TRENDING
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
  • 22:13 » Un șofer a lăsat mașina pe o stradă care urma să fie asfaltată. Muncitorii au acoperit-o cu folie și au turnat ciment în jurul ei
  • 22:09 » Proprietarul Ferrari și-a cumpărat o mașină Dacia și îi place foarte mult: Avem și șofer la ea
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Românii cu rate la bancă au din nou mari bătăi de cap, în special cei care au decis să achite ratele respective în funcţie de IRCC (Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor).

Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor se aplică în special celor care au credite de consum, credite ipotecare, carduri de credit sau descoperiri de cont cu dobânzi variabile.

Specialiştii susţin că IRCC reprezintă, practic, rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele (numărul) tranzacțiilor de pe piața interbancară. Băncile efectuează tranzacţii între ele, aplicând anumite dobânzi, iar IRCC reprezintă media ponderată a acestor dobânzi.

Sute de mii de români au credite bazate pe IRCC, iar din aprilie ei ar urma să încaseze o nouă lovitură dură, după ce IRCC a crescut, deja, la 5,7% de la 1 ianuarie 2023.

Specialiştii se aşteaptă ca IRCC să depăşească 6% de la 1 aprilie 2023, ceea ce se traduce automat şi într-o creştere semnificativă a ratelor pe care sute de mii de români le au de achitat.

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi anunţă că, în cazul în care inflaţia creşte şi după primăvara acestui an, românii ar trebui să treacă de la o dobândă variabilă la o dobândă fixă.

Mai mult, celor care au în plan să-şi facă un nou credit li se recomandă să-l ia în moneda în care iau salariul.

Sursa : observatornews.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide