să identificăm exact locația în care s-a făcut această fotografie, ca să ne putem da seama dacă se află cumva într-o zonă-tampon, într-o colonie de pelicani, sau cu atât mai grav, într-o zonă strict protejată.

„Este extrem de grav”

De asta am spus că sunt mai multe încălcări ale legislației. Dacă s-a dus într-o zonă strict protejată este extrem de grav. Acolo nu au voie decât cercetătorii și monitorizarea.

Oricum este grav faptul că au perturbat o colonie, acolo se vede foarte clar că nu era o zonă unde erau 2 sau 3 pelicani. Era o aglomerare de pelicani.

Am transmis solicitări societății care deține ambarcațiunea să se prezinte cu absolut toate documentele. În momentul în care se vor prezenta, ei trebuie să prezinte o autorizație a acelei ambarcațiuni. Aceasta nu poate circula fără să aibă o autorizație, un permis. Dacă nu există nici acest permis vă dați seama că abaterea este extrem de gravă.

Dacă se dovedește a fi o infracțiune, atunci va rezulta un dosar penal”

La începutul săptămânii viitoare vor veni reprezentanții societății cu toate documentele și atunci se vor putea trage niște concluzii foarte clare.

Solicitarea a fost făcută inclusiv de Garda de Mediu. Dacă se dovedește a fi o infracțiune, atunci va rezulta un dosar penal.

Dacă se identifică zona și se găsesc exemplare de pelicani răniți, se mai adaugă încă un atac asupra stării de conservare a speciilor și habitatelor. Vă dați seama că acolo se vedea clar că sunt într-o zonă în care nu aveau voie să fie, în apropierea păsărilor.

Ar trebui să ne educăm – pe noi înșine, pe agenții economici, pe turiști… Totuși, într-o rezervație a biosferei trebuie să protejăm ce are rezervația mai de preț.

Dacă noi le perturbăm locurile – de cuibărire, de hrană, de odihnă, atunci este clar că am distrus echilibrul. Odată distrus echilibrul, pe perioadă lungă, efectele pot fi cele mai grave.

Sursa: digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide