TRENDING
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
  • 22:13 » Un șofer a lăsat mașina pe o stradă care urma să fie asfaltată. Muncitorii au acoperit-o cu folie și au turnat ciment în jurul ei
  • 22:09 » Proprietarul Ferrari și-a cumpărat o mașină Dacia și îi place foarte mult: Avem și șofer la ea
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Cum a devenit Putin idol și sfânt protector

„Motivele admirației noastre sunt foarte profunde. Noi, sârbii, suntem frați cu rușii”, spune Milutin Petrusic, fanul lui Vladimir Putin.

Putinovo este la o altitudine de aproape 1.000 de metri. Toți locuitorii, câteva zeci de oameni, sunt pensionari. Se descurcă din pensiile lor și din legumele pe care le cultivă. Sunt deosebit de mândri de hanul lor, botezat… „Crimeea”.

Hanul este locul în care Milutin se întâlnește cu prietenii săi pentru a bea un pahar sau două din șlibovița făcută în casă, o băutură pe care au numit-o „Putinovka”. Vladimir Putin este idolul și sfântul lor protector.

„În semn de recunoștință pentru Putin, am decis să numim satul nostru Putinovo. Ideea ne-a venit acum șapte sau opt ani. După cum știți, am fost deseori oprimați de Occident, așa că frații noștri, rușii, au venit să ne salveze de ciuma Occidentului”, explică Malisa Petrusic, și el un fan al lui Putin.

„Trăiască Rusia!”, proclamă Milutin Petrusic.

Va fi o seară lungă la hanul „Crimeea”, iar războiul din Ucraina va fi din nou principalul subiect de conversație.

Tinerii sârbi, pe alte lungimi de undă

Ne mutăm în centrul Belgradului, la studioul de modă „Neo”, un brand sârbesc ce prinde contur într-o curte dosită. Îi aparține Nevenei Ivanovici, în vârstă de 30 de ani. Pentru ea, lumea întreagă este casa ei. Și nu are pentru Rusia afinitatea pe care o simt atât de mulți dintre compatrioții săi sârbi.

„Mereu încerc să-mi dau seama care este locul meu. Și asta mă inspiră când muncesc. Mi-am dat seama că mă pot simți acasă oriunde – nu doar în Europa sau în Occident. Întreaga lume este grădina noastră, a tuturor”, spune Nevena Ivanovic, creatoare de modă.

Creațiile semnate de Nevena sunt moderne, experimentale, în stil urban. Și se bucură de succes internațional.

Creatoarea spune că nu e doar un brand, ci și un simbol cosmopolit.

„Din păcate, nu mulți dintre conaționalii mei văd lucrurile astfel. Ei se simt discriminați de Uniunea Europeană, pentru că Serbia nu face parte din UE. Mi-aș dori să gândească altfel, pentru că această comunitate oferă atât de multe avantaje…”, spune creatoarea de modă.

Acum, ea se pregătește pentru o călătorie de afaceri la Paris. În câteva zile, se va întâlni cu tineri din toată Europa. Motto-ul evenimentului este „Europeni care fac diferența”.

Energia ține Serbia aproape de Rusia

În prezent, Serbia este cea mai mare și cea mai influentă țară din Balcanii de Vest. Economia sa este în plină dezvoltare; cei mai mari parteneri comerciali sunt state UE, în special Germania. Dar în ceea ce privește energia, Serbia depinde aproape în totalitate de Rusia. Furnizorii săi de gaze naturale și rețelele de benzinării sunt deținute în majoritate de gigantul energetic rus Gazprom.

„Nu Serbia este de vină pentru invazia rusă și chineză în Balcani. Vina aparține UE. Acum zece ani ar fi fost momentul potrivit pentru ca UE să primească Serbia – aplicând aceleași criterii ca în cazul României și Bulgariei”, este de părere Ognjen Pribicevic, fost ambasador al Belgradului la Berlin și Londra.

„Aderarea la UE este un lucru acceptabil”

Ne întoarcem în Putinovo, la hanul „Crimeea”.  Apare și o guzlă – un instrument tradițional din Balcani. Printre altele, bărbații vorbesc despre Uniunea Europeană. Chiar și acești admiratori ai lui Putin și-ar putea imagina Serbia aderând la UE, dacă ar fi nevoie.

„Aderarea la UE este un lucru acceptabil, dar pe picior de egalitate, fără presiuni sau condescendență. În acest moment, ne sugrumă. Nu putem respira”, spune Malisa Petrusic.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, sătenii spun că a durat deja prea mult.

„Și ucrainenii sunt frații noștri și mă doare că au fost atacați. Acum, depinde de Putin să depășească această situație”, spune Milutin.

În Belgrad, creatoarea de modă Nevena își face bagajele pentru marea ei călătorie la Paris. Războiul din Ucraina nu a făcut decât să-i sporească antipatia față de Rusia. Oricum, ea nu s-a simțit niciodată atrasă în mod deosebit de această țară. Întotdeauna i-a fost străină și acum simte acest lucru și mai acut. Nevena își vede acum viitorul în Occident.

sursa: digi24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide