În timp ce la noi, trepădușii legislativi și-au unit forțele pentru a scoate corupția din categoria riscurilor pentru securitatea națională, tocmai de frica implicării serviciilor de informații, mai puțin sensibile față de „atențiile” acordate de cei în cauză, în Statele Unite președintele Biden cere intensificarea luptei împotriva corupției.
În acest sens, Biden a emis un memorandum (cu valoare de ordin) de studiere, analiză și evaluare pentru a stabili combaterea corupției ca un interes central al Securității Naționale a SUA. Prin acest memorandum, Biden solicită departamentelor și agențiilor de informații să facă recomandări care să consolideze în mod semnificativ capacitatea guvernului SUA de a combate corupția.
“CORUPȚIA ESTE UN RISC PENTRU SECURITATEA NOASTRĂ NAȚIONALĂ ȘI TREBUIE SĂ O RECUNOAȘTEM CA ATARE” („Corruption is a risk to our national security, and we must recognize it as such”), a spus Biden. „Combaterea corupției nu este doar o bună guvernare. Este autoapărare. Este patriotism și este esențial pentru păstrarea democrației și a viitorului nostru ” a încheiat acesta.
În opinia analiștilor de peste ocean, acest gest prezidențial reprezintă un angajament mai larg al administrației de a acorda o atenție sporită finanțării ilicite și de a decodifica legătura dintre corupție și securitatea națională. „Începeți să vedeți un model aici, care vă face să credeți că sunt foarte serioși în această privință”, a spus Gary Kalman, directorul biroului Transparency International din SUA, sugerând că exemplul administrației americane va fi adoptat și de către aliații săi. „Evident, timpul ne va spune. Vom dori să vedem cum aceste lucruri se transformă într-o politică reală. ”
Memorandumul, care reprezintă o consecință a angajamentului pe care Biden și l-a asumat în urma campaniei de combatere a corupției, îi îndrumă pe consilierii de la Casa Albă să dezvolte o strategie pentru a stimula lupta guvernului împotriva corupției, inclusiv creșterea responsabilității pentru persoanele și organizațiile care efectuează finanțări ilicite, dezvoltarea normelor globale anticorupție și stabilirea de parteneriate cu sectorul privat.
Să mai menționăm că, în această acțiune sunt incluse peste o duzină de agenții, inclusiv Departamentul Apărării, Departamentul de Stat și Agenția Centrală de Informații.
O întrebare care persistă este dacă și fiul președintelui va deveni vector de securitate, cunoscute fiind tot mai desele acuzații de corupție aduse la adresa acestuia sau va fi exonerat de agențiile din subordinea tatălui său.
Surse: www.whitehouse.gov și www.defenseone.com
Input your search keywords and press Enter.