BREAKING NEWS
  • 1:35 » Desecretizarea informațiilor despre vaccinul Pfizer-BioNTech ar putea dura până la 55 de ani
  • 1:17 » Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui injecţia
  • 0:49 » Franța și Italia au semnat un tratat bilateral de cooperare aprofundată
  • 0:36 » Românii care vin din ţări din sudul Africii, carantinaţi 14 zile
  • 0:12 » România a semnat Acordul de împrumut cu Comisia Europeană pentru prima tranşă de 15 miliarde de euro din PNRR
Daca ti-a placut, distribuie acum!

În Prahova se află locul cu cel mai pur aer de pe planetă. Păcat că investițiile nu sunt pe măsură

 

Despre Salina Slănic se spune că este locul în care se regăsește cel mai pur aer din lume. Deopotrivă, aceasta este și una dintre cele mai mari din Europa, anual excavându-se peste 2,9 milioane de metri cubi de sare. Din nefericire, cei responsabili nu s-au mai ocupat de întreținerea și modernizarea ei, motiv pentru care nu puțini sunt turiștii care aleg alte saline, cum ar fi cele de la Ocnele Mari ori Turda. Asta deși salina prahoveană ar avea atât de multe de oferit…

Situată la 40 de kilometri de Ploiești, Salina Slănic a fost declarată stațiune turistică de interes național. Are o adâncime maximă de 208 metri și o suprafață de 53.000 mp.

A fost recunoscută oficial ca stațiune turistică de interes național în 1853, iar de atunci mii de turiști i-au călcat pragul în căutarea beneficiilor balneo pe care le oferă. Cu o dimensiune de 14 camere trapezoidale, cu deschidere de 10 metri către tavan, 54 de metri înălțime și, așa cum menționam, 208 metri adâncime, salina prahoveană își câștigă un loc fruntaș în ceea ce privește dimensiunea. La pas, unui turist îi ia cam două ore să parcurgă salina în întregime.

Din cauza unui accident, „colivia” a fost înlocuită cu microbuze care coboară în subteran

În trecut, vizitatorii puteau coborî în subteran cu ajutorul unui lift special conceput pentru transportul persoanelor, până la adâncimea de 208 metri. În 2014, un teribil accident a făcut ca 8 turiști, dintre care doi copii, să ajungă la spital din cauza unei defecțiuni la liftul vechi de 80 de ani. Ascensorul, din cauza unei defecțiuni, s-a prăbușit în gol, pasagerii suferind atunci traumatisme la genunchi și coloană.

A fost momentul în care s-a renunțat la coborârea în salină cu ajutorul acestui mijloc de transport. În locul lui au fost introduse microbuze. Vechi, uzate, dar care, la limita decenței, își fac treaba. Pe traseu poți admira în voie masivul de sare și secțiunile de unde era exploatată sarea.

Loc cu proprietăți terapeutice uriașe

Odată ajuns în mină, temperatura constantă este de 12 -13 grade Celsius, iar umiditatea relativă a aerului este de 50 -60%.

Evident, la Salina Slănic vii pentru concentrația mare de aerosoli naturali salini, lipsa alergenilor vegetali și lipsa germenilor patogeni. Toți care au probleme de respirație simt beneficiile curelor făcute în adâncul salinei.

În interior se găsesc și câteva exponate care amintesc de trecutul minei. Nu există ghid care să îți facă turul salinei, însă te adaptezi și accepți situația. De dragul proprietăților terapeutice  pentru sănătate, care sunt uriașe.

În această salină lipsesc aproape total radiațiile și poluarea, efectuându-se constant teste și măsurători pentru a stabili exact calitatea aerului. Una dintre cele mai spectaculoase camere din salină este Sala Genezei, sală care găzduiește busturile în sare ale lui Burebista, Decebal și Traian, precum și alte sculpturi cu simboluri dacice și romane. Tot în interiorul salinei poate fi admirat și bustul în sare al poetului național, Mihai Eminescu sau un Mihai Viteazul și al său cal, ciopliți în sare.

Un frumos podeț din lemn, construit peste unul dintre lacurile naturale ale salinei, duce până la o cascadă artificială, frumos iluminată.

Baza de tratament, cu câteva paturi încă funcționează, însă nu mulți sunt cei care „staționează” în salină pentru mai multe zile.

Sporturi se practică pe un vechi teren de minifotbal, la câteva coșuri de baschet, copiii se pot da pe tobogane, au la dispoziție mașinuțe și o zonă cu gonflabile, dezafectate, însă,  din cauza restricțiilor sanitare. Deopotrivă, în interiorul salinei, în condiții ce-i drept nu foarte bune, se poate juca tenis de masă, ping pong ori biliard.

Dincolo de plusuri și, evident, minusuri, Salina Slănic este o comoară naturală a Prahovei care ar putea fi exploatată turistic la reala ei valoare, așa cum se întâmplă cu alte saline din țară sau din afară. E nevoie, însă, de investiții și minți proaspete care să aducă viață acestui loc superb lăsat nouă de Dumnezeu.

Sursa: Observatorulph.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide