TRENDING
  • 22:54 » Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc. Duminică, 25 februarie 2024, Tragerile Speciale de Dragobete cu fonduri suplimentate
  • 22:52 » Tanczos Barna i-a dat lui Ciolacu manuale despre istoria Ținutului Secuiesc. „Secuii și-au pierdut autonomia aici, la Siculeni”
  • 22:49 » Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Chiar dacă acest lucru e foarte puțin probabil, a fi pregătit este obligatoriu
  • 22:45 » A murit criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu
  • 22:42 » Două românce care locuiau în blocul din Valencia distrus de incendiu sunt de negăsit (administrator imobil). Reacția MAE.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Imunitatea colectivă în orașe e de 60%. Valul 4 e însă aproape, am putea avea iar mii de cazuri dacă nu ne vaccinăm (studiu MedLife)

romania imunitate de grup

Cât e rata imunității colective în România după mai bine de un an de pandemie. Foto: Guliver/GettyImages

Gradul de imunitate colectivă în mediul urban depășește 60%, ceea ce înseamnă între 6 și 7 milioane de locuitori numai din orașele care reprezintă 54% din populația țării. Dacă s-ar lua în calcul și mediul rural, cu cei care au trecut prin boală sau s-au vaccinat, acest număr ar ajunge la 10 – 12 milioane de oameni, arată un studiu MedLife. Compania atrage însă atenția că valul 4 este mai aproape decât se credea și că în cel mult o lună am putea avea iar mii de infectări zilnic. În acest context, Medlife subliniază că singura soluție e vaccinarea și că trecerea prin boală nu este suficientă în fața noilor tulpini.

Cu toate acestea, nu este nici pe departe momentul să ne relaxăm, atrage atenția MedLife, care face trimitere la studiile care arată că imunitatea obținută prin trecerea prin boală nu este eficientă în fața noii tulpini Delta.

imunitate-colectiva

Nivelul de imunitate colectivă la Covid 19 in 2020 fata de 2021. Sursa: MedLife

Valul 4 este mai aproape decât se credea inițial, probabil că în cel mult o lună vom ajunge să avem, din nou, mii de cazuri pe zi din cauza acestei tulpini mult mai infecțioase, se arată în studiul MedLife.

Singura soluție este vaccinarea

“Dacă prioritizăm vaccinarea în următoarea perioadă, avem șansa de a deveni cea mai importantă pepinieră la nivel european pentru investiții și turism”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.

rata-vaccinare-medlife

Rata de vaccinare – studiu Medlife

Pe de altă parte, de trei ori mai multe persoane din mediul urban au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în comparație cu raportările oficiale, iar cifrele cresc alarmant în mediul urban mediu și mic.

Astfel, conform testelor serologice efectuate în cadrul demersului desfășurat de MedLife, 34% din populația investigată din orașele mari a fost expusă la infecția COVID-19 de la declanșarea pandemiei și până în prezent. Dintre aceștia, cel mai probabil mai mult de jumătate au fost asimptomatici. Mai mult, același studiu arată că 50% din populația mediului urban mic a trecut prin boală, de până la nouă ori mai mult față de raportările oficiale.

“Cu toate acestea, situația rămâne îngrijorătoare în România, dat fiind faptul că persoanele care au trecut prin boală și nu s-au vaccinat au șanse foarte mari de a se reinfecta cu noile tulpini ale coronavirusului aflate acum în circulație”, potrivit studiului.

De asemenea, spre deosebire de țările din vestul Europei, populația de peste 60 de ani, cea mai expusă unor evoluții severe a bolii, incluzând spitalizare și chiar deces, a ales într-o proporție mult mai mică să se vaccineze.

În ciuda ratei de imunitate colectivă, suntem încă departe de finalul pandemiei

Sub 10% din cei care au trecut prin boală, dar nu s-au vaccinat, prezintă un titru semnificativ de anticorpi. Deși datele referitoare la rata de imunizare colectivă sunt optimiste, echipa de cercetare MedLife avertizează că valul 4 al pandemiei este inevitabil și că efectele acestuia asupra sistemului de sănătate și asupra economiei vor fi devastatoare, dacă ritmul de vaccinare nu crește rapid în următoarea perioadă.

Acest lucru se explică prin faptul că mai puțin de 10% dintre cei care au intrat în contact cu virusul, dar nu s-au vaccinat, prezintă un titru de anticorpi neutralizanți. În schimb, medicii MedLife subliniază că efectul cumulat al vaccinării și al antecedentelor COVID-19 este foarte puternic, 84% dintre cei care au trecut și prin boală și s-au și vaccinat având un titru de anticorpi neutralizanți, inclusiv împotriva tulpinii Delta. 

Dovadă a faptului că vaccinarea funcționează este chiar Capitala, care are una dintre cele mai mari rate de imunizare. Din datele analizate reiese că aproape 70% din totalul bucureștenilor au căpătat imunitate naturală sau prin vaccinare la COVID-19, acest lucru fiind corelat cu rata ridicată de vaccinare înregistrată în București.

Cercetarea s-a desfășurat pe un eșantion reprezentantiv de 943 de persoane, rezidente în orașe cu particularități diferite în ceea ce privește rata de vaccinare și rata de infectare: București, Cluj, Constanța, Timișoara – zona 1, respectiv Giurgiu, Suceava și Piatra Neamț – zona 2.

Sursa: Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide