TRENDING
  • 14:08 » Ești obligat să acorzi prioaritate atunci când șoferul din față semnalizează schimbarea benzii?
  • 14:02 » Panouri solare folosite pe post de garduri de grădină. La ce prețuri infime se vând
  • 14:00 » Ploiești: Facilitate fiscală la impozitul pe clădire pentru cei care au investit/investesc în lucrări privind creșterea performanței energetice
  • 13:56 » Producția de energie fotovoltaică este la un nivel record, pe fondul unui consum extrem de redus
  • 13:50 » Se modifică Legea Pensiilor înainte de 1 septembrie! A apărut o problemă legată de bani. Ce se va întâmpla cu milioane de pensii până la urmă
Daca ti-a placut, distribuie acum!

În ziua așteptatei invazii ruse în Ucraina, Volodimir Zelenski merge în Donbas

În ciuda tensiunilor din estul Ucrainei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski călătorește miercuri în orașul Mariupol, situat în regiunea Donețk din estul Ucrainei, transmite CNN.

Președintele ucrainean volodimir Zelenski va călători miercuri după-amiază în orașul Mariupol, a declarat biroul său de presă pentru CNN.

Orașul Mariupol este situat în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Acesta asigură apa pentru Crimeea și are ieșire la Marea Azov și Marea Neagră. De altfel, portul Mariupol este cel mai mare port ucrainean la Azov.

Marți, Serviciul de Urgență de Stat al Ucrainei a solicitat ajutor internațional din partea Centrul de Coordonare Euro-Atlantic pentru Răspuns la Dezastre (EADRCC).

Cu o zi înainte, luni, Volodimir Zelenski a spus că există informația că invazia rusească ar începe din 16 februarie.

Rusia a desfășurat peste 130.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei în ultimele săptămâni, conform estimărilor americanilor. Marți, însă, Kremlinul a anunțat că retrage o parte dintre acești soldați, într-o aparentă schimbare de ton.

Totuși, nici Ucraina, nici NATO nu sunt convinse, iar Jens Stoltenberg a spus, tot marți, că „nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina, dar vom continua să monitorizăm situația”.

De asemenea, SUA și alte țări europene și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina cât mai curând pentru a nu fi în pericol, iar ambasada americană a fost mutată de la Kiev la Lvov, în vestul țării.

Mariupol, un oraș aflat lângă front

Mariupol este un oraș cu aproximativ 550.000 de locuitori situat în Ucraina, la nici 25 km de linia frontului, care mai este supranumit „poarta maritimă a Donbasului”.

Orașul a fost fondat pentru greci și a devenit celebru pentru oțelării și pentru port. În 2014 în Mariupol au fost lupte, iar un an mai târziu, în ianuarie 2015, câteva rachete au ucis 30 de oameni lângă o piață din oraș, conform Al Jazeera.

De atunci multe s-au întâmplat în oraș și pe marea de lângă, iar Mariupolul stă cu sufletul la gură fiindcă există mereu pericolul unei invazii rusești.

Încă de acum 7 ani teama este că Rusia, dacă va fi să declanșeze o nouă acțiune militară împotriva Ucrainei, o va face contra orașului Mariupol, mai ales că este un loc atât de important din punct de vedere strategic, dar și economic, datorită portului la Marea Azov și datorită existenței a două dintre cele mai mari oțelării din Europa.

Analiștii politici au spus în repetate rânduri că Rusia încearcă să controleze rutele maritime care duc spre și dinspre cele două porturi importante din sudul Ucrainei, la Marea de Azov, Berdiansk și Mariupol.

În acest fel, afectează serios situația economică, socială în regiune, generând pierderi de milioane de euro economiei locale din estul Ucrainei.

Vadym Boychenko, primarul Mariupolului, declara recent, citat de Financial Times, că războiul se desfășoară la TV și pe rețelele sociale, dar că nu există un risc real de conflict pe teren la Mariupol.

El a spus că rușii vor să-și „arate mușchii” și mai mulți oficiali din regiune au declarat că armata ucraineană este mult mai bine pregătită decât era acum 6-7 ani, atât pe uscat, cât și pe mare, dar și în aer. Ucraina a instalat lângă linia frontului mai multe sisteme de rachetă sol – aer, dar și arme anti-tanc.

Mariupol este la 180 km de orașul rus Rostov pe Don și la 750 km de Kiev. Donețk se găsește la 110 km de Mariupol. iar Luhansk, la 280 km.

Locuitorii din Mariupol sunt prinși la mijloc între Kiev și occident la vest și Rusia, care este la est și se află extrem de aproape. Mulți spun că guvernul de la Kiev nu a făcut destul pentru oraș și că ar fi mai bine sub administrație rusă, în timp ce alții răspund că toate semnalele din teritoriile ocupate Donețk și Luhansk arată că nivelul de trai este mai scăzut acolo decât în Mariupol și s-a depreciat după 2018.

Sursa:Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide