TRENDING

12:00 » Un bărbat a fost condamnat la 8 luni de închisoare pentru insulte rasiste față de fotbaliștii Vinicius și Rudiger de la Real Madrid

11:58 » Un mort şi şase răniţi după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele în Paris

11:56 » Cel mai mare schelet al unui dinozaur a fost vândut pentru o sumă record. Fosila are aproximativ 150 de milioane de ani

11:54 » Dacă vrei să adopți unul, cățeii de la ASPA au acum un catalog online

11:51 » Românii preferă din ce în ce mai mult mașinile hibrid. Electricele, în cădere liberă. Cifrele de la jumătatea anului 2024

Daca ti-a placut, distribuie acum!

În 48 de ore, au fost cu 14% mai multe apeluri la ambulanță din cauza caniculei. Recomandările medicilor pentru cardiaci și diabetici

Românii fac față cu greu valului puternic de căldură, care se resimte în toată țara. În București, temperaturile sufocante au făcut cel puțin 10 victime pe oră. Expunerea la soare în această perioadă ajunge să fie principalul motiv pentru care oamenii sună la 112. La Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, numărul apelurilor în ultimele 48 de ore a crescut cu 14% față de zilele cu temperaturi obișnuite.

“1924 de persoane au reprezentat urgențe cod roșu – cazuri foarte grave – și cod galben – cazuri grave.

În 48 de ore, 315 persoane au avut nevoie de ambulanță în loc public, fiind vorba de o creștere a acestor situații cu 38,77%.

57 de persoane au avut lipotimii, stări de leșin, iar 23 și-au pierdut conștiența din cauza căldurii. Altele s-au expus voluntar la soare și au făcut insolație”, a declarat  managerul instituţiei Alis Grasu.

Cardiolog: În perioada de caniculă, trebuie să fim atenţi la excesul de efort fizic

Cardiologul Florin Mitu afirmă că, în această perioadă caniculară, persoanele hipertensive sau cele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să îşi adapteze medicaţia în funcţie de aceste modificări ale temperaturilor de vară şi recomandă tuturor atenţie sporită la efortul fizic, mai ales în cazul agricultorilor.

“În primul rând, în perioada caniculei trebuie să ştie orice persoană care are afecţiune cardiovasculară sau care are nişte factori de risc să evite orele de vârf în care expunerea solară este foarte mare. Mă refer aici între orele 10,00 – 11,00 şi 16,00 – 17,00, când temperaturile sunt excesiv de ridicate şi riscul de insolaţie este foarte mare. Pe de altă parte, sunt persoane care au diferite comorbidităţi. Mă refer aici la pacienţii cu diabet zaharat, pacienţii cu complicaţii cardiovasculare, accidente vasculare, care au suferit diferite intervenţii cardiace. Aceşti pacienţi trebuie să fie atenţi în special la valorile tensiunii arteriale care trebuie controlate, pentru că în perioada caniculei şi prin vasodilataţie putem avea variaţii tensionale, atât creşteri, dar şi scăderi de tensiune arterială”, a declarat, pentru Agerpres, Florin Mitu, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iaşi.

Conform acestuia, hidratarea are un rol major. În această perioadă, este recomandat consumul a 2 – 4 litri de apă sau ceai.

“Hidratarea trebuie adecvată în funcţie de profilul pacientului, pentru că fiecare bolnav are anumite recomandări. Uneori însă trebuie limitată această hidratare. Spre exemplu, la pacientul cu insuficienţă cardiacă gravă, decompensat, aportul excesiv de lichide poate să accentueze simptomele. Deci această hidratare trebuie puţin diferenţiată în funcţie de bolile pe care le are fiecare bolnav în parte. Trebuie să fim atenţi la minerale, la adăugarea în alimentaţie în special de crudităţi care să aducă potasiu, să aducă magneziu, care sunt frecvent deficitare, mai ales la pacienţi cu boli coronariene şi cardiovasculare. Şi atunci această alimentaţie poate să aducă supliment de astfel de electroliţi care sunt necesari inclusiv pentru fibra miocardică, deci pentru funcţionarea normală a inimii”, a explicat medicul.

Cardiologul ne recomandă tuturor ca în perioada caniculară să fim atenţi la efortul fizic. Medicul atrage atenţia şi în cazul agricultorilor.

“Trebuie să fim atenţi la excesul de efort fizic. Excesul de efort fizic, pe lângă faptul că se consumă multe calorii, prin vasodilataţie poate să ducă la scăderi tensionale, la tahicardie, la subfrecvenţe cardiace ale pulsului. Astfel, în aceste ore de vârf trebuie evitat efortul fizic excesiv, mai ales în exterior. Deci trebuie să fim atenţi şi la activitatea fizică excesivă care prin transpiraţie, prin vasodilataţie poate să ducă chiar la accidente coronariene. Şi au fost astfel de situaţii. Pacienţii care aveau diferite stenoze coronariene, prin efort fizic excesiv, au făcut un infarct miocardic sau alte evenimente cerebrovasculare”, afirmă dr. Florin Mitu.

Acesta avertizează că în astfel de situaţii toată medicaţia trebuie supravegheată de un specialist. De asemenea, recomandă celor cu diferite patologii ca în perioada caniculei să ceară şi sfatul medicului pentru a afla dacă trebuie adaptată medicaţia, în funcţie de situaţie.

În această perioadă, nu doar cei cu patologii cardiorespiratorii sunt afectaţi de caniculă, ci şi cei care au diabet. “Pacienţii cu diabet să fie atenţi şi la crizele de hipoglicemie care pot să apară fie datorită deficitelor din alimentaţie, dar şi unor eforturi fizice excesive. Aceste transpiraţii care apar la pacienţii cu diabet pot fi simptomele unei crize de hipoglicemie”, a precizat prof.univ.dr. Florin Mitu.

Sursa: digi.24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide